iPon Hírek

Oltás előítélet ellen

Dátum | 2011. 12. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az evolúciós pszichológia szakértői szerint az idegenekkel szembeni előítélet a túlélés eszköze volt a múltban: őseink igyekeztek elkerülni az ismeretleneket, attól való félelmükben, hogy azok betegségeket hordoznak. A kutatások szerint még ma is igaz, hogy amikor sebezhetőnek érezzük magunkat valamilyen betegséggel szemben, hajlamosak vagyunk előítéletesebbnek lenni, mint egyébként.

Amerikai és kanadai kutatók úgy gondolják, hogy modern közegészségügyi módszerekkel ezt a jelenséget mérsékelni lehet. A szakértők három kísérletet végeztek. Az első esetben az egyes résztvevők megkapták az influenza elleni védőoltást, mások viszont nem. Mindkét csoport felének az influenza veszélyeire figyelmeztető információs anyagot adtak. A második kísérletben mindenki be lett oltva, de egy részük a vakcina hatékonyságáról kapott olvasnivalót, a többiek pedig működésének mechanizmusáról. Mindkét kísérlet után egy kérdőívet töltöttek ki a résztvevők, amelyben bevándorlókkal, kábítószerfüggőkkel, elhízottakkal stb. kapcsolatos előítéleteiket vizsgálták.

Az első kísérletben azok voltak a legkevésbé előítéletesek, akik megkapták a védőoltást és olvastak az influenza veszélyeiről is. A második esetben a leginkább befogadó attitűdöt mutató az a csoport volt, akik a védőoltás hatékonyságáról értesültek.

A harmadik kísérlet során a résztvevők fele törlőkendőt használt kezén és a számítógép klaviatúráján annak használata előtt, a csoport másik fele ezt nem tette meg. Ez után arról olvastak, hogy az antibakteriális törlőkendő milyen hatékony a fertőzések megállításában. Az általuk kitöltött kérdőívek alapján az előítéletesség mértéke a törlőkendőt használók között nagyon alacsony volt, a másik csoportban viszont magas.

„Arra jutottunk, hogy ha a betegséggel kapcsolatos aggodalmakat eloszlatjuk, akkor ezzel együtt eloszlatjuk a párhuzamosan felbukkanó előítéleteket is” ‒ mondják a kutatók.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Balucsek
2011.12.06. 08:58
És mi van ha nem vírusok miatt érezzük magunkat sebezhetőbbnek hanem az "idegenek" nagy csoportja hangja, eltérő kultúrája és a "nem idegenek" kultúrájának abszolút figyelmen kívül hagyása, valamint törvény felett állóságuk miatt érzi magát sebezhetőbbnek az ember? Erre milyen gyógyszert találnak ki az okos amerikai és kanadai tudósok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. h_gyuri
2011.12.06. 09:09
Ezeket az állítólagos "szakértőket" néhány hétre mondjuk Tarnazsadányba költöztetném. Ott elgondolkodhatnának a hülyeségükön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zelbacsi
2011.12.06. 09:10
Balucsek: az nem előítélet, az tapasztalat ők csak az előítéletre keresnek gyógyszert
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Terror
2011.12.06. 09:21
A Zemberek túlnyomó többségének nem előítéletei, hanem tapasztalatai vannak. Ha a gyerek folyamatosan elkapja a tetveket az óvodában egy bizonyos "idegenektől", akkor próbálják meg azt megoldani az influenzaoltásukkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pjszilard
2011.12.06. 10:34
Az evolúciós pszichológia szakértői szerint az idegenekkel szembeni előítélet a túlélés eszköze volt a múltban

Rehabilitalni akarjak Hitlert, mert nem kapott vedooltast? Az orosz csapatokat se kelett volna hazakuldeni, egyszeruen be kelett volna oltani az orszagot. Remelem ezek utan Orban Viktor visszahivja oket, es beoltatja, hogy ne legyen problemajuk a hazankba szinten visszajovo torokokkel. Vedoltas utan vegre a kirekeszto menny helyett minden kereszteny a pokolba kivan jutni es ongyilkos lessz. Megnyitjuk a bortonoket, mert oltas utan rajovunk milyen kirekesztoek.

Ezek Az evolúciós pszichológia szakértői, akkor mit csinalnak a tobbiek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Jools
2011.12.06. 12:26
Mikrobi: köszi, szerkesztési baki, nem direkt volt, javítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. uristen
2011.12.06. 14:12
De itt a forumon szerintem mindenki tudja, hogy errefele kik/mik az idegenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. carraroxt
2011.12.06. 14:13
Szép kis tanulmány a buta emberek közti manipulatív pánikkeltésről...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zabalint
2011.12.06. 14:32
Az a baj, az idegenekkel szembeni előítélet nem minden esetben alaptalan. És ez alatt nem azt értem, hogy az idegenek rosszak, hiszen eleve relatívan nézem a dolgot, ha elmegyek Bangladesbe, ott én vagyok az idegen, ahogy ha a cigányputrit meglátogatom, szintén én vagyok az, szóval nem jó és rossz, hanem kulturális eltérésekről beszélek. De hozok is egy példát, Londonban például rengeteg a bevándorolt arab, namármost képzeld el te egy angol jómunkásember vagy, egy lakótelepen laksz, egy nap kimész az erkélyedre, és észreveszed, hogy vér csöpög rád. Kiderül, hogy a felső szomszédod, aki egy arab bevándorló, úgy gondolta, az erkélyen vágja le és dolgozza fel a kecskéjét. Nem rosszindulatból teszi, mert ahonnan jött, ott ez teljesen normális. De ezek után mégsem örülsz, ha mondjuk miután elköltöztél máshova, ismét egy arab bevándorló költözik föléd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. stranger
2011.12.06. 19:04
Hát nyilván van valami előnye, ha fennmaradt. De eléggé összefolyik a tapasztalat és az előítélet néha.. Szerintem attól, hogy azt mondják az agyadnak: egészséges vagy, még nem leszel kedvesebb hiperpigmentált barátainkkal, legfeljebb a szomszéd nénivel, aki már kevésbé egészséges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2011.12.06. 19:09
"Meg alapbol az egész azt sugallja, hogy az evolucio rossz, értem?"

Jol erted.

Az evolucio elmeletetol egyenes ut vezetett a szocial-darwinizmusig: "hulljon a fergese, a gyoztes pedig tutti franko".

XX. szazad tortenelme nehez helyzetbe hozta a darwin-hivo ateistakat: fontos nekik a darwinizmus, de ugyanakkor az abbol termeszetesen adodo szocial-darwinizmus elfogadhatatlan.

Jelenleg az az helyzet allasa, hogy kisebbik rossznak tartjak az evolucio kozvetett kritizalasat.

De mindez csak az ateistaknak problema, mert keresztyen tudos reszere az is jo, ha van evolucio, meg az is jo, ha nincs evolucio.

Keresztyen tudos teljesen szabad a termeszet valosaganak tisztesseges feltarasara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2011.12.06. 19:12
"De eléggé összefolyik a tapasztalat és az előítélet néha."

Eloitelet ellen kuzdok is elvarjak, hogy a tervezomernok ELORE ITELJE MEG, hogy az altala tervezett kutyu majd helyesen mukodik-e.

Eloitelet ellen kuzdok is elvarjak, hogy a meterologus ELORE ITELJE MEG, hogy holnap esni fog-e az eso vagy sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2011.12.06. 19:41
Felha'bori'to' amit eyek ossyevissya tala'lgatnak itt$
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2011.12.06. 22:19
Az uj angol billentyuzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!