iPon Hírek

Olcsóbb és jobb szúnyogriasztók jöhetnek

Dátum | 2013. 12. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szakértők egy ideje már tisztában vannak azzal, hogy a szúnyogok az általunk kilélegzett szén-dioxidot „kiszagolva” találnak meg minket, és ennek révén akár nagyobb távolságokból is képesek kiszúrni az emberi jelenlétet. Az azonban mostanáig nem volt világos, hogyan találnak rá olyan gyorsan fedetlen testrészeinkre, ha egyszer a közelünkbe kerültek. Nyilvánvalóan a bőr valamiféle kipárolgását érzékelik, de hogy pontosan mit és hogyan, azt eddig nem sikerült megfejteni. A Kaliforniai Egyetem kutatói azonban úgy vélik, hogy végre ráakadtak a megoldásra: a szúnyogok a szén-dioxid érzékelésére használt receptoraik révén érzékelik bőrünk illatát is, ami megmagyarázza, hogy miért vonzzák a rovarokat az erős testszagot árasztó objektumok (szennyes zokni, hosszú ideig hordott ruha, régóta használt ágynemű) az ember és vele a szén-dioxid távollétében is. Ahogy Anandasankar Ray, a kutatás vezetője elmondta, nagy meglepetést jelentett, amikor kiderült, hogy a szúnyogok CO2-receptora, a cpA nevű neuron a bőr számos illatanyagára is érzékeny, sőt, ezek közül egyesekre érzékenyebb, mint a szén-dioxidra. Évek óta keresgéltük, hol bújhatnak meg ezek a testszagra specializálódott receptorok, de az eszünkbe sem jutott, hogy egy már korábban felfedezett idegsejt lehet a rejtély kulcsa, folytatja a kutató.

A szakértők azt remélik, hogy a felfedezés révén talán végre megfejthetővé válhat, hogy miért vonzódnak a szúnyogok egyes emberekhez jobban, mint másokhoz, és persze abban is segíthet, hogy hatékonyabb módszereket dolgozzunk ki a kellemetlen és sokszor veszélyes betegségeket hordozó rovarok távoltartása érdekében. A szakértők kísérletileg tesztelték, hogy a cpA aktivációja mennyiben tölt be fontos szerepet a szúnyogok sikeres vadászatában. Ennek érdekében kémiai úton lekapcsolták a receptorokat, és úgy találták, hogy a rovarok ezt követően jóval kisebb mértékben vonzódtak az emberi bőr illatához. Vagyis úgy tűnik, hogy bár a szúnyogok más módszerek révén is képesek rátalálni áldozataikra, elsősorban valóban ezekre a receptorokra támaszkodnak, és a többi metódus jóval kevésbé hatékony esetükben.

A következő lépésben csaknem félmillió különféle vegyületet vizsgáltak meg a szakértők annak kiderítése érdekében, hogy ezek közül melyek kötődnek a receptorhoz. 138 olyan anyagot találtak, amely olcsó, természetbarát és kellemes illatú, ugyanakkor alkalmas a receptorok blokkolására vagy éppen ellenkezőleg, azok aktiválására. Előbbiek a szúnyogok hatékony elriasztásában, utóbbiak pedig ezek irtásában lehetnek hasznosak. Az anyagok többsége egyébként olyan vegyület, amelyet már jelenleg is használnak különféle kozmetikai szerekben, vagyis bevetésükhöz nem lesz szükség további hosszas engedélyeztetési folyamatokra. A kutatók eredményei szerint az gyümölcsös aromájú etil-piruvát, amelyet ízfokozóként alkalmaznak egyes ételekben, kiválóan blokkolja a cpA-neuronokat, és ezzel távol tartja a vérszívókat a bőrtől. A borsmentára emlékeztető illatú ciklopentanon ezzel szemben kifejezetten vonzza a szúnyogokat, így remekül használható lehet ezek csapdába ejtésére, és irtására. A szakértők elmondása szerint ennek a két anyagnak a jövőben nagyon fontos szerep juthat a vérszívók hordozta betegségek megfékezésében, és jelentősen olcsóbb megoldást jelenthetnek, mint a jelenlegi komplikált összetételű szúnyogriasztók, illetve az elsődlegesen szén-dioxid kibocsátásán alapuló csapdák.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. fofoka
2013.12.10. 20:23
Jesssssz, legyőzzük a természetet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lorddiablo
2013.12.10. 22:30
Nincs mese, fürdeni kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mcganyol
2013.12.11. 10:58
Ez végre egy értelmes kutatás, ami ezrek életét mentheti meg. Csakhát nincs benne nagy biznisz, mert szerencsétlen csóró afrikai gyerekekét.

Egyébként elég jól rátapintottál a lényegre lorddiablo.
A szúnyogokkal nem az a baj, hogy a balcsinál megcsípnek aztán viszket (na persze nekünk igen), hanem jellemzően a harmadik világban terjesztik a maláriát, ami ott - ha jól emlékszem - a második leggyakoribb halálozási ok. És ők nem igen tudnak napi kétszer fürdeni, a víz szükössége miatt (nem mintha a fürdés egyébként valódi védelmet nyújtana ellenük).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!