iPon Hírek

Okostelefonná hajtható táblagépet demonstrált a Lenovo

Dátum | 2017. 07. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Lenovo egy igazán különleges készüléket mutatott be idén az évente megrendezésre kerülő Tech World keretében. A Lenovo Folio koncepció egy táblagép, ami okostelefon is egyben, ugyanis össze lehet hajtani. A szerkezet már működik, de a tökéletestől azért még távol áll.
Az összehajtogatható táblagépek gondolata már egyáltalán nem új, olyannyira, hogy több vállalat is dolgozik ilyen terméken, a Lenovo pedig most be is mutatta a saját eszközét. A Folio koncepció a legegyszerűbb recept alapján készült el. Adott egy táblagép, amit egy mozdulattal félbe lehet hajtani úgy, hogy a kijelző kívülre kerül. Tehát egy okostelefon méretű készüléket kap az ember. Az első hajtogatható eszközöknek valószínűleg a java ilyen formátumú lesz. A hajlékony kijelző 7,8 hüvelykes átlóval rendelkezik, és mikor össze van hajtva akkor egy 5,5 colos méretű képfelület tekint előre. A maximális képfelbontás 1920 x 1440 képpontos, de az összehajtást követően értelemszerűen ez is lecsökken majd. A vállalat elmondása szerint a mérnökök 4,2 milliméteres sugarú hajtást tudtak biztonságosan elérni, ami elég korrekt végeredményt mutat már. Arról viszont nem esett szó, hogy mennyire strapabíró ez a felépítés, mennyi hajtogatást képes elviselni a jelenlegi Folio koncepció.
A Lenovo a demonstrációs céllal létrehozott masinát az Android 7.0 operációs rendszerrel alkotta meg, amit több ponton is módosítani kellett, mire megfelelt azoknak a feltételeknek, amire itt a kínai alakulatnak szüksége volt. A készülék önállóan érzékeli, mikor összehajtják. Ilyenkor a grafikus felhasználói felület átrendeződik, és ezt például a Lenovo szakembereinek kellett megoldania. A mobillá alakított gépnek az előlapjára rendeződnek át a parancsikonok, a pereme kezelőfelületé válik, mint a Samsung Edge modelleknek, a hátra kerülő része pedig elsötétül a kijelzőnek és inaktív lesz. Illetve opcionálisan lehet osztott képet is használni, ilyenkor különböző appokat át lehet tenni a hátlapra, szelfizésnél például belőhető a hátlapra a kamera képe. Ezen a ponton is lehet még érezni a terméken, hogy van még hova fejlődnie, az átmenetek ugyanis távolról sem tökéletesek. A Lenovo elmondta a szerkezet kapcsán, hogy nemcsak androidos megoldásban gondolkodnak, hanem Windows 10-re is építenének, az viszont még kérdéses, hogy a Microsoft operációs rendszere milyen formán jelenhetne meg egy ilyen felépítésű masinán.
Itt egyelőre a motortér tartalma teljesen érdektelen. A koncepció minden bizonnyal a belbecs terén csak az utolsó pillanatokban fog összeállni. Annyit viszont elmondott a Lenovo a sajtótájékoztatón, hogy egy Qualcomm Snapdragon 8xx szériás megoldás található a konstrukcióban, tehát a felsőkategóriát képviseli a teljesítményét tekintve. De még egyszer elmondjuk, ennek itt most igazából még semmilyen jelentősége nincs. A főkamera kinyitott állapotban előre tekint, de ez így van rendjén, hiszen mobiltelefon formában így kerül hátra. (Itt igazából másik kamera még nincs is, szóval a videohívásokat nyitott géppel kell bonyolítani.) Hogy a prototípus milyen felbontású fotók megörökítésére képes, arról nem esett szó, de este is használható lesz, mert van LED-es villanó mellette.
A különleges kialakítása mellett egyéb érdekessége is van a szerkezetnek. A Folio koncepció egy beágyazott SIM-mel lett felszerelve, vagyis nemcsak, hogy képes kapcsolódni a mobilhálózatokhoz, a programozási lehetőségnek köszönhetően még kiemelkedően rugalmasan is használható. Arról nem esett szó, hogy mekkora akkumulátorról működik a gépezet, de valószínűleg a telep kapacitása félúton lehet egy átlagos okostelefoné és táblagépé között.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Meteorhead
2017.07.25. 18:09
Én az ilyen hajlítható kijelzők élettartmában nem hiszek. Ha naponta csak 10-szer kinyitom és használom 2 évig, akkor 7300-szor lesz nyitva és csukva. Vajon ezt kibírja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tinbi
2017.07.25. 20:17
Gondolod ha bútorgyárakban dollármilliókat költenek olyan robotokra, amik többezerszer teszik terhelés alá a terméket meg ki-be huzogatnak fiókokat napokon keresztül kopásállóságot figyelve, akkor ennél erre nem gondoltak? És ha tönkremegy? Mire elterjed ez, lassan olyan olcsó lesz egy celofán vastagságú kijelzőt legyártani, hogy majd úgy is kilóra fogják árulni a sarki mobilszervízboltban, mint pótalkatrész. A sznobja meg majd veszi, mint a cukrot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. iponbico
2017.07.25. 21:52
Ha már ennyire hajlítható, miért nem tekerik fel? Egy 14cm hosszú "zseblámpából" 5"-es telefont vagy 10"-es tabletet is ki lehetne húzni. Még az akkuval sem lenne gond, mert szabványos 18650 26650 li-ion mehetne bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. chimp
2017.07.26. 07:42
Már a videón is látszik milyen gyenge az egész cucc tablet méretbe hajtva. Tekeredik, görbül... Gondolom összehajtva sem adja egy "normális" telefonház merevségét. Szóval tök jó hogy egyben tablet meg telefon de ha mindkettőnek szar akkor nem erőltetném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. FFeller iponb...
2017.07.26. 08:11
vagy ilyet:
https://ripost.s3.eu-central-1.amazonaws.com/kepadatbazis/880552795ba76075153d21d99811e0ffbe275652/c3bee5fff75483bdf19b16dddf443d416f4e0d80.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44
2017.07.27. 08:24
"Hiánypótló" - ja nem. -.-
Két keret nélküli kijelzővel (vagy rendkívűl minimális kerettel) meg egy zsanérral használhatóbb eredményt érnének el. De még az se kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mejoc
2017.07.27. 10:35
tablet, ami középen púpos
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!