iPon Hírek

Olcsón megúszhatja a Nokia-pert az Apple

Dátum | 2009. 10. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Akár egymilliárd dollárjába is kerülhet ugyan az Apple-nek az ellene a Nokia által indított mobiltechnológia-szabadalmi per - ám ez még így is olcsó díjnak számítana. Neil Mawston, a Strategy Analytics elemzője szerint ráadásul ez már a felső határ, ennél jóval alacsonyabb összeg is megállapításra kerülhet - akár mindössze 200 millió dollár is.

A per apropóját az adja, hogy  az Apple a Nokia állítása szerint számos szabadalmukat felhasználta a készülékei elkészítéséhez, ám azok után semmiféle jogdíjat nem fizetett. Maga az eset tehát nem szokatlan, ám amint arra rövidesen kitérünk, ezúttal még alapja is lehet. A fent említett két összeghatár az Apple által eddig kiszállított iPhone-ok mennyiségén (több, mint 34 millió db) alapul, a végleges összeg csak a megegyezés részleteitől függ. Charles King, a Pund-IT elemzője szerint a legvalószínűbb egy 400 millió dolláros összeg lenne, 2%-os jogdíjat véve alapul. Ez egy különösen engedékeny követelés lenne a Nokia részéről.


Főleg ahhoz képest, hogy már hónapok óta gyakorolnak nyomást az Apple-re annak érdekében, hogy ugyan fizessék már ki a járandóságukat az általuk felhasznált szabadalmak (wireless adat- és hangátvitel, valamint kódolási eljárások) után. Eltérően az eddig megszokott, hasonló jellegű perektől, ahol névtelen cégek bukkannak elő a semmiből és perelik be a nagyokat hasonló ürügyekkel, a Nokiának lehet alapja a vádjaira, mivel az évek során 40 milliárd eurónál is többet fektetett mobiltechnológiák fejlesztésébe, amelynek nyomán immár 10.000-nél is több szabadalomcsalád kötődik már a nevükhöz. Amint arra Ben Wood, a CCS Insight kutatási vezetője is rámutatott, "mára már majdhogynem elképzelhetetlen, hogy bárki is megalkosson egy működőképes mobiltelefont valamiféle Nokia-szabadalmak felhasználása nélkül".

Egyedül az a kellemetlen tény árnyalja be valamelyest a Nokia követeléseit, hogy jelenleg nem áll valami jól a szénájuk - legalábbis okostelefonok terén a piaci részesedésük 41-ről 35%-ra esett vissza a legutóbbi negyedévben, amely térvesztés főként a RIM-nek és az Apple-nek köszönhető. Ezen időszak alatt mintegy 1,36 milliárd dolláros veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, így a fent említett összegeknek már a legkisebbike is hozhatna nekik némi enyhülést - a legnagyobb pedig a veszteség javát fedezhetné.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. DarkSayaJi...
2009.10.28. 07:44
VISSZA A HIRHEZ

aki okos HTCt vesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.10.28. 09:16
"immár 10.000-nél is több szabadalomcsalád kötődik már a nevükhöz."

"mára már majdhogynem elképzelhetetlen, hogy bárki is megalkosson egy működőképes mobiltelefont valamiféle Nokia-szabadalmak felhasználása nélkül".

Nem 10 ezer szabadalomról, hanem 10 ezer szabadalom családról van szó.

El tudjátok képzelni, hogy ezek esszenciális tudományos ötletek?

Nem lehetséges, hogy tizen arra kellene szövetkeznünk, hogy az űrutazás témakörben tartunk egy kéthetes álmodozó üdülést, ahol mindenféle elképzelést ami eszünkbejut papírra vetünk. Majd az utolsó két napon e papírokat papír CSALÁD-okba rendezzük, és hazajövet az üdülésből beadjuk szabadalom CSALÁD-oknak?

Szabadalom egy gumifogalom.

Lehet mögötte két évtized kemény kémiai kutatás, és az eredmény egy konkrét vegyület levédése.

És lehet mögötte egy lapátkerekes hajókirándulás, ami után jogászok segítségével levédetjük lapátkerék szerűen forgó, homokóra kurzor variánst.

Informatikában sajnos nem ritkák az olyan levédett dolgok, amelyek valójában nem mások, mint amikor azt a dolgot meg kell oldani, akkor az ember józan ésszel kitalálja.

Szabadalmi rendszer ezen a téren éppen a józan ésszel kitalálás jogát kérdőjelezi meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rini
2009.10.28. 11:04
Milyen igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. lionhearte...
2009.10.28. 11:35
A 40 milliárd euro meg biztos a józan észre folyt ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.10.28. 13:32
prohlep:
És honnan tudod, hogy melyik kategória?
Szellemi tulajdon szerinted nem is számít? Ha már ennyit ölnék valamibe, mint a Nokia is én is védeném ezeket a fejlesztéseket, vagy te adnád a konkurenciának? (persze használjátok nyugodtan beleöltem már 40 milliárdot, nektek legalább nem kell már)
Ez versenypiac, ez erről szól, mindenki védi az érdekeit és a megszerzett tudást, ha az a hajó forgó lapátjának mechanizmusáról szól akkor akár azt is, persze ha jól tejel, mert gondolom nyilvánvaló ez is csak a pénzről szól.
Azért nézz meg egy filmet:
Isteni Szikra / Flash of Genius
pont erről szól ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. adam0205
2009.10.28. 16:44
Nem itt nem nevetséges mondvacsinált dolgok miatt lett beperelve az Apple. Mint tudvalevő Nokia jó ideje piacvezető (volt?) a mobiltechnológiákban így sok 3G és egyéb technológiát ők találtak fel. Az Apple nem készített sosem iPhone előtt mobilt, nem voltak kutatásai ők csak átvették a már meglévő dolgokat és nem fizettek a Nokiának. Szerintem teljesen jogos a kereset, és amúgy sem vágná földhöz az Apple-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!