iPon Hírek

OLED-verő kijelzőkkel készül az LG és a QD

Dátum | 2010. 12. 06.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Bár az OLED csak nemrég került ki a laborokból máris itt van a kihívója, a QD Vision és az LG Display immár közösen fejlesztett új üdvöskéje, a QLED (elektrolumineszcens kvantumpont-LED).


Az új technológia főbb jellemzői: alacsonyabb fogyasztás, gazdagabb színek, alacsony előállítási költségek, rendkívül vékony, áttetsző vagy rugalmas szubsztrátumokra való nyomtathatóság. Utóbbi tényező értelemszerűen két fő okból lényeges: egyrészt, ami rugalmas, az nem törik, másrészt, így jelentősen kiszélesedik az alkalmazhatósági köre is.

Ami az eljárás kulcsszavát, a kvantumpontokat illeti, ezek megközelítőleg egy nanométer átmérőjű részecskék, melyek ugyanúgy használhatóak megjelenítésre, mint a félvezetők - a végeredmény pedig egy ezekből összeállított, közvetlenül nézhető, aktív mátrixos kijelző, amely 30-40%-kal fényesebb, mint az OLED-ek, viszont egyben kétszer energiahatékonyabb is azoknál.

Nem meglepő módon az új technológia jelenleg is fejlesztés alatt áll, de elvileg "a lehető leghamarabb" piacra akarják dobni - ami azért érdekes elgondolás, mert ezzel nem csak a versenytársai, de saját maga alatt is vágná a fát az LG, aki jelenleg is szorgalmasan propagálja az OLED TV-it, de azoknak az igen magas árszintje miatt nagy valószínűséggel még messze nem szedte össze belőlük a fejlesztési költségüket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Szefmester
2010.12.06. 12:14
Vélhetőleg a becsléseik szerint olcsóbban és nagyobb számban gyártható az új technológiájuk a jövőben mint az OLED, és mint újdonságot drágábban is eladhatják majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2010.12.06. 20:22
majd előjön ez a technológia kb. 20 év múlva...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Canabis tibai...
2010.12.07. 12:54
nem kell ennek 20 év,
sztem 7-8 év ár quantumprocik kezdenek el bejönni, ennek a kijelzőnek adok 2-3 évet.

egyre gyorsabban fejlődik a technogia. pedig már most is kisebb csoda, hogy mikre képesek "vagyunk".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.10.11. 10:01
6 év távlatából okosabb az ember, de QLED továbbra is messze van, jóslatok szerint 2020-körül talán lesz az első valódi QLED TV. Nem az Lg hanem samsung kezdte nyomni, mert LG rágyúrt az oledre.
Kvantumprocik még mindig 7-8 év+++ múlva talán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!