iPon Hírek

Októberben jelenik meg az Ubuntu Touch

Dátum | 2013. 09. 20.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Canonical az elmúlt hónapban igencsak felizzította a hangulatot a mobilpiacon, de nem a készülő operációs rendszerével, hanem a referencia okostelefonnak szánt Edge-dzel. Magáról az Ubuntu Touch-ról szinte alig lehetett hallani a Mobile World Congress alkalmával rendezett bemutató óta, de ez nem azt jelenti, hogy a fejlesztők elmentek nyaralni. A háttérben az Ubuntu legfrissebb variánsa nagy erőkkel készül, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nem egészen egy hónap múlva a nagyközönség számára is szeretnék bemutatni. Az Ubuntu Touch lényegében két eltérő variánst takar, mivel a Canonical külön rendszert hozott létre az okostelefonoknak és külön a táblagépeknek. A két területen a kijelző mérete miatt a cég szerint eltérőek a lehetőségeik, így ők az Androiddal ellentétben a finoman átszabott felületen túl komolyabb változtatásokat is eszközöltek. A tableteken például elővarázsolható lesz az okostelefonos felület, és így oldották meg a multitaskingot, illetve annak egy részét. A mobilos részleg bármikor hozzáférhet szinte mindenhez – pl. e-maileket olvashatunk filmnézés közben –, csak nem a táblán megismert felhasználói felülettel, hanem a telefonra szabottal. De emellett még sok érdekességet fog tartogatni a páros, minden extrájával valószínűleg október 17-én ismerkedhetünk meg. Azoknak tehát, akik érdeklődéssel várják a Canonical fejlesztőinek munkáját, az október közepi dátumot mindenképpen érdemes lesz feljegyeznie. Az időpont egy blogbejegyzésben látta meg a napvilágot, amit Nicholas Skaggs, az egyik Ubuntu munkatárs tett közzé. Skaggs arról nem nyilatkozott, hogy lesz-e valamilyen egyedi hardver is az újdonságuk mellé, de sajnos arra következtetünk a szövegből, hogy nem. Október 17-ével, nagy valószínűséggel "csak" az első végleges verzió telepítőjét üdvözölhetjük majd a köreinkben. Addig is pedig várják az érdeklődők csatlakozását a teszteléshez, hogy a végeredmény a lehető legjobb lehessen.

Az elmúlt hónapokban az Ubuntu Touch mögött felsorakozott fejlesztők egyaránt jó véleménnyel voltak a készülő újdonsággal kapcsolatban. A rendszer előzetesét pedig lényegében bárki kipróbálhatja már, de csak adott környezetben van erre lehetőség. Az érintéssel vezérelhető ARM-os Ubuntu a Nexus modelleken vehető használatba, ez a Canonical részéről egy kis fricska a Google felé. Egészen pontosan a kiadáshoz közeledő oprendszer a Galaxy Nexust, a Nexus 4-et, a Nexus 7-et és a Nexus 10-et támogatja – az új Nexus 7 nem tagja egyelőre a díszes társasságnak. Az Ubuntu egyébként már megkísérelt létrehozni egy eszközt, ami jó alap lett volna egy hibrid Android-Ubuntu futtatására, de sajnos kudarcot vallott a tervezet. A közösségi finanszírozású, dokkolható okostelefon mögé óriási tőke állt fel, hiszen több mint 10 millió dollárt sikerült összegyűjteniük, ám ez még így is messze elmaradt attól, ami a valódi cél lett volna. A Canonical számításai alapján a projekt megvalósulásához 32 millió dollár szükségeltetett volna, így az ötlet hiába volt igen érdekes, végül a süllyesztőben végezte. A vállalat még abban bízik, hogy sikerül egy gyártópartnert találniuk, de erre nem sok sansz van. Az Edge túl magasra tette a lécet, 830 dollár lett volna az ajánlott fogyasztói ára, ami sok esetben még az iPhone-ra is rálicitál. Ráadásul olyan technológiákat és anyagokat akartak alkalmazni, melyek finoman szólva is a luxusvonalat képviselik, vagy nemes egyszerűséggel nem is léteznek piacérett formában. Az Ubuntu Edge kudarca után remélhetőleg nem adja fel az ilyen irányú terveit a Canonical, és megálmodnak az Ubuntu Touch mellé egy olyan eszközt is, ami nem csillagászati áron kínálja az erényeit, és le is lehet gyártani. De addig is, amíg ez nem jön létre, jegyezzük fel az október 17-i időpontot, és lássuk, mit alkottak a fejlesztők, valamint arra is kíváncsiak vagyunk, hogy milyen üzleti modell áll a Canonical mögött, hogyan szeretné megoldani a terjesztést.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. habocky
2013.09.20. 11:07
Most akkor jól értelmezem, hogy csak a nexusokra lesz elérhető?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Flegeton
2013.09.20. 11:45
ezek az ubuntu "alfajok" kompatibilisek egymással. Tehát pl openOffice ami fut pc-s ubuntu alatt az futni fog ubuntu touch alatt is? Androidod nyüstöltem egy pár hónapig, de sok hibába belebotlottam, nem is hiba, hanem bugyutaság, kiforratlanságba, ami miatt nem nagyon lehet használni teljesértékű "pc"ként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. MrFox
2013.09.20. 12:15
Drukkolok nekik, az ubuntu félelmetesen jó, ha támogatott a hw (gondolok arra, hogy pécén még belefutni ilyesmibe, de szerencsére egyre kevesebbszer, pl. a legújabb ATI driverek + CCC már a win verzióval egy időben jönnek ki).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. MrFox
2013.09.20. 12:17
Az IBM egy milliárdos linux támogatásából csuroghatna a Canonical felé is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. MrFox
2013.09.20. 12:18
Flegeton : vélhetően igen, mert a windows-os Openoffice is kompatibilis a linuxossal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Flegeton
2013.09.20. 12:56
Mr.Fox.: hát.. ugye két telepítő (egy linuxos és egy wines) lehet egy openoffice lemezen. Mindkettő x86 platform, de az arm kicsit más. De a linux kernel egyediségéből gondolom, hogy hátha van kompatibilitás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. MrFox
2013.09.20. 13:07
Flegeton : ez igaz, ott más hw van alatta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. djgeg
2013.09.20. 14:28
MrFox
"vélhetően igen, mert a windows-os Openoffice is kompatibilis a linuxossal."

Már hogy a francba lenne kompatibilis?
x86---ARM!!! Külön HW, Külön oprendszer, Külön softwerek!
Cloudos megoldásos MS office megoldás volt tervben az elejétől.
És btw amúgy se kompatibilis a windows os open office a linxosal. Külön OS külön telepítő... Az egy dolog, hogy vannak olyan telepítők amiben mind a 2 verzió megtalálható.

A most bemutatott X86 os Inteles Tabletek... Na azokon fog minden futni amin a mostani x86 x64 platformon, teljesértékű win 8 al nem RT vel.(jön majd jövőre az x64 intel tab is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. witchlord
2013.09.20. 14:47
Ezen jóót nevettem.. :
"... A közösségi finanszírozású, dokkolható okostelefon mögé óriási töke állt fel ..."
Szerintem az TŐKE akart lenni.. Vagy annyira jó volt a mobil, hogy felállt?..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MrFox
2013.09.20. 15:00
"Már hogy a francba lenne kompatibilis?"

Talán mert kezelik a saját formátumukat?
Ugyanúgy, ahogy a mac / win photoshop is egyformán kezeli a .psd-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. heckles04
2013.09.20. 16:49
külön meme-et MrFox-nak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Balucsek
2013.09.20. 17:50
MrFox: az nagyon nem ugyan az, hogy kompatibilis egy operációs rendszerrel vagy támogatja a saját fájlformátumát... Ha java alapú akkor esetleg lehet hogy működni fog minimális módosítással de egy az egyben kizárt. Egy új fordítás mindenképp kellesz ARM alapú platformra, de az is lehet újra kell írni az egészet a nyilvánvaló használatbeli (touch screen kisebb képernyő stb) és hardveres (x86 v ARM) különbségek miatt, és egy teljesen új verziót kell kiadniuk.
habocky: Elvileg nem csak Nexus-ra fog jönni csak a béta/alfa van ezek szerint arra meghirdetve. Ennek egyrészt a Google bosszantása lehet az oka másrészt a Nexus-ok eléggé elterjedt és fix hardverre építő gépek (tudtommal a google egy egy szérián belül nem cserélgette a beszállítókat hardver elemeket) így nem kell annyi drivert és hardverkomponens támogatását előkészíteniük. Az eredeti tervben rengeteg hardver támogatása volt különféle Samu okostelókon apple hardvereken ét át rengeteg féle táblát. Remélhetőleg nem gondolták meg magukat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djgeg
2013.09.20. 19:18
MrFox

Atya ég ember... hol volt szó formátumról? Futtatot openoffice-ról volt szó... Programot futtatunk, nem formátumokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani
2013.09.20. 19:36
witchlord
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Cannapeace
2013.09.23. 00:33
Kíváncsian várom mit dobtak össze esetleg steam támogatás is van benne és remélem nem lesz ez olyan fapados mint az az android[f-os] de komolyan nekem még a symbian is megváltás lett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. KnifeSGS
2013.09.23. 09:05
Nem fricska és nem bosszantás, szimplán az egyetlen hardver, amin azt futtatsz amit akarsz. Nem jár garanciavesztéssel a szoftvercsere, nyílt, vagy nyitható a bootloader. Ennyi.
A nexusokon futó android nyílt verzió, megkapod a forrást is. Azt mókol bele a készüléktulaj amit akar. OpenSource.
A UT szintén OpenSource és android alapú ahogy láttam, illetve közös gyökérrel rendelkeznek.
Ebből kifolyólag is az egyetlen lehetőség saját gyártó nélkül az ubuntunak a nexus. Oda bárki, bármikor felrakhatja, készíthet hozzá telepítőt, vagy amit akar a canonical és senki nem fogja érte csesztetni, a google meg főleg nem. Pláne, ha lesz app kompatibilitás és használja a play áruházat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!