iPon Hírek

Olcsó Athlonokkal az Intel asztali Atomjai ellen

Dátum | 2008. 09. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az elmúlt napok folyamán már kiszivárgott néhány információ az AMD olcsó asztali számítógépekkel kapcsolatos stratégiájáról. A nemrégiben megjelent hírek szerint az AMD két, "Ultra Value Client" számítógépekbe való újdonságot dob majd piacra, amelyek rövid időn belül feltűnhetnek az Acer, ASUS és a Shuttle különböző rendszereiben.

A Chile Hardware munkatársai is szert tettek néhány információra. Az oldal értesülései szerint az újdonságokat Athlon X2 3250e és Athlon 2650e típusjelzéssel látja el a gyártó, az egységek sorrendben 1,5 GHz-es órajellel és 22W-os TDP-vel valamint 1,6 GHz-es órajellel és 15W-os TDP-vel fognak rendelkezni, ahogy az már korábban is megírtuk. A processzorok 1 MB-os és 512 KB-os másodszintű gyorsítótárat kapnak, az egységek az AMD belépő szintet képviselő 740-es sorozatú lapkakészletével karöltve jelennek majd meg az olcsó gépekben.


A 740G lapkakészlet természetesen már létezik, ez a chipszet sokkal biztatóbbnak tűnik, mint az Intel asztali Atomjaihoz használt Intel 945GC lapkakészlet. Az AMD 740G chipszete Radeon 2100-as integrált videó vezérlővel, DVI és DisplayPort kimenetekkel, PCI Express és RAID támogatással, valamint számos USB és SATA porttal áll a felhasználók rendelkezésére. Ezt a lapkakészletet csak egy olcsó, már-már kifutó terméknek minősülő Athlon processzorral kell felszerelni és kész is van a gyártó új, olcsó platformja, amelynek segítségével az Atom platform gépei futhatnak majd a pénzük után. Az AMD rendszere mind grafikai, mind pedig számítási teljesítmény tekintetében jobb választásnak fog bizonyulni.


Jelenleg az Intel Mini-ITX formátumú Atom rendszerei (alaplap+processzor) 70 dolláros áron érhető ezzel szemben a legolcsóbb AMD 740G lapkakészlettel szerelt alaplapért 50 dollárt kérnek el. Ahhoz, hogy az AMD még jobb helyzetbe kerüljön a piacon, olcsóbb, Mini-ITX formátumú 740G alaplapokat kel készítenie, az Athlon 2650e árát pedig a 30-40 dollár közötti szintre kell pozícionálnia. Napjainkban a legolcsóbb egymagos Athlon processzort már 25 dollárért meg lehet vásárolni a Newegg kínálatában.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.09.11. 21:02
Szerintem AM2-es tokozásba jön ki, és akkor be bírod építeni ATX-be is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!