iPon Hírek

OLED-művészet Philips-módra

Dátum | 2009. 04. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Újabbnál újabb, trükkös és kreatív ötleteket valósít meg és mutat be a Philips az OLED-ek művészi, dizájnos kialakítása és hasznosítása terén; mindezzel pedig azt kívánják szemléltetni, hogy az OLED lehetőségei szó szerint végtelenek, és ezerféleképpen hasznosíthatóak jövőbeli termékekben, köszönhetően egyebek mellett a rendkívüli könnyűségüknek és vékonyságuknak is.


Az OLED-ek révén ugyanis megszűnik a fény elkülönült, alkatrészhez kötött jellege - ehelyett szó szerint beleolvaszthatóvá válik bármilyen formába, annak ténylegesen a részévé tehető. Ezt az elvet a gyakorlatban is valóban pompásan szemléltetik a gyártónak egy milánói konferencia keretében bemutatott példa-alkotásai.


Kristin Knappstein, a Philips Lighting üzletfejlesztési menedzsere úgy fogalmazott, hogy a rendelkezésre álló OLED-technológia lehetőségei messze túlmutatnak a puszta lámpa-jellegű funkción; az OLED-ek valójában egy afféle új "varázsanyagból" készült építőelemek, amelyeket gond nélkül össze lehet illeszteni a már meglévő többivel, lenyűgöző új alkotásokat hozva így létre - minden téren: ruházkodás, bútorok, járművek, ékszerek, tényleges műalkotások... minden lehetséges.


Mivel azonban mondani bárki mondhat bármit, ezért leginkább csak hagyják, hogy a termékeik beszéljenek magukért mindenkinek - hogy mindenki láthassa és megtapasztalhassa a lehetőségeiket a gyakorlatban. És ha bárkit megihlet az élmény, a Philips Lighting mindig nyitva áll minden új partneri és társfejlesztői kapcsolat előtt - hiszen az OLED-ek felhasználhatóságának valóban csak a képzelet szabhat határt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Svindler
2009.04.19. 20:04
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUNrobar
2009.04.20. 08:22
A baj csak az, hogy ez ugyanolyan káros, kiegyensúlyozatlan fényt ad, mint az összes többi energiatakarékos -és neonlámpa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. littleguy
2009.04.20. 09:53
HUNrobar: ezt fejtsd ki légyszi... Ezt nem tudtam az OLED-ekről. (vagy keressek rá a wikipedian, és ott lesz minden?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ossyni
2009.04.20. 17:20
Aztán tényleg eljön az a fantasztikus sci-fi amikor az emberek világító ruhákban fognak járkálni, mint bulikban már szoktam látni ilyet
http://www.youtube.com/watch?v=rjzrFAGYBsg

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HUNrobar
2009.04.20. 18:00
Röviden összefoglalva annyi, hogy ezeknek a fényforrásoknak az összetétele rendkívül eltér a napfénytől, ami egyrészt rákot okozhat, másrészt felborítja a emberi szervezet működését. Az agy egy csomó dolgot, pl az alvás-ébrenlét rendszerét is a szembe jutó fény alapján vezérli. Az hagyományos izzólámpa az egyetlen, ami megközelítőleg hasonló a nap fényéhez. Ezekből a hideg fényű lámpákból szinte teljesen hiányzik a vörös tartomány, ami rendkívül nagy hatással van a szervezetre. Nem is beszélve az elektroszmogról és a és a villódzásról. Most, hogy az EU kötelezővé akarja tenni az energiatakarékos lámpákat, nagy is a felháborodás szakmai téren. Ha tényleg véghezvinnék ezt, beláthatatlan következményei lennének. Keressetek rá csak olyan kifejezésekre, mint 'artificial light + health' . Én mellesleg Alexander Wunsch cikkében olvastam erről, aki többek között a Nemzetközi Fényszövetség (ILA) vezetője.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mohinder
2009.04.21. 11:09
Az üzlet mindenek előtt!
Szegény madarak sem tudják már merre kell repülni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.04.21. 16:08
A fénycsőféleségek sokkal károsabbak a kiszabaduló UV sugárzás miatt. (Mivel tökéletes fénypor nincs, és a mindegyikben van a begyújtáshoz elengedhetetlen higanygőz, ami még UV-C tartományban is erősen sugároz.) A LED ennél egy nagyságrenddel jobb, mert fizikai adottságai miatt csak egy színen (frekvencián) sugároz. (A fehér fényporral készül.) Emiatt UV tartományban csak arra tervezett (UV) LEDek sugároznak.

Állandóan etetik a népet, hogy a nappali fény spektrumát kell visszaadni mesterséges fénynél. Emiatt terjedt el a hidegfehér szemgyilkos fénycső mindenhol - a legnagyobb kiszabaduló UV sugárzásával.
Ahelyett, hogy inkább az izzólámpa spektrumának megfelelő eszközöket gyártanának. Ami csak átlagában hasonlatos a napfényhez, és már a kék tartományban is messze kevesebbet sugároz a napnál. (Ezért sárgás a fénye a naphoz képest.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!