iPon Hírek

OLED panel és új dizájn jellemzi a QNAP friss NAS-ait

Dátum | 2017. 04. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A QNAP fejlesztőcsapata egy új NAS sorozatot készített, amely a TS-x53B nevet viseli – ahol az „x” helyére a lemezek száma kerül. A családban három tag lapul: egy kétlemezes, egy négylemezes és egy hatlemezes, amelyek hardveres alapok terén egyformák, csak a merevlemezek számában térnek el.
A dizájn a szokásoshoz képes jelentősen módosult, ugyanis a hálózati adattárolók házát ezúttal feketébe öltöztették, az előlap jobb széle pedig kékes színárnyalatban pompázik. Újítás még, hogy az előlapra egy OLED alapú kijelző, illetve két darab érintés-érzékeny menü gomb is került, ezáltal az értesítések azonnal láthatóak és reagálni is könnyű rájuk. A fedélzeten persze beépített hangszóró is helyet kapott, tehát a fontos eseményekről nem csak vizuális, hanem hang alapú értesítést is küld a rendszer.
QNAP TS-253B
Hardver terén egy 14 nm-es csíkszélességgel készülő, Celeron J3455 típusú négymagos SoC egységre számíthatunk, amely 1,5 GHz-es alap- és 2,3 GHz-es maximális burst órajelen dolgozik. Rendszermemóriából 4 vagy 8 GB-nyi DDR3L modul járhat, amelyek kétcsatornás üzemmódban működnek. A rendszermemória bővíthető, így ha a 4 GB-os modellt választjuk, később van mód duplázásra. Az új hálózati adattárolók szerszámmentesen szerelhető fiókokkal várják a SATA 6 Gbps-os meghajtókat, legyen szó 3,5 hüvelykes merevlemezről, vagy éppen 2,5 hüvelykes SSD meghajtóról. Extraként a QTier technológia is rendelkezésre áll, így SSD alkalmazása esetén az automatikus gyorsítótárazás előnyeit is élvezhetjük. Az adattároló kapacitást a szokásos külső házak segítségével kényelmesen bővíthetjük, akár a nyolclemezes UX-800P, akár az ötlemezes UX-500P modellt választjuk. Az új hálózati adattárolók két darab GbE porttal és egy előlapi SD memóriakártya-olvasóval érkeznek, USB 3.0-s portból pedig négy hátlapi és egy előlapi áll rendelkezésre. Extra, hogy az előlap egy USB 3.1 Gen1 Type-C portot is rejt.
QNAP TS-453B
Az új hálózati adattárolók egy Intel HD Graphics 500-as sorozatú iGPU-val rendelkeznek, ami két darab HDMI 1.4b videó kimenet kezelését végzi – ezeken keresztül akár 3840 x 2160 pixeles felbontású kijelző is csatlakozhat a termékhez, de csak maximum 30 Hz-es képfrissítési ráta mellett. A csatlakoztatott kijelzőn megjelenő tartalom vezérlésében a mellékelt távirányító is segíthet, de a NAS-hoz akár billentyűzetet és egeret is csatlakoztathatunk. A hátlapra két darab 3,5 milliméteres mikrofon bemenet, valamint egy fejhallgató kimenet is került, a NAS biztonságáról pedig a Kensington Lock nyílásba csatlakoztatott kiegészítővel gondoskodhatunk. Az extrák táborát növeli, hogy mindegyik új NAS fedélzetén helyet kapott egy PCI Express 2.0 x2-es bővítőhely, ami könnyedén hozzáférhető. Ez gyárilag üres, de kerülhet bele 10 GbE portot tartalmazó bővítőkártya, USB 3.1-es portokat kínáló kiegészítő, de akár WiFi vezérlővel felvértezett bővítőkártyát is fogadhat, ezáltal jelentősen kibővíthető az adott NAS funkcionalitása.
QNAP TS-653B
Az operációs rendszer szerepét természetesen a legújabb QTS-re, a 4.3-as kiadásra osztották, ami a szokásos szolgáltatásokat nyújtja. Hasznos lehet például az IFTTT Agent és a Qfiling szolgáltatás, amelyek segítenek a gyakori feladatok automatizálásában. A Qsirch segítségével könnyedén megtalálhatjuk az éppen keresett fájljainkat, a Surveillance Station jóvoltából pedig akár 40 kamerából álló megfigyelő rendszert is üzemeltethetünk, igaz, gyárilag csak 4 kamera licenc jár, a többit csak további licencek megvásárlását követően foghatjuk munkára. Az új NAS-ok természetesen futtathatnak virtuális gépeket, hála a Virtualization Stationnak és a Container Stationnak, de akár Linuxra szánt IoT csomagok fejlesztésére is befoghatjuk őket. A QNAP újdonságai már elérhetőek kereskedelmi forgalomban, így kínálatunkban is megtalálhatóak. Az egyes modellek 4 GB-os és 8 GB-os változatban egyaránt kaphatóak, ahogy az az alábbi felsorolásból is kiderül. Az árak 212 000 forintról indulnak (TS-253B-4G), a hatlemezes csúcsmodell pedig 337 000 forintba kerül (TS-653B-8G). •QNAP TS-253B: 4 GB-os modell | 8 GB-os modell •QNAP TS-453B: 4 GB-os modell | 8 GB-os modell •QNAP TS-653B: 4 GB-os modell | 8 GB-os modell
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. No.1.
2017.04.27. 11:06
OLED panel, új dizájn és brutális ár jellemzi a QNAP friss NAS-ait.
Az kimaradt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Merwenus
2017.04.27. 21:26
210k a 4Gb-os 2bay,
- CPU: Intel® Celeron® J3455 quad-core 1.5 GHz, akár 2.3 GHz
- Videokártya: Intel® HD Graphics 500
- RAM: 4GB DDR3L (2 x 2GB), 8 GB-ig bővíthető
- 2 darab Gigabites LAN port, PCI-E bővítőkártyával 10 Gigabites

Kicsit sem irreális...ez a konfig konkrétan kb 40k-ból kijön (asrock MB+CPU kombó), az OLED kijelző meg pár ezer forintos tétel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ejcy
2017.04.28. 09:57
fantasztikus fejlesztés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. BiroAndras Merwe...
2017.04.28. 11:44
- Egyedi kompakt ház
- Hot swap
- A konfighoz méretezett csendes hűtés
- Full extrás könnyen kezelhető szoftver
- Össze van rakva, fel van instalálva, be van konfigurálva

Építettem már házilag NAS-t egy HP MikroServer-ből, amit 120K helyett 40K-ért osztogattak. Egy ideig még el is ketyegett szépen, de pár év után elkezdtek előjönni a problémák, és egyre több karbantartást igényelt, és egyre kevésbbé volt megbízható.
Mivel ilyen jó árú kompakt gépet nem lehetett már kapni, nagy, ronda, hangos és hot swap nélkülit nem akartam, vettem drágáért spéci házat, meg belevaló cuccokat, és azt próbáltam összeépíteni. Elsőre a szű hely miatt alig fértek be a dolgok, és sok óra szenvedés után kiderült, hogy szerelés közben megsérült az alaplap, azért nem indul. Kicseréltem a 35K-s lapot (kellett 6 SATA port mini ITX méretben). Összeraktam megint, sokkal óvatosabban. El is indult szépen, de folyamatos kékhalált produkált. Némi nyomozás után arra jutottam, hogy alapjáraton a falból 60W-ot vesz fel, úgy hogy a CPU TDP-je 15W, és egy darad kicsi SSD van benne. Szóval az alaplap eszik rettenetes sokat, és ezért túlmelegszik. Viszonyításképp a kis HP torrentezés közben 5W-ot evett, és a csúcs SLI játékgépem is elvolt alapjáraton 80W-tal.

Na ezek után kukáztam az egészet, és vettem egy 8 helyes QNAP-ot 300K-ért. Meg még annyiért WD Red vinyókat bele.
Ez jó két éve volt már, azóta semmi gond vele. Az össz karbantartás amit igényel az időnkénti frissítés.
Kicsi, elegáns, csendes, atomstabil, az ég világon mindent tud, és egyszerű kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim BiroA...
2017.04.28. 12:35
Hot swap bármelyik alaplappal megoldható az utóbbi 4 évből, a többi jogos (bár ennek ellenére én is inkább node 304-ben raknék össze egy 6 merevlemezest).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. BiroAndras Asagr...
2017.04.28. 13:41
A hot swap-ot a háznak is kell tudnia. A legtöbb házban, főleg a kompaktokban belül vannak a vinyók fixen becsvarozva. Egy rendes NAS-ban egy mozdulattal berakható és kivehető. Plusz minden vinyónak külön lámpája van, mai nem cask az aktivitást jelzi, de azt is, hogy melyikkel van esetleg probléma.
Ez ugyan elég ritkán kell, de akkor nagyon kellemes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim BiroA...
2017.04.28. 13:49
"Plusz minden vinyónak külön lámpája van, mai nem cask az aktivitást jelzi, de azt is, hogy melyikkel van esetleg probléma."

Pár nappal ezelőtt ugyanez még felesleges infó volt.

Amúgy semmibe nem kerül oszcillátorral közbeiktatni egy aktivitás LED-et SATA-nként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. BiroAndras Asagr...
2017.04.28. 15:45
Akkor jó a LED, ha sok egyforma vinyó van. Nálam most épp 5 van, de 8-ig bővíthető. Ha valami gond van, akkor látom, hogy fizikailag melyik a bánatos a sokból. És megnyugtató látni a sok zöld lámpát.
Egy PC-n ez egész más. Amíg nem volt külön NAS-om, addíg nálam is futott a HDD sentinel, és mutatta folyamatosan a lemezek állapotát. De ez nem átlagos felhasználás, normálisan egy gépben egy vinyó van, esetleg egy SSD és egy HDD. Egyrészt ezeknél ha valami nem kerek azt azonnal észreveszed, mert folyamatosan használod őket, másrészt egy átlag felhasználó nem tud mit kezdeni a nyers adatokkal, neki elég annyi ha a rendszer szól ha baj van. A windows is szól egyébként, de egy célprogram, mint a HDD Sentinel sokszor előre tudja jelezni a bajt, így hamarabb figyelmeztett. A NAS meg még annál is többet tud. Például rendszeresen futtatt teszteket és a legkisebb rendellenesség esetén jelez, és kidobja a gyanús vinyót a RAID tömbből.
Ezen kívül a windows egy általános OS, nem dolga minden apró részlettel foglalkozni. Így is sok a reklamáció, hogy miért ilyen nagy, minek fut ennyi folyamat a háttérben, miért eszik ennyi memóriát, minek csinál olyanokat, ami nekem nem kell, és hasonlók.
A NAS viszont célhardver, egy dolgot kell tudni, de azt nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!