iPon Hírek

Olcsóbb OLED-eket ígér a Philips

Dátum | 2010. 09. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Megoldották az OLED-ek eddig fennálló áramellátási problémáját a Philips Research mérnökei; az egységek ezáltal karcsúbbá váltak és leegyszerűsödött a gyártási folyamatuk.

Az OLED-ek egyik fontos problémája eddig az volt, hogy igen méretes tápegységre volt szükségük ahhoz, hogy a hálózati váltóáramot átalakíthassák az általuk igényelt egyenárammá - emiatt pedig maguk az egységek is vaskosabbak és drágábbak voltak.


Ezt a problémát oldották meg most a kutatók oly módon, hogy sikeresen előállítottak egy váltóarammal működő LED-et, ami így minden további nélkül működtethető közvetlenül hálózati áramról. Az OLED-kijelzők általában igen vékonyak és energiahatékonyak is, mivel maguk a pixelek fénylenek, így nincs szükségük külön háttérvilágításra - de csak világításra is kiválóan alkalmazható a technika, mivel nem csak fehér fényt tud előállítani.

Korábban a Philips már sikeresen piacra dobott váltóáramú LED-eket, így most lényegében folytatja, amit megkezdett, ezúttal az OLED-ekkel. Konkrét árakról egyelőre nem esett szó, de az említett olcsósodás mindenképp reménykeltően hangzik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. iteq47
2010.09.30. 07:36
én mindenképp támogatom a világításban is. de sztem egy jóidejig nem tok még venni ilyen izzót( vagy ezek már inkább fényforrások )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2010.09.30. 08:09
Én is led párti vagyok, de szerintem a sima led sokkal alkalmasabb egyszerű világítási feladatokra - bár az oled hatásfokával még nem találkoztam...

Azon gondolkodom viszont, hogy ez a hír - a reklám értéken felül - vajon milyen információval bír? A képen nem egy led van, hanem panel: namost én nem végeztem ilyen irányú iskolát, de szerintem 5 perc alatt össze tudnék rakni egy 280 voltos egyenáramú tápot, aminek a hatásfoka valahol 99% körül van - persze, ehhez sok ledet kell sorbakötni, de a panelek amúgy is sok ledből állnak össze.

Arról már nem is beszélve, hogy 220 váltóról működő led ártalmas az egészségre, mivel 25 HZ-el villog, vagy kétszer lassabban mint a neon... Attól meg vakuljon meg az, aki ezt kitalálta.

Szóval az eredeti hírt vagy marketingesek írták, vagy kimaradt a fordításból a lényeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. legyes
2010.09.30. 09:19
Supra: Van egy csúcs fejlesztés, "Graetz híd"-nak is becézik. Olyan csodakészülék, amivel ezt megduplázhatod. De ha igénybe veszel még egy csúcstechnikás, modern fejlesztést ún. "kondenzátor"-t (lánykori nevén "kapacitás" ) akkor a villogás mértékét is nagyban csökkentheted. Szigorúan titkos fejlesztés, most félhetek is a nagy fekete autótól.
Lehet művelődni kicsit: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2010.09.30. 11:11
Örülök hogy ismét van egy hozzászóló, aki annyira okos, hogy mindenki mást hülyének néz.

Igen, kedves legyes, pontosan erre a kettőre gondoltam, mint nagy hatásfokú tápegység. De ettől a ledek még nem fognak 220 voltról működni. Esetleg végtelen bölcsességedben elolvashattad volna párszor, amit írtam: akkor talán megértetted volna, mire gondoltam, még ha esetleg nem is fogalmaztam hibátlanul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Supra
2010.09.30. 11:26
Csak hogy értelmes hozzászólás is legyen, megnéztem az OLED-ek hatásfokát: http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_LED

Itt írnak sokat róla, kevés számmal. Amit én ki tudtam venni, az 19-20%, ami a hagyományos világító testektől lényegesen jobb, viszont kicsit rosszabb az újabb fajta ledekénél. Mivel az OLED élettartama lényegesen alacsonyabb a sima LED-nél, miközben drágább, egyszerűen nem értem, miért kellene azzal világítani. Persze, TV-ben az OLED ver mindent (még mielőtt ebbe is beleköt valaki).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. atti2010
2010.09.30. 11:58
Supra: Azért mert a neon villog nem biztos hogy az OLED is fog, ha a frekvencia váltás idejére megoldották hogy égve maradjon a szemed nem érzékeli azt, de számtalan megoldás lehet, szerintem te vagy túl okos.Nem gondolod hogy olyan hülyék a mérnökök hogy villogó fényforrást tervezzenek 2010-ben, ez nem takarékos izzó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2010.09.30. 14:19
atti2010: vagy csak te nem olvastad el a cikket.
"hogy sikeresen előállítottak egy váltóarammal működő LED-et, ami így minden további nélkül működtethető közvetlenül hálózati áramról"
A frekvenciaváltás idejére hogy marad égve?
Lehet izélgetni, hogy én vagyok túl okos, de inkább arra válaszolj, amit nem értek: hogy most miről is szól a cikk? Betettek 1 hidat meg egy kondit a sorba kapcsolt ledek elé? Vagy tényleg közvetlen váltó árammal megy? Mert akkor már az nem led, mert ugyebár az visszafelé áramnál nem ég...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. legyes
2010.10.01. 08:10
Visszaszállok az észosztásba, úgyis morcos vagyok így korán reggel:

A sorba kötés nem lenne jó ötlet "mérnők úr", mert egyetlen szegmens hibája kicsinálná az egész szegmens sort ügye. A nagyon pici távolságok miatt nyilván nem ésszerű olyan LED-et csinálni, ami közvetlenül bírja a 230V váltót, mert meglenne az átütés veszélye. Mellesleg a kínaiaktól kell ötletet lopni, ők otthon vannak az olcsósításban: 1 darab ellenállás és meg lehet küldeni 230V 50Hz-ről. A gazdagabbak vesznek egy Graetz-et, a csúcsgazdagok valami jelképes kondit is.
Miért kell mindig űrtechnikára gondolni?
Mellesleg a jelenleg gyártott kapcsolóüzemű tápok mérete is rendkívül kicsi a pár évvel ezelőttihez képest is, persze az sokkal drágább a kínai megoldásnál. De ez már csak Bill Gatesnek alternatíva...

Supra: Ügye te elektronikai mérnök vagy?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!