iPon Hírek

OLED kijelzőt kapott a Lenovo Thinkpad X1 Yoga

Dátum | 2016. 01. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Lenovo Yoga sorozata régóta ostromolja az üzleti felhasználókat, és az egyes modellek meglehetősen sikeresek is, hála rendhagyó kijelző-zsanérjuknak, ami 360 fokban hátrahajthatóvá teszi a kijelzőt. Az elegáns és innovatív külsőhöz rendszerint kellően erős hardver is társul, egyszóval az alaprecept jónak tűnik. Most a Lenovo egy fokkal magasabbra helyezte a lécet, hisz elkészült a Thinpkad X1 Yoga modell, amelynek bejelentését nem véletlenül időzítették a hamarosan hivatalosan is elrajtoló CES 2016-ra – a rendezvény -1. napja már tart.
A Thinkpad X1 Yoga egy 14 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott konvertibilis noteszgép, ami úttörő szerepet tölthet be a piacon, hiszen ez az első kereskedelmi forgalomban is megvásárolható OLED kijelzővel ellátott laptop. Az okostelefonok és a táblák szegmensében már fel-feltűnt az OLED kijeézőtechnológia, de a noteszgépek és a konvertibilis megoldások szegmensében ez még igazi kuriózum. Az opcionális OLED panel a piacvezető Samsung műhelyében készült, natív felbontása pedig 2560 x 1440 pixel. Az OLED technológia jóvoltából a kijelző kontrasztaránya és színhűsége rettentően jó lesz, a fekete pedig sokkal természetesebben jelenhet meg a kijelzőn, mint például egy LCD technológiára támaszkodó panel esetében. Az OLED panel persze csak felár ellenében lesz kérhető: a Thinkpad X1 Yoga alap esetben 1920 x 1080 pixeles felbontású IPS LCD kijelzővel kerül az üzletek polcaira, de akár 2560 x 1440 pixeles IPS LCD kijelzővel is elérhető lesz, ugyancsak felár ellenében.
Az érintőkijelzős újdonság mellé aktív stylus is jár, ami használaton kívül a billentyűzetet tartalmazó házrészbe dokkolható, így a toll mindig kéznél lehet, dokkolt állapotban pedig akkumulátorának töltése is biztosítható. A billentyűzet egyébként a tradíciónak megfelelően most is cseppálló, valamint a szokásos kis TrackPoint joystick sem hiányzik róla – utóbbi a kijelző teljes hátrahajtásakor a billentyűkkel együtt belesimul a ház síkjába, így a termék még kényelmesebben használható.
Processzorból akár vPro támogatással ellátott Core i7-es Skylake-U modell is választható lesz az újdonsághoz, rendszermemóriából pedig maximum 16 GB-nyi kérhető. Az adatok tárolásáról akár 1 TB-os SSD is gondoskodhat, ami PCIe csatolófelületet használ, méghozzá NVMe protokollal karöltve, így igazán gyors lehet. A fedélzeten három USB 3.0-s port, egy OneLine+ alapú Ethernet port, valamint microSD memóriakártya-olvasó, Mini DisplayPort videó kimenet és HDMI videó kimenet egyaránt jelen lesz. Opcionálisan 4G LTE támogatás is kérhető lesz, méghozzá Qualcomm Snapdragon X7 LTE modem formájában. Az új konvertibilis noteszgép WiGig alapú vezeték nélküli dokkoló technológiával és Windows Hello kompatibilis ujjlenyomat-olvasóval is fel lesz szerelve.
A januárban forgalomba kerülő alapmodell 1,27 kilogrammot nyom a mérlegen, vastagsága pedig mindössze 16,7 milliméter. Az alapmodell 1499 dollárba kerül, az OLED kijelzővel ellátott változat azonban ennél valamivel drágább lesz, megjelenésére pedig majd csak április környékén számíthatunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!