iPon Hírek

Olcsó, vékony és nyomtatható akkuk készülnek

Dátum | 2009. 07. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Az új akkut a Fraunhofer Kutatóintézet elektromos nanorendszerekkel foglalkozó részlegének kutatói fejlesztették ki Prof. Dr. Reinhard Baumann vezetésével, a TU Chemnitz és a Menippos GmbH szakembereivel karöltve. Mint mondták, egyik legfőbb céljuk az, hogy az akkuk darabonként 10 centnél is olcsóbban legyenek tömegtermelhetőek.


A jellemzői is nagyban eltérnek a hagyományosakétól; a nyomtatható változat egy grammnál is kevesebbet nyom, nem éri el az egy milliméteres vastagságot sem - így akár bankkártyákba is beépíthető. Nem tartalmaz higanyt sem, így környezetkímélőnek is tekinthető. 1,5 V-os a feszültsége, de több akku sorba helyezésével akár 6 V is elérhető.

Egyebek mellett cink anód és mangán katód rétegekből áll, amelyek egymással reakcióba lépve fejlesztenek áramot. Mivel azonban ez a folyamat apránként felemészti ezeket a rétegeket, így az akku leginkább csak korlátozott élettartamú vagy mérsékelt energiaigényű eszközökben való felhasználásra alkalmas.

Az akkuk nyomtatóeljárása leginkább talán a képek pólókra préselésére emlékeztet: a nyomtatópasztát egy rugalmas nyomóval préselik a szubsztrátumra. Ezzel az eljárással igen sok akku készíthető egyszerre, az egyes rétegek pedig alig vastagabbak egy hajszálnál. A kutatók reményei szerint az újdonság már az idei év vége felé konkrét termékekben kerülhet kereskedelmi forgalomba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!