iPon Hírek

Öngyilkos elektronikára vágyik a DARPA

Dátum | 2013. 01. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A legkifinomultabb elektronikus rendszerek következő generációja már képes lesz önmaga nyom nélküli megsemmisítésére is, ha a DARPA legújabb projektje sikerrel zárul. A VAPR (Vanishing Programmable Resources) nevű kezdeményezés célja olyan szenzorok és egyéb fontos mikrorendszerek létrehozása, amelyek kontrollált módon, egy „gombnyomással” megsemmisíthetők. Ilyen módon megelőzhető lenne, hogy a jogtalanul eltulajdonított technológiákat valaki lemásolja vagy éppen adatokat lopjon róla. Az alapötlet tehát olyan mikroelektronikai eszközök gyártása lenne, amelyek ugyanolyan működésre képesek, mint jelenlegi társaik, azonban olyan anyagból készülnek, amelynek köszönhetően adott esetben egyetlen parancsra képesek gyorsan lebomlani. A VAPR célja ilyen anyagok kifejlesztése és gyártástechnikájuk kidolgozása lenne.
Az elképzelések szerint egyes technológiákat eleve úgy alkotnának meg, hogy azok egy bizonyos időpillanatban megsemmisítsék magukat, más esetekben viszont csak indokolt esetben, egy külső jelzés hatására indulna be a folyamat. A szakértők elmondása szerint sokkal kifinomultabb módszerekben gondolkodnak annál, mint az ellenséges kezekbe került eszköz felrobbantása. A tavalyi évben már bemutattak egy szilíciumból és magnéziumból készült chipet, amely víz hatására feloldódott, gyakorlatilag ezen a vonalon szeretnének tovább haladni. Az újfajta elektronika gyorsan és káros melléktermékek nélkül semmisülne meg, akár egy erdőben elhajított, fölöslegessé vált, de kritikus információkat tartalmazó adathordozóról, akár egy testbe bejuttatott szenzorról van szó. A fejlesztés tehát a nyilvánvaló katonai célokon túl az orvostudományban is jelentős hasznot hajthat, már amennyiben sikerül olyan anyagokat létrehozni, amelyek tökéletesen biokompatibilisek. Mindez persze nem több elméleti fejtegetésnél, amíg a szükséges alapanyagok hiányoznak. És ha sikerül kifejleszteni ezeket, akkor is számos problémával kell szembenézniük a szakértőknek. Nagyon fontos szempont, hogy gyors bomlási képesség az eszköz normál működését nem befolyásolhatja, valamint hogy az anyag tényleg csak akkor kezdjen lebomlani, ha erre utasítást kapott.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. sakal6
2013.01.30. 16:51
Vagy ilyen módon meggátolhatják, hogy bármit is sokáig használjunk. Le a DARPA-val
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. tibaimp
2013.01.30. 16:59
úgy van, jó példa erre a nyomtatókba tett csip, ami egyszerűen letiltja a további használat lehetőségét, vagy a patronokban lévő csip, üresnek jelzi a patront, pedig még félig tele van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2013.01.30. 17:39
tibaimp, kár hogy ezeket egy fél kilobájtos programokkal ki lehet iktatni :-D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pdx06
2013.01.30. 17:43
Túl sok James Bond-ot filmet néztek ezen ötlet kiagyalói. Különben a képen látható állapot elérése lehetetlen. Egy nyákból a büds életbe nem lesz cseppfolyós anyag. Az egyik SSD gyártó nem akarom mondani a nevét RunCore is próbálkozik hasonlóval mégsem érdekli a kutyát sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Shinjiii
2013.01.30. 19:18
Majd bejön ez lassan a piacra is. Lejár a garancia, pitty a központban, és mehetsz új telót venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Humbuk
2013.01.31. 08:29
Hehe nekem is ez jutott eszembe
Hazamész azt egyszer volt tv, nincs tv
Max kapsz egy emailt:
"Kedves felhasználó!
A termékére a graciális idő lejárt! Hogy megvédjük önt és környezetét, a készüléket elpárologtattuk! Megértését köszönjük!!
Üdvözlettel:
A gyártó"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. SuhiTomi
2013.01.31. 09:07
Az alsó képről a terminátor 2. része jut eszembe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Squall85
2013.02.04. 08:59
Az IKEÁs villanykörték jó úton haladnak, használat megkezdés után kerek 1 évvel később beadják a kulcsot. Nem semmisülnek meg, de használhatatlanok lesznek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!