iPon Hírek

Október negyedikén jönnek a Google új mobiljai

Dátum | 2016. 09. 20.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google hivatalosan is megerősítette, hogy mikor érkeznek a friss referencia készülékei. A Pixel és a Pixel XL neveken várt eszközök az elmúlt hetekben rengetegszer hallattak magukról különböző kiszivárgott információkban, azonban most már hivatalos keretek között számolhatunk be ezekről.
Ahogy arra már egy ideje számítani lehetett, a keresőóriás október 4-én fogja lerántani a leplet a friss eszközökről. Az újdonságok a korábbi hagyományokkal ellentétben nem a Nexus termékvonalat erősítik, hanem már Pixel néven futnak majd be. A névváltás egyúttal azt is előre vetíti, hogy ezeknél a készülékeknél már a korábban tapasztaltnál jóval erősebb lesz a Google jelenléte, és kisebb szerep jut azoknak a vállalatoknak, aki valójában gyártják az okostelefonokat. Ráadásul nemcsak a név megváltoztatása utal erre, a Google más módon is egyértelművé tette a dolgot, mégpedig azzal, hogy elindított egy olyan honlapot a bemutató számára, ami a madeby.google.com hivatkozáson érhető el – ez magyarra átfordítva „keszitettea.google.com” lenne. A weboldal látogatóit mindössze egy letisztult animáció fogadja: egy keresőmező rajzolódik ki a képernyőn, ami néhány másodperc alatt egy okostelefon kontúrjává transzformálódik át, amit egymástól eltérő témájú képek töltenek ki. A sajtóesemény egy keddi napra esik, és reggel 9 órakor veszi kezdetét San Franciscóban, ami magyar idő szerint este 6 órát jelent.
A The Big Bang Theory, vagyis Agymenők című sorozat évadnyitója alatt egy új reklámot is szenteltek az eseménynek, ami azért ritkaság egy beharangozónál. A keresőóriás természetesen konkrétumokat nem hozott nyilvánosságra egyelőre, szóval továbbra is csak annyi biztos hivatalosan, hogy október negyedikén nagyszabású bemutatóra kerül sor. A meghívón és a weblapon csak a már említett dátum és egy Google színekben pompázó G figyelhető meg, valamint itt feliratkozhat az ember e-mailes értesítésre, így rögtön tudomást szerezhet arról, ha valami változás történik a honlapon.
Az eddigi információink alapján sem a Pixel, sem pedig a Pixel XL mobilok nem fognak csalódást okozni, mind a kettő konfiguráció a felsőkategóriában próbál majd érvényt szerezni magának. A kisebbik masina 5, a nagyobbik pedig 5,5 hüvelykes megjelenítőnek adhat otthont, és az előbbi Full HD, míg az utóbbi Quad HD felbontással dolgozhat. Az okostelefonokon az Android 7.1 operációs rendszer lesz már jelen a friss grafikus felhasználói felülettel és a Google Assistant szolgáltatással megfűszerezve. A kamerarendszerüket egy 8 és egy 12 megapixeles modul alkothatja majd – legalábbis, ha minden az eddigi információink szerint alakul. Vagy a Snapdragon 820 vagy pedig a 821 központi chip dolgozhat a gépezetekben 4 GB-nyi rendszermemória támogatásában. A tárhely a Pixelnél 32 GB lehet, a Pixel XL esetében pedig előre láthatólag 32 vagy 128 GB-os kivitelek jelentik majd a kínálatot. 4G VoLTE támogatással és kétsávos, 802.11ac Wi-Fi-vel érkeznek az eszközök, és már C-típusú USB csatlakozó került a kereteikre. Természetesen az ujjlenyomat-olvasó elmaradhatatlan kellék, ami a készülékek hátoldalán lesz felfedezhető. A Pixel hátlapja alatt egy 2770 mAh-s akkumulátor tűnhet fel, a Pixel XL-t meg már egy 3450 mAh kapacitású telep szolgálhatja ki.
Mi jöhet még a Pixel mobilok mellett? Nos, az eddigi pletykák alapján jó eséllyel befuthat a Google I/O alkalmával bejelentett Daydream VR headset, amellyel a vállalat új szintre szeretné emelni a mobilos virtuális valóság nyújtotta élményt. A Daydream a headset mellé kaphat tartozékként egy kontrollert is, ami igazán könnyedé teheti a készülékegyüttes használatát. Továbbá megjelenthet a 4K támogatást nyújtó Chromecast multimédiás lejátszó, ami nemcsak egy erősebb hardvert foglalhat majd magában, hanem új lehetőségeket is felvonultathat.
A Google természetesen élőben közvetíti majd az eszközök bemutatását, amire talán már a madeby.google.com honlapon kerül majd sor a YouTube helyett.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!