iPon Hírek

Októbertől Opteron invázió?

Dátum | 2008. 09. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az AMD háza táján nagy a mozgolódás, ugyanis a vállalatnál megkezdődött a 45 nm-es csíkszélességgel készülő, Shanghai maggal felszerelt szerverprocesszorok sorozatgyártása. A vállalat tervei szerint az újdonságok hivatalosan október folyamán debütálnak, és egy részük még év vége előtt elérhetővé válik a szerver processzorok piacán, a többi processzor érkezésére pedig 2009 első negyedévében kerülhet sor.

A 45 nm-es Opteronok útitervével kapcsolatban a HKEPC csapatának már sikerült információkhoz jutni, a különböző modellek specifikációival és várható megjelenésével kapcsolatban az alábbi táblázat tartalmaz információkat:


A 45 nm-es gyártási technológiával készülő szerver processzorok az Opteron 2000-es és Opteron 8000-es sorozatban kapnak helyet, az új négymagos processzorok órajele 2,1 GHz és 2,8 GHz között fog elhelyezkedni. Az egységek TDP-je széles skálán, egészen pontosan 55W-tól 105W-ig fog mozogni. A Socket F tokozásba passzoló újdonságok a gyártó állítása szerint mintegy 20%-kal nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint a 65 nm-es csíkszélességű, Barcelona maggal felszerelt, jelenleg is forgalomban lévő társaik. Az új processzorok háromszor annyi, egészen pontosan 6 MB-nyi harmadszintű gyorsítótárral lesznek ellátva.

A 45 nm-es Opteronok megjelenésére tehát már októberben sor kerülhet, az egységek várható árával kapcsolatban azonban még nincsenek információk. Reméljük, hogy a Phenomok ütemterve is tartható lesz, és időben megjelennek majd a vállalat új, 45 nm-es Phenomjai is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.09.30. 20:57
Én csak azt nem tudom mi kerül a server processzorokban olyan sokba, mert általában 50000-től indulnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!