iPon Hírek

Okosszemüveg látássérülteknek

Dátum | 2012. 05. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A madridi III. Károly Egyetem kutatói a látóterükben valamilyen okból (glaukóma, retinasérülés stb.) korlátozott személyek számára készítettek egy igen érdekes szemüveget. A prototípus fejen hordható kijelzője (HMD) két kamera felvételei alapján dolgozik. Ezek rögzítik a környezetben felbukkanó tárgyakat és személyeket, egy aprócska számítógép feldolgozza a képi információt, valamint megállapítja az adott objektum távolságát. Az információkat két kis kijelzőre vetítve, valós időben adja tovább a felhasználónak, mégpedig oly módon, hogy kiemeli a környezetben látható tárgyak határvonalait, és különféle színekkel kódolja azok távolságát.

A rendszer olyan objektumokat észlel, amelyeket egy egészséges személy gond nélkül meglátna, a látásproblémákkal küzdők viszont gyakran nem érzékelnek, mivel kevésbé képesek elkülöníteni a kontrasztokat vagy rossz a térlátásuk. A szemüveg által közvetített kép gyakorlatilag kiemeli ezeket az árnyalati különbségeket, és a távolsági információkat is olyan módon közli, hogy azok a felhasználó számára is értelmezhetővé válnak.


A rendszer klinikai tesztelése már jelenleg is folyik, és a fejlesztők remélik, hogy az év végéig megkapják a szükséges engedélyeket, valamint a tesztek tanulságai alapján elvégezhetik az utolsó simításokat is a terméken, így az már a jövő évben a gyártósorra kerülhet. Hátravan még az optimális forma kialakítása, hogy a felhasználó semmiféle kényelmetlenséget ne érezzen a szemüveg viselése közben. A legjobb megoldás megtalálásában nagyban számítanak a klinikai teszt résztvevőinek beszámolóira. A rendszer egyébként a szemüvegből és egy zsebben hordható, kisméretű elektronikus készülékből áll.

A projekt az egyetem egy nagyobb vállalkozásának része, amelynek célja a hátrányos helyzetűek életminőségén javító technológiák létrehozása. A fent említett szemüvegen dolgozó kutatócsoport többek közt egy virtuális nagyítón is dolgozik, amely mobiltelefonra vagy tabletre telepíthető, és a képernyőn jeleníti meg a felnagyított szöveget a felhasználó igényei szerinti méretben, ezzel szintén nagyban segítve a látásukban valamilyen mértékig korlátozott emberek életét.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. YellowFlas...
2012.05.30. 13:05
Azt amúgy nem lehetne megoldani, hogy jobban illeszkedjen az orrnyeregre, mert ezzel a távolsággal eléggé hülyén néz így ki. Amúgy maga az elgondolás remek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hk
2012.05.30. 15:07
"Hátravan még az optimális forma kialakítása, hogy a felhasználó semmiféle kényelmetlenséget ne érezzen a szemüveg viselése közben."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.05.30. 21:49
A projekt az egyetem egy nagyobb vállalkozásának része,
Csak meghajolni tudok előttük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!