iPon Hírek

Online jogdíj itthon, Artisjus-módra

Dátum | 2010. 01. 18.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Az Artisjus meghatározta, az oktatási és kulturális miniszter pedig jóváhagyta azt a díjszabást, amit a zenéket és a filmeket kínáló és használó (legális) oldalak üzemeltetőinek be kell fizetniük a felhasznált tartalmak után.


Ide tartoznak az esetlegesen használt honlap-háttérzenék is. Havonta 2.000 Ft-ba jön legfeljebb 10, 1 percnél rövidebb dalrészlet - 1.000-nél is több részlet már 52.000 Ft-ba kerül. Ha van reklámbevétel is, úgy az előbbi fix díjakon túl annak a 10%-a is befizetendő.

A felhasználó által fizetett összeg 12%-át kell befizetni a szolgáltatónak akkor, ha streaming formában tesznek elérhetővé teljes albumot (tehát nem letölthetően, csak meghallgathatóan). Ha a felhasználó felé ez ingyenes, akkor a reklám- vagy szponzorbevétel 10%-át (de minimum 1,20 Ft-ot percenként) kell megfizetnie az üzemeltetőnek.

Ami a filmeket illeti (még mindig a streamingnél maradva) megtekintésenként 27 Ft-ba kerülnek az egy óránál hosszabb zenés művek, 18 Ft-ba a játékfilmek és 15 Ft-ba egyéb "audiovizuális tartalmak". Ha tényleges letöltés is lehetséges, akkor az előbbi összegek 90, 60 és 50 Ft-ra módosulnak. (kérdés mi a helyzet az ingyen megtekinthető régebbi filmekkel)

Gondoltak természetesen az átalánydíjas előfizetési formákra is (tehát amikor fix összeg ellenében bármennyi tartalom hozzáférhető): ez esetben 5 Ft-ot várnak el minden lehívott tartalom minden 7. perce után. (Itt nem volt teljesen egyértelmű, hogy ez a letöltésre vagy a streamingre vonatkozik-e; elvileg letöltés.)

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

56. mihaly.her...
2010.01.18. 09:07
Ha meg mernek keresni, hogy a saját weboldalamon a saját zeném szól, és fizessek! Beperlem őket!!! Saját mind a kettő! Magamnak fizetek, ha azt akarják, de húzzák le magukat!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. csab959
2010.01.18. 09:12
Szerintem ez felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. prohlep
2010.01.18. 09:31
Én is fizetek NEKIK az ÉN MUNKÁM után. Ha CD-re égetem a hallgatóimnak ingyen készített oktatási segédleteimet, akkor a hologrammos artisjus címke MEGSARCOL ENGEM.

Informatika korában információs háború dúl.

Ezek a globális jogdíjak felfoghatók a tömegpusztító fegyverek analogonjának.

Ezek a hologrammos artisjus címkék olyanok, mint a szőnyegbombázás: eltalálnak ártatlanok tömegeit is.

Legközelebbi matek vizsgán az artisjus rokonságúakat úgy kéne vizsgáztatnom, hogy a kihúzott tételről nem a bizonyítást kell elmondania, hanem bemutatni a befizetési igazolást a tétel kitalálója javára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. vna
2010.01.18. 09:42
És ha elmarad néhány ilyen 15-20 forintos tétel akkor hány millióra perelnek be???

Én csak akkor fizetnék, ha mint közérdekű információt közzé tennék, hogy milyen utat jár be a pénzem és a részletes pénzügyi kimutatásaik elérhetővé válnának. Mennyi ment el a fenntartásra, a művészekhez, perekre stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. Syro
2010.01.18. 09:45
azért ne fizessek hogy levegőt szívok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. Syro
2010.01.18. 09:46
azért ne fizessek hogy levegőt szívok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. kiki22
2010.01.18. 10:01
japánoknál már fizethetsz a friss levegőért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. Banzin
2010.01.18. 10:10
Tudom, hogy nem politizálunk az oldalon, de azért az összes ilyen artis-tát meg politikust szeretném a Kossuth téren egy hatalmas máglyán látni, miközben baltával dobálják őket az emberek.

Utópia...

Ez a hír már meg se kottyan a többi sunyi áremelés, díjszabás és lehúzás mellett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. fly3r
2010.01.18. 10:26
a rohadt mocskosa nem tudom mit képzelnek magukról az egész ország egy vicc ilyen szempontok alapján..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Azrael
2010.01.18. 10:29
Amandó vagyok, hogy vessünk ki jogdíjat a jogdíjszedésre, és akkor végtelen ciklusba kerülünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. raiden
2010.01.18. 10:30
Nem férnek a bőrükbe... De addig jár a korsó a kútra, amíg meg nem bass..k a vízhordólányt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. gebana
2010.01.18. 10:53
és ilyen dolgok után, még elvárják, hogy valaki csak legális forrásokat használjon, legálisan.
el kellene kezdeni, az összes magyar szóval vállalatokat létrehozni, és beperelni mindenkit, mikor kiejtik. jó reggelt szomszéd, hogy van? 500eFt + perköltség és rohadjál meg jogsértő. -.- már teljesen errefelé tartunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. lajthabala...
2010.01.18. 10:57
Az online és digitális tartalmakért az emberek nem hajlandóak fizetni, mert azt szokták meg, hogy ingyen van. Pedig az ingyenesen illegálisan elérhető anyagokat valaki azért alkotta meg, hogy pénzt kapjon érte. Munkaórákat, tőkét, és szakértelmet fektetett be, hogy megalkosson egy játékot, újramixeljen egy régi slágert, felvegyen egy újat. Költött reklámra, költött csomagolásra, terjesztésre. De mások úgy gondolják, hogy inkább elveszik a terméket ingyen.

Meg kell teremteni a kultúráját annak, hogy a digitális tartalmakért az emberek fizetnek, vagy nem fogyasztanak. A szerzői jogoknak van törvényes szabályozása, és amig azok az oldalak, akiket ezzel a lépéssel szankcionálnak ezeket a törvényeket nem tartják be, addig legalább fizessenek egy keveset. Bár jobb lenne, ha leszednék a tartalmat, ahogy azt a fejlett nyugaton a youtube már meg is teszi.

Néha meg kéne próbálni fizetni egy játékért, megvárni, mig annyiba kerül a boltok polcain, amennyit nekünk megér, és csak akkor játszani vele. Egy apró kis gesztus, hogy ne ehhez hasonló lépésekkel kelljen szabályozni a szerzői jogokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. Fix
2010.01.18. 11:30
Én se szeretnék politizálni csak egy dolgot, szerintem jöhet bármilyen kormány ami azt hirdeti ők milyen fa..ák de ők is ugyan abban az iskolában tanultak és ugyan azzal a sza...al próbálnak meg etetni minket csak sok ember ezt nem látja. Tehát hiába, ők ugyan azokat a politikai játékokat csinálják.
lajthabalazs
Teljesen igazad van. Csak hiba ott van amikor a szerző ebből egy petákot nem lát.
Vannak ismerőseim akinek saját szerzeménye után be kellett fizetni, és amikor meg kérdezte, hogy mi van a pénzével akkor csak nagy kuss.
Persze én is mostanában megveszem a játékokat de ba..meg néha elég vastagon fog az árcédulán a ceruza.
Igazából most nem értem: ha most már megnézem youtube-én a kedvenc előadóm klipjét azért is fizetnem kell? (mert ha ez így van akkor youtube lehúzza a rolót)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Gabriel
2010.01.18. 11:36
lajthabalazs: Van igazságod, csak ennek az egész jelenlegi rendszere úgy rossz, ahogy van, és az analógiák sem jók.

Van ugye az a klasszikus reklám, hogy nem lopnál autót, stb. ... csak míg autó, stb.-lopás esetén ténylegesen eltulajdonítasz valamit, addig digitális tartalmaknál az eredeti is megmarad, plusz neked is lesz. Tehát ez olyan, mintha varázsütésre teremntenél magadnak egy autót egy már meglévőből.

Ami meg a pénzügyi oldalát illeti, azzal több probléma van. Egyrészt, Mo.-n eleve kevesen vannak olyan anyagi helyzetben, hogy megengedhessék maguknak a legális beszerzést, így ha nem lenne illegális, akkor egyszerűen nem szereznének be semmit - vagyis ugyanúgy nem fizetnének, mert nincs miből.

Nem is szólva arról, hogy konkrétan zenék esetében kb. multimilliomosnak kéne lenned ahhoz, hogy mindent megvehess, ami tetszik, miután rengeteg jó együttes van, és főleg a YouTube révén rengeteget is ismerhetsz meg pillanatok alatt. Így rövid időn belül lehet hatmillió kedvenced, és azoknak az albumaira az Isten pénze nem elég.

Szerintem a legfőbb probléma itt azzal van, hogy számonként/albumokként kérnek pénzt, holott épp az előbb leírt ok miatt egy átalánydíjas előfizetési modell sokkal célravezetőbb lenne: havi x összegért cserébe annyit húzhatsz le, amennyit nem szégyellsz. Így is lenne bevétel bőven, amit meg arányosan el lehetne osztani az alkotók között aszerint, hogy kitől mennyit töltöttek le.

Mi több, ha rendszeresen igazolnák is az illetékes szervezetek, hogy a pénz LEGNAGYOBB RÉSZE TÉNYLEG az alkotókhoz kerül, és nem a saját zsebeikbe tömködik, az alkotóknak alig csurrantva-cseppentve valamit, az is nagyban javítana a fizetési morálon.

Meg lehetne ezt csinálni rendesen, csak ehhez a jogvédők oldalán is paradigmaváltás kellene, a fogyasztók oldalán meg valamivel értelmésebb pénzügyi háttér.

Szvsz.Fix: A YouTube-nak kellENE fizetnie, ha magyar lenne. De nem az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. papi7
2010.01.18. 11:39
Most nem azért, de az érintett legális oldalak már egyszer kifizették a jogdíjat a weblapjukon található mondjuk háttérzenéért és még lenne bőr apofájukon még egyszer lesarcolni az embert, mert használni merte azt amiért amúgy is fizetett már? A youtube-ot meg úgyis békében fogják hagyni, mert az egy iszonyat nagy ingyenreklám az előadóknak, és annyira azért ők sem hülyék, hogy saját magukkal basszanak ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. oldone
2010.01.18. 11:42
Kérdések:
1: Ha Jogállamban élünk, ahol ártatlanság vélelme van, hogy a fenébe létezhet egy szervezet, - ami még csak nem is az állami igazságszolgáltatás része, - arra, hogy prejudikáljon, és kvázi előre büntetést szabjon ki valamiért amit nem bizonyít, hogy elkövet a büntetést megfizető?

2: Ha ez mégis így van, és egyetemlegesen meg kell fizetnünk a jogdíjat, miért illegális a szellemi termékek/alkotások felhasználása, ha egyszer mát fizettünk érte?

3: Hogyan osztják el ezeket a pénzeket? Mi alapján kap belőlük az egyik alkotó milliókat, a másik meg semmit? A MAHASZ toplistája alapján??!

lajthabalazs: !Szerintem! részben van csak igazad, két dolog miatt.
Az egyik, hogy bár az alkotók jogait védeni kell, de ez már rég nem erről szól. Ezek a "jogvédő szervezetek" már a létrehozásukkor sejthető módon, a saját és a kiadók anyagi érdekeit védő politikai-gazdasági erőszakszervezetek, és nem igazán az alkotókért tevékenykednek.
A másik, hogy még ha az cél ténylegesen az alkotók jogainak védelme lenne is, akkor sem csorbíthatná szerintem egy jogállamban mások alapvető jogát. Gondolok itt arra, hogy idén karácsonykor, a memóriakártyákon, amit a családomban a 4 különböző fényképezőbe vettem miért keres a Tankcsapda, a Quimbi, Balázs Pali, vagy akárki más? Vagy ha tőlem lopnak, akkor alapítsak egy jogvédő szervezetet, aki nekem lop másoktól?!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. qwertzzui
2010.01.18. 11:46
mihaly.hermann:
"Ha meg mernek keresni, hogy a saját weboldalamon a saját zeném szól, és fizessek! Beperlem őket!!! Saját mind a kettő! Magamnak fizetek, ha azt akarják, de húzzák le magukat!!!!!!!!"

Pontosan!!! a Saját zenéimért NEM fogok fizetni a weblapomon!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. kopidoo
2010.01.18. 12:11
Mekkora egy rohadt mocskos ország ez. Azt nem hiszem el, hogy az ARTISJUS tagok sírnak, hogy nem kapnak az évi 13-14 milliárdból. Hová megy a pénz? Elhiszem, hogy rengeteget dolgoznak egy-egy zenei album/szám, irodalmi mű elkészítésén, de ne ebből akarjanak meggazdagodni. Az évi több száz fellépés mindegyikéről adnak számlát? Mindent bevallanak az APEH-nak? Ugye hogy nem. Az évi pár 10e vagy 100e forint után meg ne sírjon a szájuk, amikor egy hétvége alatt simán megkeresik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. ssanyi2
2010.01.18. 12:15
Ezek után külföldi szolgáltatónál kell weboldalakat létrehozni, ezek az ingyenélők meg elmehetnek melegebb helyekre...
Aki artisjus matricával vásárol CD vagy DVD lemezeket, az meg nézzen már kicsit körül a neten.
Más a helyzet a pendrive és winyó fronton. Ott már nehezebb ezt a lehúzást elkerülni.
Ez sem egyéb mint egy újabb sarc, amit kivetettek ránk az uraink.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. derceto
2010.01.18. 12:19
Kiszagolták, hogy jön az iTunes...

El akarok menni ebből a **** országból!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. flameKing
2010.01.18. 12:33
Nem igazán lep meg ez a dolog. Lesz még a warezt igen erősen büntető törvénykezés nálunk is (letöltesz 1 számot, kapsz 20 év börtönt, fizetsz 20 milliárdot, és 20 évig nem lehet neted)!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Steadywarp
2010.01.18. 12:46
internet szabad és annak is kell hagyni Hoznak egy rendeletet aztán próbálják meg be tartatni kb Nem azért de ha én készítek saját zenét PL reasonel amin már ugy is rajta van az áfa meg bármennyibe kerül én vagyok az alkotó fizessek azért mert müvészi alkotást csinálok és közé teszem? Szellemi leépítés magyarország droidiázálasa az megy 201- ben jön a levegő adó 2012-ben meg a gravitáció adó aki meg nem fizeti majd jól ki kapcsolják nála az o2-tőt meg a gravitációt Már egy cigit sem kell majd elszívnod hogy otthon lebeghess
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. nec6610
2010.01.18. 13:44
Valaki nem akarja meglincselni ezt a minisztert? ez nemigaz. Eddig a MAHASZ volt a rohadék, most már meg ez is.... férgek. Csak húzzak el ebből a rohadék országból... és az emberek kérdezik tőlem h te nem érzel semmi hazaszeretetet? -miért? az mi?
Szerintem pl a Kárpátia tagjai állandóan be vannak tépve, h ilyen szépeket éreznek a mocsok iránt.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. ByrDer
2010.01.18. 14:00
Lefogadom hogy ezek a gyalázatos copyright-náci "jogvédő" szervezetek többet keresnek mint akiknek elvileg a jogait védenék és egy fillér nem jut el a tényleges "károsultakhoz". (Akik általában nem a tényleges alkotók hanem a 100% pénzorientált multimilliomos kiadó szörnyetegek.)

Szörnyen sok hatalmat adtak ezeknek a szervezeteknek a kezébe az utóbbi években.. nevetséges hogy ha bemegyek a boltba és egyszerűen ellopok egy fél sor dvd-t akkor kevesebb büntetésre számíthatok mintha mondjuk torrentezésen kapnak..

Nem vagyok kalózkodás párti de szerintem letölteni valamit / lemásolni valamit, nem nagyobb bűntény mint elvenni valakitől valamit. Ezeknél a virtuális bűnöknél amit annyira hevesen üldöznek, senki nem vesz el semmit senkitő, és mindenkinek megmarad a tulajdona.. míg a közönséges tolvajokra meg csak mosolyoghat a rendőr mer azok "megélhetési bűnözők".

Sokan valószínűleg nem is néznének többé filmeket , vagy játszanának játékokat, vagy hallgatnának zenét ha nem tudnák többé ingyen beszerezni, mert amúgy sincs rá pénzük. -ezeknek az embereknek a kalózkodása nem kiesett bevétel mert akkor se fizetnének ha más módszer nem lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. mihaly.her... geban...
2010.01.18. 14:10
"és ilyen dolgok után, még elvárják, hogy valaki csak legális forrásokat használjon, legálisan." Persze!!! Vedd meg a kb 500 Ft-ért legyártott.... Audió CD-t 5000 Ft-ért (majdnem) és örülj, mint majom a farkadnak, hogy eredetit vettél!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. mihaly.her... lajth...
2010.01.18. 14:15
lajthabalazs: Valamilyen szinten egyet értek veled, de nincs annyi fizetés a világon, amit el lehetne költeni az eredeti tartalmakra az áruk miatt!!! És hiába állítják azt, hogy ha mindenki eredetit venne, akkor lejjebb menne az ára!!! Kizárt dolog!!! Minimálisan csökkenne az ára!!! Nem pedig pl a 60%-ával, hogy valami nagy számot írjak! Szóval, ha mindenki megvenné a játékokat és zenei CD-ket, aki játszik vele, vagy meghallgatja, akkor is ennyibe kerülnének az adathordozók, mert a cégek úgy lennének vele, hogy jaj, de jó! Megveszi a sok barom és mi multimilliárdosok leszünk, míg a készítőket alig fizetjük meg! A részvényesek, tulajdonosok pedig minden héten a világ másik végére utazhatnának a befolyt pénzből, és még akkor sem tudnák elkölteni a vagyonukat!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. mihaly.her... ByrDe...
2010.01.18. 14:22
ByrDer: Épp ilyesmit akartam még írni! Nem az alkotóhoz kerül a pénz nagy része, hanem a kiadóhoz, mert szegényke annyi kiadással küzd!!! Az új együttes/író (akárki), első szerződése kb az, hogy a bevételek min. 60%-a a kiadóé, a maradékból pedig levonjuk a kiadásokat és a többit megkapja az alkotó... (majdnem...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. gabest
2010.01.18. 15:12
Szerintem ha az artisjus most odaszólna a youtube-nak, holnap minden magyar IP-t blokkolnának és lennénk sz*rva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. lajthabala...
2010.01.18. 15:55
Sokan abból indulnak ki, hogy nekik jár a játék, zene, film. Mert az MTV-n folyamatosan mennek a klippek, TV-ben ott vannak a filmek, és torrenten bármelyik játék elérhető. De ez egy általános tévedés, amit ingyen adnak, azt el lehet fogadni, rádió, TV, youtube. Amit pénzért adnak, az meg lehet venni. De jellemzően nem lehet ellopni, még akkor sem, ha "a másiknak is marad", nehéz megérteni, mi az a szellemi tulajdon, főleg ha digitális, de attól még létezik, és védelem alatt áll.

A szerzői jog pedig két féle lehet, személyi és vagyoni. Előbbi az alkotóé elidigenithetetlenül. Utóbbit el lehet adni. És ha az alkotó eladja a lelkét, vállalja, hogy a kiadó az egyébként imeretlen számát felveszi, hangszereli, keveri, népszerűsiti, kiadja és terjeszti, akkor az az ő és a kiadó magánügye, az közönségnek ugyanannyi köze van hozzá, mint ahhoz, hogy mennyibe kerül egy CD előállitása, szállitása, tárolása.

Lehet azt mondani, hogy Madonna drága, és inkább a haver garázszenekarának a CD-jét hallgatni, vagy olyan dalokat, amik ingyenesen, vagy olcsóbban elérhetőek. De ellopni azért, mert a rádióban megtetszett, és aztán ezt az álláspontot még védeni. Ha a sztárok opkodása helyett a minőséget keresnék az emberek, akkor lehet, hogy sikerülne azokat támogatni, akiket az Artis Jus "kifoszt", az alkotókat, a fiatal tehetségeket, akiknek nincs kiadójuk, és ezért senki sem mondja a programszerkesztőknek, hogy őket játszák a rádióban, és ezért senki sem kiváncsi rájuk. Tessék utánajárni, és a nemzetközi szemét helyett felkarolni a hazai minőséget. Vagy egy zenekar, aki mögött nincs kiadó, stúdió, hangtechnikus, az nem szól olyan jól, mint az agyonkevert, javitott, telitett gyári zene?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. lajthabala...
2010.01.18. 16:05
Az autólopós analógia helyett pedig talán kézzel foghatóbb hasonlat a mozi: ha egy 200 fős teremben csak 5-en ülnek, a film akkor is lemegy. Még sincs senki aki elkezdi magyarázni a biztonsági őrnek, hogy azzal, hogy ő is beül az egyébként üres terembe nem okoz kárt a mozinak, hiszen a film igy is úgy is lemegy, és ő meg igy sem úgy sem venne jegyet. Vagy ugyanez egy üres repülőgéppel, vonattal, szállodával....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Sediqwe
2010.01.18. 16:31
Én egyetértek azzal, hogy ez bizony lopás.
Nyilván megvan a törvényi analógiája annak hogy mi hogyan tulajdon, és mi hogyan lesz "másolat" kópia. A kópia, attól még ugyanúgy nem az én tulajdonom.

Teljesen egyetértenék azzal, hogy azt mondaná a Mahasz, gyerekek,
mai naptól fogva leültetek 1 embert, elkezd böngészni. amilyen illegális oldalt találok, topsite stb. oda megy a police, és lepucoltatja (nem kell elvinni..minek..törlést megvárni Jó móka az is...)

Letöröltetek mindent , de cserébe 70% al olcsóbb lesz a Zene, illetve a film 50% al kevesebb lesz, illetve a jogdíjjak, melyeket így kivetek, lecsökkennek 10% alá, hiszen Te megveszed, nem lesz alternatívád.
Én elfogadnám ezt, lehet hogy 4-5 játékkal többet vennék, hiszen megéri megvenni az én fizetésem mellett is, de amíg a mahasz, a artisjust , az asva, a proart
CSAK ARRA MEGY HOGY MEGGAZDAGODJON
addig bizony a jóédeskrvaanyukat nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. MassKilla
2010.01.18. 16:55
zsír... ettől fog bedőlni az összes magyar videó-zeneportál... minél több a látogató annál nagyobb sz*pás az üzemeltetőnek

elmennek a francba ezek a vérszívó piócák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. lajthabala...
2010.01.18. 16:56
Sediqwe: No, ez már egy rendes hozzáállás. Ha a többiek is eljutnak odáig, hogy azért lopnak, hogy a jó édes anyjukat, és nem azért, mert ez igy van rendjén, az már az erkölcsi érzék alapja, arra lehet épitkezni: ez egy igéret arra, hogy ha jobban a fogyasztókra szabják az árakat, beszüntetik az engedetlenségi lázadást, és eljárnak rendesen CD-boltokba, vagy előfizetnek online tartalomra.

Mikrobi: azért aki Crysis-t lop, az valahol a gépet megvette hozzá Félretéve a tréfát, szerintem a szegényebbek körében az általában vett törvénytisztelet magasabb, mint azoknál a BMV-seknél, akik szlovák rendszámmal hasitanak a leállósávban a Balatonra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. zmaster
2010.01.18. 16:59
Sosem adnék 16ezer forintot vagy mégtöbbet egy pc játékért. Ez már nevetséges ár.. Ha az új gamek 1200ft ba kerülnének mondjuk.. akkor többet vennék. Valaki említette hogy a tv, rádió ingyen van.. Nos szerintem mindenki fizet a kábelszolgáltatónak azért hogy tvt nézzen A netnek is bőven megkérik az árát. Nem freemailhez fizetnek elő az emberek több 10 megabitet, ez sejthető és logikus. A másik probléma hogy egyszerűen nincs választék sem. Ha nekem nem a "mainstream" az ízlésem, akkor nem kapok semmit akkor sem ha fizetek. Pl hiába megyek be egy dvd boltba és mondom hogy kérném az 1968as élőholtak éjszakája vágatlan változatát (csak mondtam valamit példaként) nagy valószínűséggel csak néznének rám hogy mi bajom van...

lajthabalazs:

A moziban a film valóban ugyanúgy lemegy 5főnek is, de van aki most sem tud elmenni moziba mert a jegyárnak van jobb helye is. Hamarosan eljön majd az idő mikor nem lesz öt fő sem és a 4 falnak fog peregni a film.. Szerintem megérdemlik a vesztüket (a jogvédők, kiadók stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. lajthabala...
2010.01.18. 17:10
Sediqwe: No, ez már egy rendes hozzáállás. Ha a többiek is eljutnak odáig, hogy azért lopnak, hogy a jó édes anyjukat, és nem azért, mert ez igy van rendjén, az már az erkölcsi érzék alapja, arra lehet épitkezni: ez egy igéret arra, hogy ha jobban a fogyasztókra szabják az árakat, beszüntetik az engedetlenségi lázadást, és eljárnak rendesen CD-boltokba, vagy előfizetnek online tartalomra.

Mikrobi: azért aki Crysis-t lop, az valahol a gépet megvette hozzá Félretéve a tréfát, szerintem a szegényebbek körében az általában vett törvénytisztelet magasabb, mint azoknál a BMV-seknél, akik szlovák rendszámmal hasitanak a leállósávban a Balatonra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. zmaster
2010.01.18. 17:14
Sosem adnék 16ezer forintot vagy mégtöbbet egy pc játékért. Ez már nevetséges ár.. Ha az új gamek 1200ft ba kerülnének mondjuk.. akkor többet vennék. Valaki említette hogy a tv, rádió ingyen van.. Nos szerintem mindenki fizet a kábelszolgáltatónak azért hogy tvt nézzen A netnek is bőven megkérik az árát. Nem freemailhez fizetnek elő az emberek több 10 megabitet, ez sejthető és logikus. A másik probléma hogy egyszerűen nincs választék sem. Ha nekem nem a "mainstream" az ízlésem, akkor nem kapok semmit akkor sem ha fizetek. Pl hiába megyek be egy dvd boltba és mondom hogy kérném az 1968as élőholtak éjszakája vágatlan változatát (csak mondtam valamit példaként) nagy valószínűséggel csak néznének rám hogy mi bajom van...

lajthabalazs:

A moziban a film valóban ugyanúgy lemegy 5főnek is, de van aki most sem tud elmenni moziba mert a jegyárnak van jobb helye is. Hamarosan eljön majd az idő mikor nem lesz öt fő sem és a 4 falnak fog peregni a film.. Szerintem megérdemlik a vesztüket (a jogvédők, kiadók stb)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Sediqwe
2010.01.18. 17:20
dupla verseny van ?
A mozi az egy olyan dolog, ami más tészta.
Ha nincs mozi, nincs film, és akkor nincs mit letölteni.
A mozi viszont olyan manapság mint posta...kényszerüségből megy be az ember, mert van más JOBB megoldás.

DVD boltok a NETEN
Letöltés (ingyen ) a NETEN
Minek menjek be ha ezt megkapom itthon is, még ha kevesebb humán kapcsolattal is jár
De olcsóbb... sokkal.
Tehát a mozi, a hagyományos, szerintem halálra itélt dolog úgy ahogy van.
Ezen nem kell filózni, ez így van.
A kiút egy dolog: ÁRÚKAPCSOLÁS! Semmi mást nem látok a mozinak.
Vagy olyan minőség ami lebilincselő (3d), (Imax)
Vagy olyan tartalom ami sajnos nagyon kevés van (lásd : Avatar)
Szóval a mozi az gáz.
De az ONLINE tartalom menthető! Simán.
Csak ténylegesen egy tökös ember kellene...(én vagyok olyan szemét hogy simán sarokba szorítanám a mahasz , artisfost , hogy ez van gyerekek..lépünk... MI lépünk, és nem sajnálkozunk hogy nem veszik a cd-t...holott "csak" az emberek átlag fizetésének 5% a (lol már hogy 5% amikor máshol több ezer dolcsit keres az ember, és 10 dollár egy lemez :\
nincs összhangban.
Szóval vagy ők lépnek, vagy mi , emberek. és elhatároljuk magunkat az artiséktól, és NEM veszünk semmit, dögöljenek éhen..s majd jön valaki aki azt mondja ELÉG!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. lajthabala...
2010.01.18. 17:22
zmaster

Miért kell neked új gém? 2-3e Ft közt meg lehet kapni az összes 2005 előtti játékot. Azt is sokallod? Orange Box, 3 játék és csak 2.990Ft. Azok már nem jó játékok, mert neked akkor kell a játék, amikor kijön? Pont ezt az élményt fizettetik 16.000Ft-ért. Senki sem kötelez arra, hogy filmet, játékot akkor vegyél, amikor kijön a TV reklám. Én is 1-2e Ft-ért veszem a filmeket. Egy kis türelem kell hozzá, de szinte mindent meg lehet kapni. Ha nem lopnának annyian, akkor lenne értelme a használt játék kereskedelemnek, mint a konzoloknál. Én pld 3.000Ft-ért vettem a legújabb XBox játékokat: megvettem, játszottam vele, eladtam. A következő vásárló már csak 1.000-et bukott rajta, a rákövetkező meg lehet, hogy nem is bukott: ingyen játszott, vagyis annyi időért, amennyibe a lemez felkutatása, megvásárlása majd eladása került. Akinek nincs pénze, annak még lehet ideje, és akkor élete végéig cserélheti a játékokat.

A netről: nekem azért van 10Mbit-es csomagom, mert a UPC minden évben megduplázta a sávot, és nem enged lefelé váltani. Más embereknek azért kellhet nagyobb net, hogy a freemail villanás alatt töltődjön, ne kelljen a sok reklám meg kép miatt 10-20-30mp-et várni minden oldal betöltésére. Az ember, aki varezolni fizet elő egy nagyobb csomagra az pedig nagyon nagyon szégyenlje magát! De komolyan, és remélem, ebben mások is egyetértenek velem, hogy ha arra van pénz, hogy lopjon, akkor azt költse inkább arra, hogy ne lopjon.

A ritka filmekről: Az emberek 80% a tartalom 20%-át tölti le torrenten, a torrent a struktúrájából adódóan a populáris izlésű embereknek kedvez, mert azt seedelik sokan, ami sokaknak tetszik. Úgyhogy egy-egy régi film esetén eBay-en érdemes próbálkozni, ott mg olcsóbban is megtalálhatod, mint ha a pláza DVD boltjába mennél be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zmaster
2010.01.18. 17:38
lajthabalazs -


Minek nekem új gém.. hát nézd.. Tavaly cseréltem gépet, ezelőtt egy 700mhzes AMD-m volt , 2000es dátummal a biosban.. De sajnos le kellett cserélnem , mert már elektronikailag gyengélkedett, másrészt pedig már a youtube videókkal is problémák voltak, mert mindenütt eröltetik az SSE támogatást és a régi athlonban ugye nem volt. És ha már új gépet vettem, értelemszerűen nem 2005 előtti játékokkal akarom használni. Mondom ezt úgy hogy gyakorlatilag alig játszom már mostanság. Zenében viszont akár havi 20 albumot is "megeszek".. na ha ezt megszorzod mondjuk 3ezer Ft-al akkor az már min. 60ezer forint. Kinek van erre keret? Havonta... Általánydíjas fizetést én is jobbnak tartanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Sediqwe
2010.01.18. 17:44
Nemtom, én most szivesen megennék egy pizzát..de kinek van arra kerete, hogy napi 1000 huffot elpizzázon? nincs..ergó...nem "eszek" naponta pizzát DDDD
Ez a szoftver piacon még nincs így...és addig felesleges az ilyen kiírásra fórumot biztosítani amig a tetves ellen oldal nem jelenik meg , akár egy aktatologató személyében is. és választ nem ad hogy ugyan miért nem LÉP nek valamit, miért csak a zsebüket tömik.
illetve miért tömetik a mi pénzünkel a zsebüket..ja hogy erröl van szó...ez egy ADÓ..amit nem az adóhatóság állított ki. érdekes és egyben büntethetőnek tünő dolog ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Sediqwe
2010.01.18. 17:45
Panasz: sok a lopás ezért emelem az árakat amiért sok lesz a lopás amiért emelem az árakat amiért sok lesz a lopás de ezért emelni kell az árakat amiért többet lopnak. én érzek itt egy kbszott idegelő dolgot???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. lajthabala...
2010.01.18. 17:47
Én meg azért nem veszek csúcs-gépet, mert úgysem lenne pénzem megvenni hozzá a mai játékokat. Inkább hajtok egy középkategóriás gépet, és játszom a 2005 előtti játékokkal, a kedvenceim úgyis ebbe a kategóriába esnek. Sőt, nem is kell 2005-ig visszamenni, hiszen a F.E.A.R. 2 is 2.000Ft-os játék.

Egyébként pedig vannak átalánydijas szolgáltatások, pld a Napster, a nagy perek óta legálisan. Free Napster meg legálisan ingyenes. Ahogyan egy csomó online rádió. Azok miért nem elég jók? Egy ideig én is letöltöttem, most már bele sem hallgatok, a lányom gyerekdalai szólnak folyamatosan, mind vásároltak, összesen nincs 20, de legszivesebben csak egyet hallgatna. Meg a barátnőm régi gyűjteményéből klasszikusok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Fzoltan
2010.01.18. 17:54
élősködő jogászok országa ez a Magyarország. egyre többet csalódok. és ennél már csak rosszabb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Fzoltan
2010.01.18. 17:59
Magyarország így is egy drága ország, ha meg a fizetéseket tekintjük, méginkább kijönnek a különbségek. Egy hulladék amerikai ember a heti fizujából tudna venni egy csúcskategóriás gépet, én meg 2 hónapig dolgozhatok érte (már ha akarnék venni...). Na ezek után NEM FOGOM MEGVENNI az amerikai cég programját, éljen csak meg a saját népéből ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Koverchenk...
2010.01.18. 18:02
http://techline.hu/szubjektiv/20090505_10_indok_amiert_lopjuk_a_zeneket.aspx

Olvassátok el!!! Szerintem a szerző nagy igazságokat ír le a cikkében és pont ide tartozik!
Talán még lajthabalazst is meggyőzi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Koverchenk...
2010.01.18. 18:14
http://techline.hu/szubjektiv/20090505_10_indok_amiert_lopjuk_a_zeneket.aspx

Olvassátok el!!! Szerintem a szerző nagy igazságokat ír le a cikkében és pont ide tartozik!
Talán még lajthabalazst is meggyőzi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Avisto
2010.01.18. 18:38
lajthabalazs:
A upc-s lefelé váltást nem tudom miért gondolod hogy nem engedik, én kb két hete váltottam kisebb csomagra. (a telefonos ügyintéző valami olyasmit említett hogy amikor chello extremeről átnevezték a csomagot chello goldra automatikusan megszűnt a hűségnyilatkozat is szóval elvileg az sem lehet akadály)
Ezek az érdekes kérdések szerintem:
"1: Ha Jogállamban élünk, ahol ártatlanság vélelme van, hogy a fenébe létezhet egy szervezet, - ami még csak nem is az állami igazságszolgáltatás része, - arra, hogy prejudikáljon, és kvázi előre büntetést szabjon ki valamiért amit nem bizonyít, hogy elkövet a büntetést megfizető?

2: Ha ez mégis így van, és egyetemlegesen meg kell fizetnünk a jogdíjat, miért illegális a szellemi termékek/alkotások felhasználása, ha egyszer mát fizettünk érte?"

És pont ezek miatt vagyok én is úgy vele, hogy mivel egyszer már lehúzták rólam a jogdíjakat, így én feljogosítva érzem magam arra hogy olyan jogvédett tartalommal töltsem meg a dvdimet vagy akármit amivel csak kedvem tartja.

Arról nem beszélve hogy sok esetben az van szívatva a másolásvédelmekkel aki megveszi az eredetit: játékoknál maradva, nekem pl tört már el cd-m a meghajtóban (viszonylag új és sérülésmentes disc ráadásul) csak mert a játéknak feltétlenül ellenőriznie kellett minden induláskor hogy benn van-e a cd a gépben. Ha külföldön drm védelemmel jelenik meg valami idehaza azt is képesek securom-mal kiadni, és emiatt a dlc-k és patch-ek is használhatatlanok amíg nem lokalizálják azokat is (ha megteszik egyáltalán).
Szoktam venni eredeti zenét, filmet, játékot, de mivel nemegyszer megbántam ezt így, nem (sűrűn) követem már el azt a hibát hogy előbb ki ne próbálnám ingyenes forrásból hogy megéri e kiadni rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lajthabala...
2010.01.18. 18:51
Átfutottam. Igazából csak kifogásokat láttam.

1-re aktuális példa: Éppen most rendelem meg a barátnőm egyik nagy kedvencét. A Misa Criolla 1968-as első felvétele. Először Media Markt-ban néztem, meg Fukar bolt-ban. Aztán torrenten. Első két helyen semmi. Torrenten fent volt a Carreras féle herélt verzió. Aztán egy zeneboltban ajánlották a CDBár-t. Ott természetesen megvan. Az eredeti és a bővitett kiadás (a Los Fronterizos-től) és a másik 5 feldolgozás is Carreras-éval együtt.

2. Amazon.com-on 1$ egy szám, ha az egész albumot veszed, kedvezményt adnak.

3. Ezzel nem lehet vitatkozni. De emberi létünk lényege, hogy ne a minimumra törekedjünk. Egyébként Amazon is egy kattos check-out.

4. Mi az aránytalanul drága: egy CD CD marad 20 éven át (ellentétben a terjesztett legendával, hogy elkopik, nekünk még nem kopott el egy sem), hány hallgatást kapunk 4.000Ft-ért? Évente egyszer egy órával számolva egy órányi zenehallgatás 200Ft.

5. Az igazságérzet kiütközik, amikor a zenészről van szó, de amikor lopásról, akkor az nem zavar senkit?

6. Semmi köze a vásárlónak ahhoz, hogy miből él a zenész. Ha az apja örökségéből élne, a CD-jét akkor is lopás letölteni.

7. Ha igénytelen, akkor miért töltik le százezrek? Mert lássuk be, általában a torrenten az fogy, ami a rádióban megy, hiszen onnan tudnak róla.

8. A magukra valamit is adó webes boltok 1 percet kitesznek próbának. A koncert is egy demo, a filmzene is egy demo, legrosszabb esetben rádió, MTV, pont a marketing célokat szolgálják.

9. Ilyen alapon rabolhatnánk bankot is, mert a bankok sem érzik meg.

10. Talán 10 éve menő volt elsőként Gnutellázni, de ma? Beépitett keresővel ellátott magyar nyelvű kliens, semmi szakértelem nem kell hozzá, nem érdem torrentet találni. Mi ebben a menő? Főleg, hogy a többség ugyanazt a szemetet tölti, mai filmek kamerás verzióit. Ez inkább szánalmas, mint menő, annyira fúggővé vállni, hogy szemfolyató, recsegő felvételekre áldoznak az emberek sávszélességet és szabadidőt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lajthabala...
2010.01.18. 18:56
Avisto

Nekem már régebben lejárt a hűségnyilatkozatom, akkor én is váltottam lefelé extrémből valami alacsonyra. Aztán dupláztak, és megint dupláztak, és most 5.000-ért kapok kimért 8-MBit-et. Amikor felhivtam az ügyfélszolgáltatot többször, hogy adják a felét, azt mondták, hogy akkor nem leszek jogosult a kedvezményes dijra, igy a fele akkora csomag kicsit drágább lesz, mint a mostani, és még néhány ezer Ft-ot le akarnak akasztani a váltás miatt. Ha lemondom, fél évig nem köthetem akciós dijon újra ugyanerre a cimre. A hűségnyilatkozat eltörlésével igazából örökké rabjává tettek egy csomagnak, annál kevesebbet nem fizethetek mostantól, ügyes kis csavar. Azt hiszem egy évre átmegyek T-Home hoz.

Amit az Artis Jus csinál a memóriakártyákkal tényleg nagyon gáz, ez a mostani lépés is. És nyugaton tényleg nincs ilyesmi. De hát le vagyunk maradva 20 évvel, bérben, kultúrában, online tartalom-szolgáltatásban és jogvédelemben is. El kell fogadni a jogvédőket, és aztán egyeztetni az eszközökről. Persze nem éppen a leghatékonyabb az ő megközelitésük sem, de mi vagyunk az okosabbak, segitsünk egy kicsit nekik az igazodásban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sediqwe
2010.01.18. 19:01
Mikrobi..ha itt lenne a genyláda, akkor sem érdekelné ez a lényeg.
Ez egy MUNKA! Amiért FIZETNEK. Ergó hülye lenne "megoldani" a dolgot mert akkor? igen
nem lenne munkája, szép kocsija..stb stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Steadywarp
2010.01.19. 01:29
Magyar zenész író filmes alkotását vegyétek meg a külföldieket meg pont ugy huzzátok le ahogy tudjátok ők is ezt csinálják tesco öszesbank .... Nagy lapáttal lapátolják ki a pénzt az országból nehogy már nem kereshetünk vissza rajta valamit Azért van ez a sok pop majom meg sztárok ezt nyomják belénk kapod az agyadba az import kultúrát én nem emlékszem amikor még csak 2 csatorna volt m1 m2 hogy ment vona Hogy angelina ma mit vettfel vagy anyámkinya kivel ebédelt ez hír a híradóban? Kit érdekel? Ugyan olyan ember mint én csak én napi 8ban nyomom biciglivel ő meg napi 8 csikot szívfel annyi eszed van gyüjtögess nekik nem rajtum fognak tönkremenni


Szórják a pénzt mi meg lecsövesedve kukázunk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lobster
2010.01.19. 13:36
lajthabalazs: "Orange Box, 3 játék és csak 2.990Ft."
Hol? Ennyiért még kéne is! Egyébként nem 3 hanem 5 játékot tartalmaz amiből legalább 4 kiszott jó.

Manapság is igyekszem megvenni a legtöbb cuccot ami tényleg tetszik. Csak arra figyelek, hogy véletlenül se idehaza költsem el a pénzem, hanem ezerszer inkább online rendelem külföldről, hogy még véletlenül se az artisjóska és társai bandát szponzoráljam.

Régen én is úgy voltam hogy sokáig gyűjtögettem egy-egy audio CD-re. Még ma is megvan néhány a régi Manowar-Clawfinger...stb szériából. Aztán egy szép napon rádöbbentem, hogy jogdíjat fizetek az üres cd-kért. Majd apránként jött a többi is, a vinyók a memóriakártyák...stb. Azt valahogy csak megemésztettem, hogy a fénymásolóknál a "globális bűnösség" elvét alkalmazzák, bár én személy szerint sokkal több "jogdíjat" fizettem a saját műveim másolásáért mint könyv warezért.
De amikor eljutottunk oda, hogy már azért is fizetek, mert van egy free oprendszerem és egy rakat free alkalmazásom (de a vinyónál ugye ment a jogdíj) akkor elmúlt a lelkiismeretfurdalásom. A memókártyákkal és pendriveokkal együtt eljutottunk oda, hogy amit lehet külföldről rendelek bár nem az ár miatt, bár megjegyzem egy pendrive Kínából házhoz hozva 500 ft-al olcsóbb mint itthonról bárhonnét.
Ma már egy szemernyi aggályom sincs ha bármilyen jogvédett anyag befigyel a gépemre és nem is lesz mindaddig, amíg egy ilyen szervezetet hagynak ilyen feltételek mellett működni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Bwoonoo
2010.01.19. 14:28
Szórakozni vágyóknak egy igazi kis csemege, egy - magyarföldén nem nagyon ismert, ám - külföldön annál ismertebb előadótól:
http://guo.hu/horto_side/html/thoughts_artisjus.html

Ez tökéletesen lefedi azt, amiért utáljuk az ArtisJus-hoz hasonló szervezeteket. Így működnek. És ha már a zeneszerző is így látja....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lackoo1111
2010.01.19. 18:07
@lobster
http://cdgalaxis.hu/PC/17099/halflife-2-the-orange-box.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lobster
2010.01.20. 19:02
@lackoo1111
thnx, már meg is rendeltem
És bizony ezt tenném számos másik játékkal is, ha nem lennének pofátlanul drágák...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!