iPon Hírek

Olcsóbb, gyorsabb gépek hibrid anyagokból

Dátum | 2008. 04. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A jelenlegi számítógépek két fő anyagtípust alkalmaznak: háttértár funkciókhoz mágneses komponenseket, míg logikai műveletek elvégzéséhez félvezetőket. Ha azonban ezt a két funkciót egyetlen, hibrid anyagban lehetne ötvözni, az jelentős teljesítmény- és sebességnövekedést jelentene - lényegesen csekélyebb fogyasztás mellett.


Egy több egyetemet összefogó projekt keretében éppen ezen dolgozik a Missouri Egyetem egyik kutatója, Giovanni Vignale fizikaprofesszor is. Elmondása szerint a csoportjuk azt vizsgálja, hogyan lehet a mágnesességet és a mágneses nayagokat ötvözni az olyan új anyagokkal, mint például a szerves félvezetők. A fent említett előnyök mellett az ilyen hibrid anyagoknak az előállítási költsége is jóval alacsonyabb lehet a hagyományos félvezetőknél, így a kutatás jelentős anyagi megtakarításokat is eredményezhet.

A professzor felvázolta az ötvözés technikai hátterét (mágneses mezők vagy elektron spin útján párosítanák a mágneses és nem-mágneses komponenseket) és arra is rámutatott, hogy a memória- és logikai funkciók ilyetén egyesítése egyebek mellett új érzékelési lehetőségeket is kínál, ami egy újabb lényeges bónusz a már említetteken túl. Vignale igen elismert kutató a szakterületén és az új fejlesztés elméleti alapjainak kidolgozásához is jelentős mértékben hozzájárult - most pedig annak is elérkezett az ideje, hogy a kutatócsoporttal együtt az elméletet átvezethessék a gyakorlatba.

Érdeklődve várjuk a fejleményeket - ahogy teszi azt bizonyára az USA Védelmi Minisztériuma is, amely 6,5 millió dollárral támogatja a projektet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!