iPon Hírek

Önjáró robothal kémiai érzékelőkkel

Dátum | 2009. 03. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Brit tudósok egy meglehetősen érdekes robottal álltak elő, amelynek megalkotásánál a természetből vették az ihletet. A hal alakú szerkezet igen furcsa első ránézésre, de a dizájn nem véletlen: több ezer éves evolúció folyamán alakult ki a halak áramvonalas felépítése, amelynek alkalmazásával egy rendkívül takarékos energiafelhasználás mellett üzemelő robotot lehet előállítani.


A robotra nagyjából egy éves tesztelés vár, amelynek végeztével a kutatók reményei szerint megkaphatják a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy az újdonságot a világ bármelyik folyójában vagy tavában használhassák. A nem mindennapi halrobot előállítása darabonként 20000 fontot emészt fel (napi árfolyamon számolva mintegy 6,5 millió forint), a szerkezet majdnem tökéletesen úgy mozog, mint bármelyik normális hal. A technológia felhasználásával kapcsolatban az a terv, hogy a halrobotot felvértezik kémiai érzékelőkkel, így az képes lehet a környezetszennyezés gyors érzékelésére tartályhajók vagy akár olajvezetékek szivárgásakor. Az érzékelők adatait a hal WiFi hálózat segítségével továbbítja a központnak, ahol aztán kiértékelik a méréseket.

                               


A korábbi próbálkozásokkal ellentétben az új halrobot képes mindenféle emberi beavatkozás nélkül, önálló módon navigálni. Hogy ez miként zajlik, arról egyelőre nincsenek információk. Rory Doyle szerint - aki annak a BMT Group-nak a vezető kutatója, ahol kifejlesztették a halrobotot - a hal dizájn alkalmazása erre a feladatra sokkal ideálisabbnak bizonyult, mint egy klasszikus mini tengeralattjáró. Roy Doyle ezt azzal indokolta, hogy az evolúció során a halak tökéletesen áramvonalassá váltak, így az alakjuk alkalmazása a robot esetében nagyon energiatakarékos megoldást eredményez. Az energiatakarékosság azért is fontos, hogy a halrobotok hosszú órákon át pásztázhassák a folyókat és tavakat veszélyes szennyeződések után kutatva. Ötletes, meg kell hagyni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. DJPizsi
2009.03.22. 13:03
És ha megeszi 1 ragadozó?:S 6milka csak úgy ki az ablakon,vagy hogy van ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Multitask
2009.03.22. 14:51
Ahhoz szerintem rá is kéne harapjon a hal, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Szedah
2009.03.22. 15:31
"... képes mindenféle emberi beavatkozás nélkül, önálló módon navigálni."

Persze. A beépített GPS veszi a jeleket a műholdakról, és máris tudja hol van, és az előre magadott adatok alapján kitalálja hová menjen.
Persze közben azért megsasolja, hogy van-e ellenséges tengeralatjáró/delfin/robot hal a környéken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. greganka
2009.03.22. 17:30
asszem vmelyik horgász jol fog járni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Greathoof
2009.03.22. 17:41
greganka
vagy egy nagyon erős mágnes
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Csaber
2009.03.22. 19:57
szerintem kicsi hazánkba nem hoznak 1Db-ot sem mert hamar a méhtelepen kötne ki :rolleyes: /természetesen kibelezve és válogatva: vas és színesfém osztályokba :lol: /
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gebana
2009.03.22. 20:28
hehehehe, bekapja egy nagyobb hal és a belébe érve a kémiai érzékelők olyan szennyezetséget mutatnak majd, ami halálosan veszélyes. a tavat/folyót pedig lezárják akár évekre is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Multitask
2009.03.22. 21:07
Azaz, vagy az érzékelői "idegen életformának" azonosítja, erre az USA nem kockáztat és taktikai nukleáris rakétát küld a helyszínre. :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zovits
2009.03.22. 22:23
Várjunk egy picit...

A világon _összes_ tóban és folyóban...
Darabonként 6,5 millió forint...

És ezt ki fogja fizetni?

(mellesleg honnan szülnek WiFi hálózatot a világ _összes_ tavába és folyójába?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. maci
2009.03.22. 22:53
Természetesen nem egyszerre akarják az összes tóban és folyóban használni. Csak az engedély szól arra, hogy bárhol bevethetik. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TökmagosJa...
2009.03.22. 23:19
Ha ezeket szabadon eresztik, a bodzaszedőknek új munkájuk lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. raiden
2009.03.22. 23:46
Ha lemerült akkor meg majd partraveti magát?! Arról nem is beszélve, milyen jól lehet ezekkel majd a narkót csempészni =D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. eXploRe4ct...
2009.03.23. 10:24
Kár, hogy még egyetlen értelmes bejegyzés sem született a cikk kapcsán! Az, hogy ez a "Hal" hosszabb távon a Ti érdekeiteket szolgálja, cseppet sem zavar benneteket?
Drága technológia és sok a felmerülő kérdés... De mindenki, aki ide írt, a létfontosságú víz erejével tette, hiszen a testünk jelentős %-át az teszi ki. Ha ezt is szennyezi az ember, saját maga alatt vágja a fát. Ahelyett, hogy elméleteket töritek a fejeteket, hogyan lehet ellopni, vagy miként semmisülhet majd meg, inkább annak kéne örülni, hogy végre valaki tesz a környezetszennyezés Ellen is, nem csak érte...
Szedah hozzászólásán kiindulva egyébként, ha a készülékben valóban van GPS is, akár hol lopod el, azt is be tudják azonosítani. Szerintem ez eléggé kézenfekvő. Most lehet jönni a GPS jelzavaró és egyéb ötletekkel, de szerintem kár lenne elmélyedni a hülyeségben. Ezt nem otthoni dísznek találták ki, az aquváriumba!

Egyébként: nyilván, ha majd egy év múlva sikerül a szükséges engedélyeket elintézni és véglegesítve lesz a dolog; bővebb információkhoz jutunk.

eXploRe4ctor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csaber
2009.03.23. 10:52
eXploRe4ctor:szerintem nem azt kell mérni hogy mekkora a szennyeződés mértéke/ezt jelenleg is sokan tudják/ hanem azt megszüntetni hogy tisztítatlan szennyvíz kerüljön a folyókba , tengerekbe stb. szóval ez legyen az első , addig szinte minden elköltött pénz a robothalra felesleges pénzköltés ..../egy japán filozófia a gépgyártásból/:"a minőséget nem ellenőrizni kell , hanem gyártani".. átvitt értelembe ide is igaz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TökmagosJa...
2009.03.23. 11:55
Amíg nincs bizonyítva, hogy szennyezett egy tó/folyó/akármi, addig 1 politikus sem fog lépni a megtisztítására. Nem így lenne a helyes, de hát ilyenek az emberek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. d311c
2009.03.23. 16:17
Mondjuk ha a cikk mindenkine szájába rágta volna, hogy akár rejtett kémiai szennyezéseket/szennyező helyeket képes felderíteni és behatárolni, akkor már nem is olyan drága. Már egy komolyabb környezetvédelmi büntetésből akár behozhatná az árát. (Gyárak elrejtett beömlőcsövei, stb.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!