iPon Hírek

Okostelefon méretű komplett számítógép: Tango PC

Dátum | 2014. 07. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Kickstarteren rengeteg érdekes projekttel találkozhatnak az érdeklődők, amelyek közül egyiket-másikat mindenképpen érdemes lehet támogatni. Ezúttal egy apró asztali PC került a figyelem középpontjába, ami parányi mérete ellenére remek felszereltséggel rendelkezik.
Az okostelefon méretű apróság a Tango PC nevet viseli, és meglehetősen népszerű, hiszen rendkívül hamar elérte a kitűzött támogatási összeghatárt. Az apró PC készítői szerint nagyjából akkora, mint egy iPhone 5S, ami talán egy kissé túlzó kijelentés, de az kétségtelen tény, hogy belsejében elég komoly hardver lapul. A 125 x 80 x 13,5 milliméteres mérettel rendelkező újdonság rendszermemóriával és SSD-vel együtt is csak 200 grammot nyom a mérlegen, azaz komplett PC létére igazán pehelykönnyű. A ház egy speciális alaplapot rejt, amely egy noteszgépekbe szánt AMD A6-5200-as APU egységnek ad helyet. A szóban forgó, 28 nm-es csíkszélességgel készült Kabini APU két darab kétmagos modullal rendelkezik, amelyek 2 GHz-es magórajelen ketyegnek. A Jaguar architektúrára támaszkodó processzormagokon kívül egy Radeon HD 8400-as integrált videóvezérlőt is rejt a tokozás, ami 128 stream egységgel gazdálkodik és 600 MHz-en üzemel.
A rendszermemória kezeléséről beépített DDR3-as memóriavezérlő gondoskodik, ami egyetlen csatornát kínál, így a maximális memória-sávszélesség 12,8 GB/s lehet. Az APU egység az alaplapra forrasztva érkezik, a rendszermemória azonban meglepő módon cserélhető: a házban egyetlen DDR3-1600 MHz-es So-DIMM memóriamodul fér el, ami akár 8 GB-os is lehet. Az adatok tárolásáról NAND Flash alapú tárhely gondoskodik, ami szerencsére szintén cserélhető, hála az mSATA csatolófelület alkalmazásának. A tárhely 32 GB-tól egészen 1 TB-ig terjedhet – igaz, utóbbi esetben nagyon szélesre kell tárni a pénztárcát. Az apró konfiguráción Windows 7, Windows 8 vagy Linux operációs rendszer egyaránt futhat, sőt, igény esetén még Chromium OS is telepíthető rá. Adottságai matt a termék még Steam Machine szerepkörben is elképzelhető.
Mivel apró, könnyedén zsebre vágható PC-ről van szó, így nem meglepő, hogy a 13,5 milliméter magas ház nem tartalmaz portokat, cserébe viszont tartalmaz egy dokkoló csatlakozót. A Tango PC a hozzá való dokkolóba egyszerűen becsúsztatható, így három USB 2.0-s, egy USB 3.0-s, egy RJ-45-ös, illetve egy DisplayPort csatlakozóhoz juthatunk. A dokkoló emellett DC 12V-os tápadapter csatlakozóval, mikrofon bemenettel és fejhallgató kimenettel, valamint beépített WiFi adapterrel is rendelkezik.
A PC-t a dokkolón keresztül lehet ellátni árammal – ebben egy 60 wattos külső tápadapter nyújt segítséget. A Tango PC-hez alap esetben csak egy dokkoló jár, de igény esetén több is vásárolható az aprósághoz, így irodában és otthon egyaránt használható a megszokott szoftverkörnyezet. Magát az apró PC-t egyébként a dokkoló hűti, ugyanis a 30 wattos hőtermeléssel az okostelefon méretű ház amúgy nem tudna megbirkózni. A Tango PC irodai munkára, átlagos otthoni felhasználásra és játékra egyaránt alkalmas – utóbbi esetben persze némi kompromisszumra is van szükség, már ami a beállításokat illeti.
A Tango PC 4 GB rendszermemóriával és 32 GB-os mSATA SSD-vel 349 dollárnyi támogatásért cserébe szerezhető meg. A termék 8 GB-nyi rendszermemóriával és 128 GB-os mSATA SSD-vel 473 dollárnyi támogatásba kerül. Ha Windows 7 Pro licencet is kérünk, akkor az említett összegek 100 dollárral lesznek magasabbak. A szállítási díj 29 dollár, az extra dokkoló ára pedig 89 dollár.
A csapat idővel akkumulátoros kiadást is készíteni szeretne, amelyet menet közben lehet majd használni. Hogy a kijelző és a beviteli eszközök szerepét mi tölti majd be? Saját androidos vagy iOS alapú táblánk. A Tango PC projekt Kickstarter oldala itt található.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. filegy
2014.07.10. 16:16
Na de ezek szerint ez csak reklámfogás, hogy telefon méretű. mert azzal nem tud mit kezdeni az ember. Se áram, de portok inkább egy akkora méretű gép ez mint a zotac gépek a dokkolóval együtt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bunevo
2014.07.10. 16:40
Na ez is mire megjelent már elavult benne a SoC. Viszont most könnyen váltani lehetne egy A6-6310 (Beema) vagy A10 Micro-6700T (Mullins) SoC-ra és mindjárt más lesz a leányzó fekvése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. somakb
2014.07.10. 17:31
Ennek így mi értelme? Ha egy Bay Trail D atom lenne benne, alkkor frankón használható lenne magában is akkuról, de így ez mi?? Ha csak arra gondolunk, hogy telefonméretben simán ott vannak az Atomok, illetve az új tabokban már a Bay Trail alapúak, ezeknél csak annyi kéne hogy elhagyni az lcd-t, az abból felszabaduló áramköri helyekre meg portok stb. De egy ilyen A6-al ez esélytelen lenne a fogyasztása meg hőtermelése miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mekike
2014.07.10. 18:19
Nálam a PC egyetlen 18mm átmérőjű indítógombból áll.Igaz ez egy 45x60x22 cm Centurion 2 elnevezésű dokkolóval van egybeépítve.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arn
2014.07.10. 18:24
Tokkal vonoval nem hiszem, hogy kisebb, mint a nuc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. chimp
2014.07.10. 18:24
Hiába hordozható ha csak ott tudod használni ahol van dokkoló...
Amúgy szerintem nagyon kevés olyan használati terület van ahol ennek értelme van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lightcomma...
2014.07.10. 19:54
Ez meg minek? Helytakarékos szép gépnek ott vannak az AiO-k, teljesítményre szerintem meg bármi leveri... Vagy ez is olyan hype-termék a birkáknak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2014.07.11. 08:03
Peasant dazzling.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. meridaboy
2014.07.11. 10:26
Röviden, tömören: Halva született ötlet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dbelam
2014.07.11. 11:00
Ez viszont előrevetíti az új fajta PC-k jövőjét:
veszel egy gépet, amiben a SoC mellé optimális mennyiségű RAM van pakolva meg a legfontosabbak (mint itt a rendszervinyót helyettesítő kis SSD ami simán lehet majd egy eMMC később)
és "kifelé" a dokkoló felé meg EGY busz vezet: valami PCI-Nagyonexpressz (na jó, megelégszem ha egy PCI-E, egy SATA és egy USB egymás mellett van) ami legyen a jelen esetben nagyon szabványos.

Jóska Pista elmegy a munkás gépéhez otthon mondjuk, ott becsattintja a nagy dokkolóba a gépet; ebben a dokkolóban lapul egy videokártya, üvegszál meg RAID sokban egy csomó tárhely mert kell neki a melóhoz. 3 monitora a power gomb megnyomása után kapcsol is be, és indulhat a meló.
Elege van a melóból; átviszi a TV-hez és ott beteszi médiacenternek. (oké, ez nem annyira életszerű ) Majd elmegy konferenciára, ott a laptopok helyett ilyen dokkolók vannak, beteszi és dolgozik, előad, amit akar. És akkor elfér zsebben - persze a hűtést meg kell oldani, különben elég meleg lesz a zseb.

Ha szabványos lesz, akkor olcsó egymonitoros csak port replikátorként működő ebayes kínai dokkolótól az izmos, mai PC házakhoz hasonló tetejébe csattintós kiegészítő erőgépig mindent lehet majd kapni.

Előny: egybe van az egész, nem kell szórakozni hogy mi mivel kompatibilis, kiválasztasz egy szintet hogy mi kell neked (elég a belső GPU és nem kell külső vinyó, estébé)
Hátrány: ebben nem fogsz semmit cserélgetni, na meg a hűtés... A6/i5-nél nagyobb tuti nem fog beleférni, hacsak nem találnak ki valami forradalmi csatlakozót, ami a hőt is faszán elviszi és nem bánja ha rendszeresen nyüstölik.

De legalább tele lesz az apró ilyen konfigokkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. iattilagy dbela...
2014.07.11. 11:13
Ennek továbbra is nulla lesz a teljesítménye, a világ a céleszközök felé megy, nem az ilyen egybe mindent dolgok felé. Desktop, laptop, tablet, smartphone, smartwatch, ereader stb. Mindegyik másra van és nem helyettesítik egymást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!