iPon Hírek

Olcsó áramkörök akár papírra nyomtatva is?

Dátum | 2009. 01. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Amerikai kutatók egy új technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével a jövőben lehetőség lesz hajlékony anyagokra történő áramkör nyomtatásra, vagy akár a mostani drága RFID (rádiófrekvenciás azonosító) gyártás lecserélésére. Az új fejlesztés tulajdonképpen nem más, mint egy félvezető tinta, ami a feltalálók állítása szerint sokkal költséghatékonyabb lesz, mint a jelenlegi technológiákra épülő megoldások. A tinta segítségével akár papírra vagy matricára is nyomtatható lesz áramkör, így többek között az RFID chipek előállítása is olcsóbbá és hatékonyabbá válhat. A tintát a vállalat tervei szerint hajlékony kijelzők készítéséhez is lehet majd alkalmazni a nem is oly távoli jövőben.

A BASF Future Business and Polyera Corp kutató- és fejlesztő bázisán állították elő a csodatintát. Az új, félvezető alapú tinta az eddigi eljárásokkal ellentétben egy új megoldásra alapul: a tinta különleges összetételének köszönhetően képes N-típusú negatív töltés hordozására. A tinta gyakorlatilag bármilyen anyagra felvihető egy egyszerű nyomtató segítségével, amelyet csak kis mértékben kell átalakítani, hogy alkalmas legyen a feladatra.

Eddig nagy problémát jelentett a vállalatok számára az azonosítóval ellátott címkék nagy mennyiségben történő költséghatékony előállítása, de amennyiben a jelenlegi technológiát használva vihetnék fel a jelölést az adott anyagokra, az nagy időmegtakarítást és költségcsökkenést jelentene. A viszonteladók és a nagyobb forgalmazók számára fontos, hogy az árukészlet megjelölése, tárolása, nyilvántartása és biztosítása alacsony költség mellett legyen kivitelezhető. Ezek a szempontok az amerikai kutatók által kifejlesztett ActivInk névre keresztelt tinta segítségével könnyedén teljesíthetőek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Svindler
2009.01.27. 21:12
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini...
2009.01.28. 06:37
Azt hiszem az agyam tartalmát külső egységbe helyezem (Eldobom az agyamat)
Az ötlet zseniális de mi ebből nem hiszem hogy hasznot tudunk mostanában hajtani.
De ötletem lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Mohinder
2009.01.28. 12:30
Na akkor kinyomtatok magamnak egy rv790-es vga-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pikopeti
2009.01.28. 12:54
Kétlem, hogy erre az elpárolgás dologra nem gondoltak volna. Nyilván a "tinta" átvitt értelemben szerepel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Mohinder
2009.01.28. 13:12
A baj az hogy a félvezetés alapja a kiűritett réteg, ez hővel jár.
Pici cinizmussal utalva, hogy sajna max arra lehet jó amit írnak is,
mielött elkezd szárnyalni az ember fantáziája
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!