iPon Hírek

Olcsó, helytakarékos barebone a Shuttle műhelyéből

Dátum | 2011. 06. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Shuttle kínálatában egy új, helytakarékos, félkész PC konfiguráció jelent meg (Barebone), amely kedvező árával sokak számára vonzó választásnak bizonyulhat. Az XG41-es típusjelzéssel ellátott újdonság egy alig több, mint három liternyi térfogatú házban kapott helyet. A gyártó szerint ez a termék egy piaci rést töm be, ami eddig a gyártó termékpalettáján tátongott: a konfiguráció egy klasszikus nettopnál sokkal jobb teljesítményt kínál, de a Shuttle szokásos, "cipősdoboz" méretű konfigurációinál jóval kevesebb helyet foglal.


Az XG41-es modell 24,2 x 20 x 7,3 cm-es mérettel bír és egy G41-es lapkakészlet köré épülő alaplapnak ad helyet, amely LGA-775-ös processzorokat fogad (Core 2 Duo, Pentium Dual Core, Celeron Dual Core, Celron 4xx), méghozzá 65W-os TDP-ig bezárólag. A termékben DDR3-1066 MHz-es asztali memóriamodulok kaphatnak helyet, maximum 8 GB-nyi mennyiségben. A ház belsejében három darab 2,5 hüvelykes formátumú adattároló elhelyezésére van mód, de ha optikai meghajtóra is szükségünk van, akkor az egyik 2,5 hüvelykes bővítőhelyet fel kell áldoznunk, így helyére vékony optikai meghajtót szerelhetünk.


A ház hátlapi kivezetései között négy darab USB 2.0-s portot, két COM portot, valamint S/PDIF és 3,5 mm-s Jack audió kimeneteket is találunk, sőt, a kínálat részét képezi két Gigabites Ethernet port és egy DVI-I, valamint egy HDMI videó kimenet is. Az előlapi kivezetések között további két USB 2.0-s port és a szokásos audió csatlakozók foglalnak helyet. Az alaplapon három SATA 3 Gbps-os portot, valamint egy mini-PCIe slotot találunk, így igény esetén akár WiFi adapterrel is felvértezhető a rendszer. A videó vezérlő szerepét egy GMA X4500-as IGP tölti be, míg audió vezérlőből egy Realtek ALC 662-es megoldást alkalmaztak, amely 5.1 csatornás HD audió támogatást kínál.


Az újdonsághoz 90W-os külső tápadaptert kapunk, amely hangtalanul és megbízhatóan látja el a rendszert árammal. A konfiguráció hőcső alapú, két darab 6 cm-es átmérőjű ventilátorral ellátott processzorhűtéssel rendelkezik, ami halkan és hatékonyan hűti az adott központi egységet. A rendszer helytakarékos otthoni konfigurációként, hálózati megosztó központként és munkaállomásként egyaránt használható, de  a gyártó szerint HD tartalmak lejátszására is tökéletesen alkalmas. A rendszert természetesen nem csak átlagfelhasználóknak, hanem az ipar szereplőinek is ajánlják, ahol termelésirányítást vagy automatizálást is rá lehet bízni.


A Shuttle XG41 szállítása már megkezdődött, a termék ajánlott végfelhasználói ára pedig 159 euró magasságában helyezkedik el. Fontos szem előtt tartani, hogy a processzor, a rendszermemória és az adattároló(k) beszerzése a vásárlók feladata, így igényeiknek megfelelően ők dönthetik el, hogy milyen összetevőket alkalmaznak. Egyesek számára jó hír, hogy így akár az otthon rendelkezésre álló alkatrészek felhasználására is lehetőség nyílik.
 


Az újdonsággal kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. No.1.
2011.06.22. 14:20
Ha van nekem itthon 2*2Gb OCZ 1600as memóriám, az miként viselkedne benne?
Nincs értelme eladnom, mert jól nem tudok kiszállni belőle.
Felismerné, működne, kékhalál hegyeket produkálna?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. twollah
2011.06.22. 15:42
Szerintem menniuk kell benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pjszilard
2011.06.22. 18:02
GMA X4500-as IGP

Volt mar nehany kismeretu gepem, az osszes inteles grafikaju volt. Ezert dontottem ugy, hogy inteles video vezerlovel nem veszek tobbet! Beleteszel egy duplamagos processzort DDR3 as memoriaval, es jovore kijovo internetes video mar szaggatni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Mikeee
2011.06.22. 18:37
Kíváncsi lennék az árára. Elsőre kiköpött xbox 360 slim
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah pjszi...
2011.06.22. 20:25
A Core i masodik generacios CPU-kban mar eleg eros az integralt VGA.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Dragon3k
2011.06.22. 20:59
Azokban hiába erős, ha ebbe csak 775-s proci megy.
Meg ilyen kis gépben szerintem az amd jobb választás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. felziusz
2011.06.22. 22:47
AMD irodai feladatokra tökjó. Egyet tudok érteni.

Másik: kedves Intel! Mikor fogod már kukázni azt a nyomorodott 775-ös foglalatos rémálmot? Meg mikor fogod rágyújtani az Intel IGP tervezőkre az irodaházat?

az új IGP-t nem ismerem de ami eddig volt… elég volt egy életre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hunmyke
2011.06.23. 07:17
felziusz, mi a bajod a 775-ösökkel?
Nem kell, akkor nem veszed meg, ennyi.
Irodai munkát Core 2 Duo-val is lehet végezni, sokszor még az is sok...
Nálunk egyes Office-os gépekben még Celeron dübörög 1GB RAM-mal, pedig megy rajta két könyvelő program, office-ok, net etc...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!