iPon Hírek

Olcsóbb félvezetők "elektro-ragasztóval"

Dátum | 2009. 06. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Jelentősen hozzájárulhat a félvezető-alapú technológiák fejlődéséhez (így például a napelemekéhez és a termoelektronikus eszközökéhez, de a processzorokéhoz is) az az új "elektronikus ragasztó", amit nanokristályokhoz fejlesztettek ki a Chicagoi Egyetem és a Lawrence Berkeley National Laboratory kutatói.


Az újdonság jelentősége abban rejlik, hogy olcsó megoldást kínál arra a problémára, ami miatt például a háztetőkre is elhelyezhető napelem-táblák is még mindig olyan drágák. A probléma pedig az, hogy ezekben mindeddig nagy félvezető kristályokat alkalmaztak, amelyek bizony költségesek - és hiába állnak rendelkezésre helyettük olcsóbb nanokristályok is, ha ezek között az elektromos töltés csak igen rossz hatásfokkal áramoltatható.

Ez a nanokristályok felületére kerülő szerves, szigetelő részecskék miatt van így - és az újonnan kifejlesztett "elektromos ragasztó" itt, a gyökerénél orvosolja a problémát szervetlen, klasszisokkal hatékonyabb vezető tulajdonságú molekulákkal, egy csapásra orvosolva így a nanokristályok közti vezetés hatásfok-problémáját.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. lokegabor
2009.06.24. 20:55
Vagy csökken az áruk!
Szerintem eddig is megérte befektetni a napelemekbe, és napkollektorokba, hát még ha új, olcsó, nagyobb hatásfokú cellák jönnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven...
2009.06.24. 21:54
lokegabor: Néztél már napelemárakat? Ha figyelembe veszed a napsütéses órák számát és azt, hogy felhős időben alig adnak áramot, akkor már nem egyértelműen éri meg. Főleg ha hozzászámítod az inverter és az akkuk árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. littleguy
2009.06.24. 22:05
Vendég-Vendög: az már régen volt, amikor csak napos időben adtak megfelelő áramot. Legjobb tudomásom szerint, már felhős, borult időben is igencsak jól termelnek.

Egyik ismerősöm akart csinálni, amivel a vizet (is) melegített volna, és azt mondta, hogy télen is állandóan megoldható vele, hogy mindig legyen elég melegvíz, és még áramot is termel mellette valamennyit... Télen meg azért a meleg víz is jobban fogy, meg a napsütésnek sincs akkora hatásfoka ugye, mert kisebb szögben esik be a fény, meg több a borús időszak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Antee001
2009.06.25. 20:01
Hali.

Az hogy nem szükséges közvetlen napsütés az igaz. A napelemek elég jól működnek felhős időben is (de nem teljesen beborult időjáráskor). A napkollektor (Ami a vizet melegíti) viszont igényli a közvetlen napsütést. Ezzel nyári hónapokban a teljes melegvíz felhűtés megoldható, télen viszont kb. a 20-30%-át fedezi. Ami nem elenyésző a mai gáz és villamosenergia viszonylatban. A napkollektorral egy családi házban nagyjából 80-120 ezer forint spórlóható meg. Ha figyelembe vesszük, hogy meglévő rendszer átalakítása 600-800 ezer forint. akkor szerintem jó befektetés.
A napelemről ellátni árammal a házat nem rossz dolog, de jóval költségesebb. Ezért nem sokan fektetnek bele még...

Üdv.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!