iPon Hírek

Olvadó gleccserek - szerencsés régészek

Dátum | 2013. 03. 25.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A globális klímaváltozás kapcsán legtöbbször csak a felmelegedés negatív következményei kerülnek szóba, pedig akad néhány előnye is: a régészek például kifejezetten profitálnak a dologból, hiszen az olvadó gleccserek újabb és újabb érdekes leleteket tesznek hozzáférhetővé. 2011-ben például egy viking korszak előtti barna gyapjútunika került elő ilyen módon. Az felfedezés óta elvégzett radiokarbonos kormeghatározással időszámításunk szerint 300 körülre datált ruhadarab egy nagyjából 176 centiméteres egyén tulajdona lehetett, és kétezer méteres tengerszint feletti magasságban, egy római kori kereskedelmi út maradványainak közelében került elő, a mai Norvégia déli részén. A ruhadarabot láthatóan hosszú ideig használták, és többször ki is javították. „A gleccserek olvadása valóban aggodalmat keltő, de nekünk, régészeknek kifejezetten hasznos folyamat” – mondja Lars Piloe dán kutató, aki Norvégia gleccsereit vizsgálja. Nem a tunika az első lelet, amely ilyen módon került elő: a 2006-ban kezdődő, fokozott mértékű olvadás eleje óta több mint 1600 különféle tárgy bukkant elő a jég alól, köztük egy fél pár viking kesztyű és egy díszes sétapálca, egy bronzkori lábbeli, illetve még ősibb íjak és nyílhegyek is.

A Lendbreen-gleccserből előkerült tunika anyaga a felfedezést követő hetekben gyorsan bomlásnak indult, ami a szakértők szerint egyértelműen jelzi, hogy a gleccser az elmúlt 1700 évben sosem húzódott vissza annyira, mint napjainkban megfigyelhető. Az olvadás persze nem csak az északi országok gleccsereit érinti: minden idők leghíresebb gleccserleletére 1991-ben az Alpokban találtak rá. Egy kiránduló házaspár az Olaszország és Ausztria határán található Ötz-völgyi-Alpokban, Hauslaubjoch közelében, 3210 méter magasságban egy meztelen férfi holttestére akadt a gleccser olvadó jegében. A test olyan jó állapotban volt, hogy először azt hitték, egy pár évtizede szerencsétlenül járt hegymászóra találtak rá. Az alaposabb vizsgálat aztán kiderítette, hogy a maradványok 5300 évesek, azóta Ötzit a világ legrégibb, épségben megőrződött emberi holttesteként tartják nyilván. Patrick Hunt, a Stanford kutatója valami hasonló felfedezésben reménykedik: kollégáival azt az útvonalat próbálják azonosítani, amelyet Hannibal használt Alpokon való átkelésekor Kr. e. 218-ban. Ha sikerülne megtalálniuk ezt az utat, várhatóan rengeteg érdekes leletre akadnának, hiszen a korabeli beszámolók szerint a pun hadvezér seregét igencsak megviselte a szokatlanul hideg időjárás, többen megfagytak, szakadékba zuhantak, és a hegyláncon való átkelést mindössze két harci elefánt vészelte át épségben az utat megkezdő 37 állat közül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. atti2010
2013.03.25. 12:30
körülre datált ruhadarab egy nagyjából 176 centiméteres egyén tulajdona lehetett

Honnan a tökömből tudják hogy az egyén nem úgy szerette ha féltérdig ért mert akkor az volt a divat, mar megint ezek a feltételezések aztán úgy írják le mint kész tényeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim atti2...
2013.03.25. 12:39
Ezzel most kivételesen egyetértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Maxcube
2013.03.25. 12:43
Aztán csodálkoznak hogy mindenféle pletykák terjengenek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HeverAdam
2013.03.25. 13:28
atti2010:

"Honnan a tökömből tudják hogy az egyén nem úgy szerette ha féltérdig ért mert akkor az volt a divat"

Írsz ám te is hülyeségeket!!! Milyen divat??? Nem azért viseltek abban az időben ilyen ruhákat, hogy most jól nézzenek ki hanem, hogy túl éljék azt a kemény telet meg a zord idójárást! Gondolkozz már kicsit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba
2013.03.25. 14:01
"Honnan a tökömből tudják hogy az egyén nem úgy szerette ha féltérdig ért"
Gondolom nem találtak rajta vizelet nyomokat. Ezért gondolhatják azt hogy nem ért le a farkáig.
De egy jetilánynak mondjuk topnak még jó lehetett
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. atti2010 Hever...
2013.03.25. 14:26
Írsz ám te is hülyeségeket!!! Milyen divat??? Nem azért viseltek abban az időben ilyen ruhákat, hogy most jól nézzenek ki
Ki mondta hogy szó szerint vedd a divatot csak úgy melléraktam poénnak, akkor sem lehet tudni meddig érve viselte az akkori gazdája csak megint fontoskodnak "egyesek". Jó hogy nem vonták le a következtetést hogy mekkora volt a farka a ruha bőségéből, képzeld ha 2000 év múlva találnak egy tangát azt fogják írni a tudósok hogy ezeknek 2010 -ben akkora fenekűk volt mint egy hangyának, de nem is mondom mit mondanak majd a mostani farmerekre aminek az ülepe térdig ér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Phantomstr...
2013.03.25. 16:07
@atti2010
Tényleg tudsz írni hülyeséget. Nézd meg a ruha szélességét is. Ránézésre eléggé olyan a szabása, mint egy sima pólónak vagy trikónak. Ha ezt úgy hordták, hogy térdig ért, akkor ritka egy gnóm lehetett a szerencsétlen. Merthogy akár divat, akár nem, akkor még nem sorozatban gyártották a ruhát, hanem mindenki magának (mindenkinek az asszony) méretre. Azon kívül azt írja, nagyjából 176cm magas, vagyis van hagyva egy kis mozgástér, hogy meddig ért le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.03.25. 20:57
"akkor még nem sorozatban gyártották a ruhát, hanem mindenki magának (mindenkinek az asszony) méretre"

Ja,és mivel jó asszonyok voltak akkoriban, gyorsan rá is vasalták kedves uruk képét, nehogy összekeveredjenek azok a divatos pólók a mosodában.
(láthatod ha elforgatod 180 fokkal )

Jools esetleg lehetne olyan képet is látni ebből a korból amin a mai nagy sportmárkák logójának őse látszik?

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomazolika
2013.03.26. 14:27
HeverAdam

Irónia , mond ez neked valamit ? Bár van aki csak divatból használja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!