iPon Hírek

Olcsó inzulinon dolgozik egy biohekker csoport

Dátum | 2015. 11. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Annak ellenére, hogy az emberiség közel 10 százaléka érintetett a cukorbetegség valamelyik formájában, a betegek kezeléséhez szükséges inzulinnak egyelőre nem létezik generikus verziója, így a hormon rendkívül drága. A generikumok azok a gyógyszerek, amelyek egy engedélyezett gyógyszerrel azonos aktív hatóanyagokat tartalmaznak, és ezen eredeti gyógyszer szabadalmának lejárta után jelennek meg a piacon, így jóval olcsóbbak az első változatnál. Az inzulin esetében ilyen nem létezik, és ezen szeretnének változtatni a kaliforniai Counter Culture Labs biohekkerei. A labor munkatársai közösségi finanszírozási támogatással kívánják útjára indítani projektjüket, amelynek lényege, hogy egy új, még nem szabadalmaztatott metódus révén kólibaktériumok segítségével állítanának elő inzulint, módszerük minden lépését dokumentálnák, majd szabadon hozzáférhetővé tennék a receptet. Azt remélik, hogy ezt követően a generikus gyógyszerek gyártásával foglalkozó cégek a Counter Culture Labs metódusát felhasználva állnak majd neki az inzulingyártásnak, olcsó alternatívát kínálva a cukorbetegek számára.
Bár a diabétesz kezelésére többfajta inzulin is forgalomban van, pillanatnyilag ezek mindegyike szabadalmi védelem alatt áll, mondja Maureen Muldavin, a labor egyik vezetője, az Open Insulin nevű projekt munkatársa. Ennek persze megvan az oka, hiszen inzulint gyártani nem könnyű, így bizonyos szempontból érthető, hogy a hormont előállító gyógyszercégek szeretnék visszakapni az évtizedes kutatásba és fejlesztésbe ölt vagyonokat, és nem teszik nyíltan hozzáférhetővé receptjeiket. Muldavin és kollégái a sikeres finanszírozási kampány után a következő évet arra szánnák, hogy kitalálják, hogyan tudnának a kólibaktériumok révén újfajta módon inzulint csinálni (hiszen a többi cég is mikrobákkal gyártatja le a hatóanyagot), majd ezt embereken alkalmazható formába hozni. Ha ez sikerül, megszereznék az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság) engedélyét, majd mivel a módszer nyíltan hozzáférhető, bármelyik generikus gyógyszercég engedélyért folyamodhatna, hogy maga is belevágjon a gyártásba. Mivel ezek a gyárak már egy kész receptből dolgoznak majd, sokkal olcsóbban árulhatnák a hatóanyagot, mint ahogy az originális gyógyszereket szokták.
Counter Culture Labs
Kevin Riggs, a Johns Hopkins Egyetem kutatója, aki ebben az évben publikált egy cikket a generikus inzulin problémájáról, azonban nem biztos abban, hogy az Open Insulin projekt elég lesz a hormon olcsóbbá tételéhez. A szakértő szerint ugyanis nem elsősorban a recept hiánya a probléma, hiszen ha minden részletet nem is, a gyártási módszer kulcslépéseit azért lehet ismerni. A gondot inkább az engedélyeztetés jelenti, mivel egy biológiai hatóanyag esetében jóval több kísérleti eredményt szeretne látni az FDA, mint egy kismolekulájú gyógyszernél. A másik probléma, hogy a biológiai gyógyszerek gyártása is jelentősen költségesebb, így a generikus inzulin létrehozásához Riggs szerint nagyon sok pénzre, és egy nagyon önzetlen szervezetre lesz szükség. Vagyis szerinte erősen kérdéses, hogy a Counter Culture Labs korlátozott erőforrásaiból és közösségi finanszírozásból megoldható lehet a probléma. A projekttel persze az Open Insulin munkatársainak is megvan a maguk célja. Azt kívánják igazolni, hogy egy csapatnyi biohekker, azaz nagyon eltérő tudományos hátterű emberek közössége képes arra, hogy minimális költségvetéssel és technológiai háttérrel is értékes tudományos eredményeket tegyen le az asztalra. Muldavin úgy gondolja, hogy ha sikerrel járnak, 20 év múlva már mindenki magának állíthatja elő az inzulint a boltban erre a célra kapható készletek segítségével. Ami a kampányt illeti, az első célt, az emberi felhasználásra még nem alkalmas inzulin előállításához szükséges 12 ezer dollárt már sikerült is összeszedni, így jelenleg már a finomítási projektre gyűlik a pénz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. hympyke
2015.11.23. 14:10
Még mindig teljes a tévút... nem a betegség megelőzésén gondolkoznak, szóval ők is pénzt akarnak keresni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gombabacsi
2015.11.23. 14:29
jó lenne minél több ilyen a köz. finanszírozásban, nem csak szórakoztatóipari "kütyük"

és ha nem gond itt reklámoznék egy magyar köz. fin. FB oldalt:
https://www.facebook.com/groups/387902464662266/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. thestock
2015.11.23. 22:40
Olcsó inzulin,persze...
Nyilván ez a mocsok,korrupt,élősködő üzletág mint a gyógyszeripar majd engedi hogy kiadjanak egy olyan olcsó gyógyszert ami ennyi embert érint..hát persze. Ha ez így menne akkor nem nyomhatnának le minden szart az emberek torkán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. korgabor96
2015.11.23. 22:53
Akkora üzletágnak tesznek keresztbe, hogy szerintem véletlen, balesetben meg fognak halni mind... Bár ne legyen igazam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. benczeb90
2015.11.24. 09:15
majd meglátjuk mi lesz belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sandsz thest...
2015.11.24. 10:39
A gyógyszer ipar bármit megenged, mert nincs beleszólása abba, hogy ki mit gyárt. A hatóságok tudnak engedélyezni vagy tiltani forgalomba hozatalt. Mint a cikk is írja az engedélyezés egy ilyen terméknél rendkívül összetett dolog. Sokkal több dolog kell egy ilyen gyártáshoz, mint ahogy azt az átlag ember gondolja. Mert a gyártás csak egy dolog. Évekig tartó klinikai tesztekkel kell igazolni a termék hatékonyságát. A minőséget pedig folyamatosan állat tesztekkel követni. Ez egy kis része az egésznek, de ez is roppant nagy költség. Nem akármilyen állatok kellenek hozzá és nagyon nem mindegy, hogy hol tartják őket. Az egyéb tesztekről nem is beszélve. A dokumentáció pedig minden képzeletet felülmúl. Csak aki dolgozott GMP környezetben, az tudja, hogy ez mekkora dokumentum köteget jelent. Szóval olcsón ilyet gyártani nem lehet, de nem a konkurens cégek miatt, hanem a szabályok miatt. Ha lehetne olcsón gyártani, akkor mindenki olcsón gyártana. Viszont ha az összes szabálynak meg tudnak felelni a srácok, és tudnak olyan terméket gyártani, ami igazoltan hatékony és biztonságos, akkor a világon semmi akadálya nincs annak, hogy árulják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thestock sands...
2015.11.24. 22:19
Rosszul fogalmaztam..az egy dolog hogy mi jön ki,a kérdés az hogy mennyire engedik érvényesülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rfj1989
2015.11.25. 11:21
Mivel egyre több a cukorbeteg, ez igencsak fontos téma, remélem sikerrel járnak! A megelőzéssel is kellene foglalkozni, mert a mai helytelen táplálkozás nagyban hozzájárul a cukorbetegség kialakulásához.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!