iPon Hírek

Olcsóbb 21,5 hüvelykes iMac érkezett

Dátum | 2014. 06. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Apple bemutatta legújabb egybegépét, amely 21,5 hüvelykes képátlójú kijelzővel érkezik, árcéduláján pedig 1099 dolláros összeg olvasható. Az iMac család új tagja 200 dollárral olcsóbb az eddigi legkisebb 21,5 hüvelykes modellnél.
Az árkülönbségért cserébe persze jóval szerényebb felszereltséget kapunk. Négymagos helyett ebben az esetben már csak egy kétmagos Core i5-ös processzor jár, amely 1,4 GHz-es alap- és 2,7 GHz-es Turbo Boost órajelen ketyeg. Rendszermemóriából szerencsére ugyanúgy 8 GB-nyi került a gépbe, itt nem spóroltak, ám a leírás itt már nem 2 x 4 GB-nyi, hanem 8 GB-nyi DDR3-as RAM-ról tesz említést. A konfiguráció pontos tulajdonságait taglaló weboldal alapján hamar kiderül, mi áll a dolog hátterében: a rendszermemória alaplapra integrálva érkezik, így bővítésre nincs lehetőség. A konfiguráció paramétereinek kiválasztásánál memória opció ezért egyáltalán nincs, így csak és kizárólag 8 GB-nyi LPDDR3-1600 MHz-es rendszermemória kérhető az új iMac-hez. Az adattároló szerepét 1 TB-os helyett csak egy 500 GB-os merevlemez tölti be, de némi felárért cserébe 1 TB-os HDD-t, 1 TB-os Fusion Drive-ot, illetve akár 256 GB-os SSD-t is kérhetünk a termékbe. Az IGP szerepét ennél a modellnél Intel Iris Pro Graphics helyett már csak egy Intel HD Graphics 5000-es megoldás tölti be.
A fentebb említett különbségektől eltekintve mind kinézet, mind pedig csatlakozók és egyéb felszereltség tekintetében ugyanazt kapjuk, mint a többi 21,5 hüvelykes iMac esetében. A kijelző ebben az esetben is IPS alapokon nyugszik, Full HD natív felbontást kínál és LED-es háttérvilágítással üzemel. A friss egybegép alapára 1099 dollár – hazánkban ez hivatalosan 349 990 forint – amiért a gép mellé még kapunk egy Apple Magic Mouse egeret, egy Apple Wireless Keyboard billentyűzetet, valamint egy tápkábelt is természetesen. Az operációs rendszer szerepét ebben az esetben is egy OS X Maverick kiadás tölti be – de szerencsére már a több területen is alaposan továbbfejlesztett Yosemite érkezésére sem kell sokat várni. A konfigurációban egyébként a legnagyobb érvágás a processzor cseréje, így érdemes lehet megfontolni az eggyel drágább variánst.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Kirrr
2014.06.19. 16:38
Óriás, Macbook Air.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. marc23
2014.06.19. 21:56
azért azt még mindig nem sikerült megértemen, h a mai világban amikor már jó pár éve vannak 4 magos cpu-k, gyengébbek& erősebbek, 2., 3., 4. generációsak is, akkor mi fészkes fenének raknak egy pc-be, laptopba, utlra megabookba, meg a tököm tudja hová nem még, hitvány szar 2 magos cput? most komolyan mire elég 2 mag? filmnézés meg net-ezés, komolyabb dolgot meg felejtős -,-
arról nem is beszélve, h már szarért hugyért lehet kapni 4 magos cpu-t pc és mobile verzióban is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. abash
2014.06.20. 07:03
Na azért nem mondanám hogy a 2 magos cpu-k hitvány szarok!!!
Nekem pl most egy i5 3.gen után egy i3 4330-am van.
(Agyagi miatt.későbbi cserét terveztem,de mivel jól teljesít...)
Játékban hozza mindenhol ugyan azt amit kell.Ott pl tökmind1 i7 v. i3 csücsül a gépbe...
És pl Ableton alatt zeneírásban se tapasztaltam hátrányt.Bár ez egy asztali megoldás jóval erősebb,de nagyon erősek az i3-ak is.
Apple cuccok na az meg megint funny---- túlárazott kacatok. És semmivel nem jobbak mint Win asztaliak,Sőőőőőőőőőőőőőt...
Pusszzantás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. franc03 marc2...
2014.06.20. 11:13
Egy "hitvány szar" P8600-al annyi pénzt keresek, amennyit te elképzelni sem tudsz.
Pusz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. fekszi
2014.06.20. 11:31
Egyáltalán nem a cpu a probléma, inkább a grafikus chip csökkentése és a memória alaplapra integrálása. Szerintem nem volt jó húzás ez a gép, lehet hogy olcsóbb, de még így is drága, ha valaki pedig ilyen gépet vesz, akkor hozzá csap még 50-100 ezret inkább hogy használható gépet vegyen, ne egy kb netezésre termettet, mert valljuk be, ez másra nem sűrűn lesz elég. Esetleg minimális képszerkesztést lehet rajta eszközölni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jonos
2014.06.20. 13:19
Proci tényleg komolyabb dolgokra gyenge. Netezésre filmnézésre kép nézegetésre nemrossz, végülis egy macbook air ára. De olcsónak nem lehet mondani az biztos. A memória alaplapra forrasztása meg igazából teljesen lényegtelen mivel a 21 es Imac-et nem lehet bővíteni csak a 27" est. ( Mindent lehet csak kikell szedni a képernyőt, meg a gari is elúszik.) Az szerintem a legrosszabb, hogy még mindig HDD-ket tesznek a gépekbe. Az lenne az igazi hogyha az Apple elhagyná a HDD-t és alapfelszereltségbe 256GB SSD-ket pakolna. Akkor már emberközelibb lenne ez az ár.
Persze ez mindig vita de nem létezik olyan, hogy túlárazott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Phantomstr... marc2...
2014.06.20. 20:59
Két mag pontosan arra elég, amire elég. Nem attól lesz valami erős, hogy több mag van benne. A kétmagos Intelek az AMD 4-6 magos procijait veregetik olyan rendszerességgel, amint a témában járatlanok a 20 ezerért osztogatott 4 magra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.06.21. 06:16
Ez így igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2014.06.21. 10:18
Van akiknek a magok száma a döntő, vegyetek dinnyét abban van mag bőven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. expander marc2...
2014.06.22. 22:49
Te nagyon nem értesz a hardverekhez. Olvass többet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. subler
2014.06.23. 13:42
A lényeg:
ha még egy kicsit olcsóbbra szeretnétek, vagyis úgy megfizethetőnek, akkor az Apple simán kihagyja a procit, az alaplapot, a memóriát és a vinyót. és máris megvehetó lesz a 21,5-ös iMac úgy 250 körül, na az már egész jó ár lenne...
a többiért fájjon a felhasználó feje...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zabalint Phant...
2014.06.23. 13:59
Mondjuk az nem válasz arra, hogy az U-s i5-ök, i7-ek 2 magosak. Az Intel akkora technológiai fölényben van az AMD-hez képest, hogy fele annyi maggal, jóval alacsonyabb órajelen veri az AMD megoldásait, ez nem azért van, mert az AMD procik sok magosak, hanem azért sok magosak, mert ekkora a különbség, és ezt kompenzálja a több maggal és a magasabb órajellel.

Ellenben több maggal, de kisebb órajellel ugyanazon fogyasztással nagyobb teljesítményt lehet elérni több szálon, mivel az órajel emeléssel exponenciálisan nő a fogyasztás, melegedés. Tehát ha az U-s i7 4 magos lenne, akkor ugyanazzal a fogyasztással jóval erősebb lehetne több szálon. A 4 magos N-es Pentiumnál is éppen ezt csinálták, egyébként rosszabb alapanyagból és kisebb TDP-vel. Ugyanennyi TDP-vel 2 maggal kevesebbet tudtak volna kihozni (itt megjegyzem, az AMD 4 magos mobil Kabini-je a Pentium N teljesítményét tudja kétszer annyi TDP-n, tehát itt is látszik az Intel fölénye).

Mondjuk szerintem ez azért van, mert már nincsen valós verseny, ezért az Intel megteheti ezt ekkora technológiai fölénnyel a háta mögött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zabalint suble...
2014.06.23. 14:05
Ez hülyeség, mert az Apple gépeknek igazából pont az az előnye, hogy korlátozott féle hardverrel lehet kapni, így az OS X ezekre optimalizálható, és sok hiba kiküszöbölhető szemben az összerakott gépekkel és a Windows-al, Linux-al. Ilyen alapon vegyél egy noname üres All-in-one PC-t, és pakolj bele egy konfigot, majd dobj rá egy OS X-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!