iPon Hírek

Olcsóbb lesz kiforrott technológiával chipet gyártatni

Dátum | 2012. 01. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A tajvani szerződéses félvezetőgyártó óriásvállalat, a TSMC, hamarosan árakat csökkent, így a gyár nélküli félvezető tervező partnerek számára a korábbinál olcsóbbá válik a chipek legyártatása. Az árcsökkentés mértéke 10-15% között helyezkedik el és csak a kiforrott, érett gyártástechnológiák esetében lép érvénybe, a legmodernebb gyártástechnológiáknál nem.

A tavalyi év a félvezető piac számára nem volt túl rózsás, ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban és Európában csökkent a vásárlói kereslet, ami azt eredményezte, hogy a félvezető tervező cégek raktárkészletei a vártnál lassabb mértékben apadtak, ami kedvezőtlen hatást gyakorolt a szerződéses félvezetőgyártókra, hiszen így kevesebb megrendelés érkezett, ami kevesebb bevételt is jelent. A keresletcsökkenés, azaz a vásárlói igények csökkenéséért a kedvezőtlen gazdasági helyzetet okolható. Az utóbbi időben a félvezető piacon a raktárkészletek apadásnak indultak, így hamarosan újabb rendelések leadására lesz szükség a bérgyártók felé. A TSMC abban reménykedik, hogy azáltal, hogy a kiforrott gyártástechnológiákkal történő gyártatás – amely alap esetben is olcsóbb, mint ha a legfejlettebb gyártástechnológiát igényelnék a partnerek – segít abban, hogy a félvezető piac állóvize egy picit felkeveredjen, azaz ismét több rendelés érkezzen a partnerektől.

A 28 nm-es gyártástechnológia esetében – ami még igen friss technológiának minősül – egyre több megrendelés érkezik, ám ez a gyártástechnológia igen költséges és az esetek többségében – ahol a nagy teljesítmény és a minél alacsonyabb fogyasztás nem létszükséglet – az egyes partnerek számára nem is éri meg ezt választani a korábbi, 40 nm-es gyártástechnológiával szemben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. gery84
2012.01.03. 10:55
Sose fogom ezt megérteni! A 28nm ostyán több chip fér el ezáltal több kihozatal és így olcsóbb. De eleve a 28nm gyártása drágább a 40nm-nél aminek a kihozatala nem olyan kedvező.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2012.01.03. 11:10
"és csak a kiforrott, érett gyártástechnológiák esetében lép érvénybe, a legmodernebb gyártástechnológiáknál nem."

Ott a piros pont!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dongo84
2012.01.03. 13:48
Ez inkább a hogyan húzzunk le még egy rókaprémet a vásárlókról szindróma.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2012.01.04. 09:05
"ahol a nagy teljesítmény és a minél alacsonyabb fogyasztás nem létszükséglet" Hell yeah!
Akkor hanyadik századot is írunk?

Az a baj ezzel a megállapítással, hogy még külön-külön is baromi fontos a két tényező nem, hogy együtt. Azért egy irodaházban ahol akkora teljesítmény nem is kell, azért a fogyasztás fontos tényező ha pl 1000 számítógépre vetítjük le a dolgot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svidi
2012.01.09. 16:20
Az intelnek van saját gyára, vagy ő is ilyenekkel gyártat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!