iPon Hírek

Olcsó, nagy és gyors SSD-k a Samsungtól, még az idén

Dátum | 2008. 05. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Áttörést ígér az SSD-k terén a koreai gyártó; az új háttértárak ugyanis nem csak kapacitásukban, de sebességükben is jelentősen felülmúlnák elődeiket: előbbi esetben kétszeresen (256GB az eddigi 128 helyett), utóbbiban pedig kétszeresnél valamivel többel (160MB/s írási sebesség az eddigi 70MB/s helyett).


Ezt a gyorsaságot a meghajtóban alkalmazott többszintű cellás (MLC) technológia terén elért előrelépés tette lehetővé, amely így már az egyszintű cellás (SLC) tárolók legjobbjaival vetekedhet sebesség terén. A fejlesztés további előnye, hogy az új SSD-k élettartama így megközelítheti vagy felül is múlhatja egyes forgókorongos merevlemezekéit is - valamint a gyártási folyamat költségei is csökkennek, ami várhatóan az eszközök árára is jótékony hatással lesz.

Fizikai méreteit tekintve az új meghajtó a Samsung egyik legkarcsúbb darabja is egyben, a maga mindössze 9,5 mm-es vastagságával, így könnyű és vékony laptopokban is kiválóan alkalmazható. Tervei szerint a cég az vége felé szállítaná ki az új meghajtókat a számítógép-gyártóknak - ide értve a hagyományos laptopokhoz szánt 2,5, valamint az ultra-hordozhatókhoz és más kisebb eszközökhöz való 1,8 hüvelykes változatokat is. Konkrétan nem nevezték meg a vásárlóikat, de azt elárultak, hogy Európa, Ázsia és Amerika valamennyi vezető PC- és szerver-gyártójának jut majd belőlük.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások