iPon Hírek

Okos trükkel gyorsítja a webböngészést a Chrome

Dátum | 2014. 02. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google Chrome legfrissebb, 33-as béta kiadásában egy érdekes újítás tűnt fel, amely arról gondoskodik, hogy a webes alkalmazások még gyorsabban fussanak az adott rendszeren, ezt pedig okos optimalizációval éri el a webböngésző, ami a korábbi megoldásnál hatékonyabban dolgozik. Korábban, a Google Chrome apró szüneteket tartott a JavaScript kód futtatásában annak érdekében, hogy a lefordított JavaScript kódot optimalizálhassa, most azonban a kód futása mellett, a háttérben zajlik az optimalizáció, így a webes alkalmazások futtatása felgyorsult.
A Concurrent Compilation névre keresztelt funkció a Chrome 33-as béta kiadásában mutatkozott be, és arról gondoskodik, hogy a webböngésző zökkenőmentesebben, hatékonyabban készíthesse el az adott weboldal kódjának optimalizált változatát, ami gyorsabban fut a webböngészőben. A JavaScript teljesítmény meglehetősen fontos a mai webböngészők esetében, hiszen manapság már többnyire nem csak statikus, hanem inkább dinamikus, JavaScript kódra alapozó weboldalak és webes alkalmazások veszik körül a felhasználókat. A különböző számítógépekben és mobil eszközökben található processzorok rendszerint nem egy, hanem több processzormaggal rendelkeznek, amelyek egyidejűleg akár több programszállal is képesek dolgozni – ezt a lehetőséget használja ki a Concurrent Compilation névre hallgató újítás. A Chrome, csak úgy, mint a többi modern webböngésző, a weboldalak és a webes alkalmazások JavaScript kódját gyorsabban futó natív kóddá alakítja, azaz optimalizálja, ám ez a folyamat nem túl egyszerű egy olyan kód esetében, ami éppen fut.
Korábban, a fentebb említett optimalizációhoz a kód végrehajtását rövid időtartamokra felfüggesztette a webböngésző annak érdekében, hogy a lefordított kódot optimalizálni tudja, ez pedig rontotta a teljesítményt. Most az optimalizáció a kód futásával egy időben, a háttérben történik, ami jótékonyan hat a teljesítményre és összességében jobb felhasználói élményt is eredményez, ugyanis a webböngészés rugalmasabbá, gyorsabbá válik. Az újítás jóvoltából az Octane 2.0 teszt Madreel pontszáma egy Nexus 5-ös tábla alkalmazása mellett a korábbihoz képest 27%-kal javult, de a grafika intenzív alkalmazások futása is zökkenőmentesebb lett, így például az Epic Citadel Demo is érezhetően gördülékenyebben fut.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. mocsok92
2014.02.14. 19:51
Remélem javulást is hoz magával, az utóbbi frissítések óta csak rosszabbodott, youtube videók csak többszöri frissítés után voltak hajlandóak elindulni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. jaszy.peti
2014.02.14. 19:56
Szerintem bármelyik webböngésző jó, ami nem Internet Explorer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. KisDre mocso...
2014.02.14. 20:17
"youtube videók csak többszöri frissítés után voltak hajlandóak elindulni...
"
amióta google kezébe van a youtube, érezhetően csak lassabb és rosszabb lett,(nem tudom hogy flashtől vagy más nyavajától a technikai része, de nem csak technikai részen vannak hibái) pedig kedvelem a google-t de sajnos ez tény :
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. sanyix
2014.02.14. 20:29
Ez nem okos trükk, ez a alap kéne hogy legyen...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. ThePoweR
2014.02.14. 21:22
KisDre: Ez inkább csak egybeesik a youtube népszerűségének növekedésével. Egyáltalán nem biztos hogy azért lassabb mert megvette a google.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. t.adika KisDr...
2014.02.14. 23:39
Hát ez szerintem sincs összefüggésben, ha belegondolok, milyen volt a youtube, mikor bekötötték hozzám a netet, valamikor 2006 körül. Hát elég szegényes volt. Ahhoz képest ma, kiváncsi lennék naponta hány videót töltenek fel rá?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Uranium
2014.02.15. 07:58
"A különböző számítógépekben és mobil eszközökben található processzorok rendszerint nem egy, hanem több processzormaggal rendelkeznek, amelyek egyidejűleg akár több programszállal is képesek dolgozni – ezt a lehetőséget használja ki a Concurrent Compilation névre hallgató újítás."

És mi van ha nem rendelkezik kib*szott két maggal, meg HT-val meg minden sz*rral?? Akkor csak még jobban befosik a gép!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim Urani...
2014.02.15. 08:20
no comment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. enisherpa
2014.02.15. 10:49
Szóval a programozók észrevették, hogy már vannak többmagos processzorok. A hír futótűzként terjed, és az új technológiát hamarosan alkalmazni fogják a többi böngésző fejlesztői is.

Azt hiszem, ideje többmagos processzort vennem. A facebook már amúgy is proci limites néha a Socket 754 Sempron 2800+ -on.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Pandamoniu... sanyi...
2014.02.15. 10:55
Ja, végül is olyan egyszerű feladat egy éppen futó kódbázist natív kóddá generálni egy időben két szálon, nem is értem miért nem létezett ez a funkció már az IE6 idején. *szarkazmus vége*
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. benifasio enish...
2014.02.15. 14:59
No.1 +++
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. thedevelop...
2014.02.15. 20:25
enisherpa: 64 bites processzorok is vannak már Athlon XP óta, a legtöbb alkalmazást mégis 32 bit-re fordítják a mai napig.
Amúgy párhuzamosított szoftvert nehéz készíteni.

Vegyünk például egy egyszerű szorzást:
a*b*c

Lehet neked 500 magos processzorod is, a fenti művelet nem párhuzamosítható, hiszen két tényezőn mindenképpen előbb kell elvégezned a szorzást annak érdekében, hogy a harmadik tényezőt is meg lehessen szorozni valamivel.

Igazából hardveres támogatás nélkül elég kevés a jól párhuzamosítható művelet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. MuldR
2014.02.15. 23:23
Azt kellene mar megoldaniuk, hogy ne csak C: drivere lehessen installani. Retard Google!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Simba
2014.02.15. 23:48
Egy vacak, ami egyre rosszabb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim MuldR
2014.02.16. 07:27
Azért megy az AppData mappába, mert így nem kell sem a telepítőnek, sem az updaternek rendszergazdai jogosultság, így a felhasználó csesztetése nélkül tudja magát azonnal frissíteni, így naprakészen és biztonságosan tartva a böngészőt, ezáltal a rendszeredet.

De bezzeg ha a Single Package Authoring legújabb változatával készülne az installer, hogy úgy kerüljön a Program Files mappába hogy a felhasználó nyektetése se legyen probléma, akkor meg az lenne a gond, hogy Win7-nél régebbi rendszeren nem menne, akkor meg azért lenne "Retard Google!"

Van-e rajtad sapka nyuszi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dancingboy
2014.02.16. 10:06
html5 tesztbe semmi sem változott... érdekes!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim danci...
2014.02.16. 10:23
Milyen teszttel nézted? Mert ha annyi JS volt benne mint mackó sajtban a brummogás, akkor még jó hogy ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MuldR
2014.02.16. 13:27
21ik század, ssd. Legalabb ajánlja föl, hogy majd eldontsem. Ff es operán mukodik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. iattilagy thede...
2014.02.16. 15:43
"Vegyünk például egy egyszerű szorzást:
a*b*c"

Nagyon hülye példa, a 4 szám összeszorzását már tudod párhuzamosítani, 3-ét nem, de nem is három szám össze szorzása a cél egy mai processzoron, hanem jóval bonyolultabb feladatok.

32-bitre azért fordítanak még egyes programokat, mivel így fut XP-n is, meg az újabb windowsok ritkább verzióin, de ahove kell 4GB+ RAM az úgyis 64-bites.

"Igazából hardveres támogatás nélkül elég kevés a jól párhuzamosítható művelet." Ez a mondat értelmetlen, mi az a hardveres támogatás???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim MuldR
2014.02.16. 15:57
Most vagy nem olvastad, vagy nem értetted a magyarázatot, hogy miért nem ajánlja fel.

Nálam elfér SSD-n, de ha nem tetszene hogy SSD-n van tudnám száműzni nem csak merevlemezre, hanem mondjuk RAMdisk-re és akkor a sebességet sem buktam az akcióval.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.02.16. 19:14
Ertem a valaszt....Feldobhatna, hogy Mas meghajto (Redszergazda jog szukseges vagy alapbeallitas....... Az a bajom, hogy folyamatosan irja az SSD-t, aminek ugye az annyira nem tesz jot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim MuldR
2014.02.16. 19:42
1:
Megint csak ott tartunk, hogy a lehetetlent várod el:

"Per user installations must not require elevation, per machine installations have to. But whether an MSI package requires elevation is controlled via a bit in the summary information stream -- there is no way to have user input have impact on that."

2:
Azzal ugye tisztában vagy hogy totálisan mindegy hova telepíted, nem fog azon változtatni a telepítési útvonal semmit, hogy hova cachel a böngésző?

3:
https://www.google.com/intl/en/chrome/browser/index.html?system=true&standalone=1#eula
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. freyr
2014.02.16. 20:53
Remélem ez nem azt jelenti, hogy többet fog hibázni az értelmezés közben. Bár egy előnye mindenképp van a többszálúsításnak (valakinél legalábbis biztos, aki azonban nem a felhasználó), a reklámokkal támogatott oldalak betöltődés közben a teljes processzort meg tudják akasztani, nem csak egy magot esznek meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enisherpa
2014.02.17. 19:52
Értem én, hogy nehéz futás közben optimalizálni, de a Google-nak volt évi pár milliárd dollárja és 8 éve, hogy megcsinálja. Szóval - ha nagyon akarták volna - ment volna ez hamarabb is. Ettől függetlenül köszönjük, mert hasznos dolog, és nekünk ingyen van. (reklámokat és személyes adatokat leszámítva)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!