iPon Hírek

Online tiltakozás a SOPA ellen

Dátum | 2012. 01. 18.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Ma reggel helyi idő szerint hat órától holnap reggel hatig nem működnek a Wikipédia angol nyelvű oldalai. A 24 órás elsötétítés tiltakozás az Egyesült Államok sokat vitatott kalózellenes törvénytervezete, a SOPA elfogadása ellen. Számos más oldal is hasonló akciókat tervez a mai napra ‒ köztük a Google, a Reddit (14.00-tól 12 órán keresztül offline), a BoingBoing (offline), az Imgur és a Tucows (14.00-tól 12 órán keresztül offline).

Az oldalak többsége teljes elsötétítést ígér 24, illetve 12 órán keresztül. A Google üzemelni fog, de a honlapon feltűntetik szembenállásukat a tervezettel. „Vannak sokkal intelligensebb módjai is a külföldi kalózoldalak lezárásának, mint arra kényszeríteni az amerikai cégeket, hogy cenzúrázzák az internetet” ‒ nyilatkozták a cég képviselői.

A tiltakozás egyik szervezője, a Fight for the Future adatai szerint eddig 12 ezer honlap csatlakozott a „sztrájkhoz” és ez a szám folyamatosan nő.

A tervezett elsötétítés hírére Chris Dodd, a SOPA egyik fő támogatója így nyilatkozott: „Ez egy nagyon felelőtlen reakció és kárt okoz mindazoknak, akik számítanak az ezen oldalak által közvetített információkra. És egyben hatalommal való visszaélésnek is nevezhetném, ha azt nézzük, hogy ezek a cégek milyen szabadságot élveznek a jelenlegi piacon.”


Mind a SOPA, mind a PIPA célja, hogy több eszközt adjon a szerzői jogok és a honlapok tulajdonosainak kezébe a tartalmakat illegálisan eltulajdonító külföldi oldalak elleni harcban. Ellenzői szerint a törvények elfogadásával azonban túl nagy hatalomra tennének szert, amely visszaélésekre adhat okot, ha valamilyen okból kipécéznek egy oldalt. És bár egyelőre csak külföldi honlapok elleni szankciókról van szó, a kritikusok szerint az lesz a vége, hogy a törvényesen működő otthoni oldalak is folyamatos és költséges ellenőrzésre lesznek kényszerítve, hogy biztosítsák, tartalmaik nem ütköznek a törvényben meghatározott szabályokkal.

A törvények elfogadása a cenzúra és a szólásszabadság korlátozásának rémképét is előrevetíti sokak agyában, bár egyesek szerint ezek az aggodalmak eltúlzottak.

Az ünnepek elmúltával ismét fellángoltak a támogatók és ellenzők közti viták, ennek részeként jelentette be a Reddit a tervezett elsötétítést. Hamarosan csatlakozott a Wikipédia is, majd sorra a további oldalak.

A sopastrike.com ‒ a Fight for the Future egyik weboldala ‒ tippeket ad a honlap-tulajdonosoknak, hogyan tudnak egyszerűen csatlakozni a mozgalomhoz, és ezt ők növekvő számban meg is teszik. A szervezet képviselői nincsenek meglepve a heves reakcióktól: „Ezek a törvények egyáltalán nem tartják tiszteletben az internet működését.”

Ami a felhasználókat illeti, Jimmy Wales Wikipédia-alapító azt javasolta a tanulóknak, hogy a házi feladatot előre írják meg, de szerencsére nem ez az egyetlen opció. A következő öt adatbázis segíthet, ha a nap folyamán valami angol nyelvű keresgélnivalónk akad: Encyclopedia Britannica Online, Scholarpedia, Infoplease, Citizendium, The Free Dictionary Encyclopedia.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. pjszilard
2012.01.18. 12:21
Ezzel nem eppen segitik elo a torrentezes visszaszoritasat. Ha esely van ra, hogy nem talalod meg mindig az interneten, lemented.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Vendég-Ven...
2012.01.18. 12:53
Érdekes, én ma is használtam a Wikipediát. Amint bejön a kért oldal, azonnal katt a STOP gombra, és akkor nem vált át a tiltakozó szövegre.

Egyébként gyomorforgató, amit a szemétláda mond:

"A tervezett elsötétítés hírére Chris Dodd, a SOPA egyik fő támogatója így nyilatkozott: „Ez egy nagyon felelőtlen reakció és kárt okoz mindazoknak, akik számítanak az ezen oldalak által közvetített információkra. És egyben hatalommal való visszaélésnek is nevezhetném"

Vicces, még ő beszél hatalommal való visszaélésről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ayden
2012.01.18. 13:40
Hmm... Az még csak meg sem fordul a fejükben, hogy mi lenne ha olcsóbban adnák a szoftvereket, filmeket, stb... Nem lehet hogy úgy többen szánnák rá magukat hogy megveszik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim ayden
2012.01.18. 14:09
Nem magyar fizetésből kell kiindulni ... nekik - államonként változó - 350-420 ezer forint a minimálbér!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. -Alvin-
2012.01.19. 09:35
Alapvetően a youtube (google) van iszonyat "veszélyben", kb a fél winchitár jogdíjas tartalommal van tele. Pl ha felhasználsz 1 zenét egy klipp készítéshez és megosztod máris le kell nekik tiltani.

A torrentet meg nem fogják vele szűrni, más lesz a fájlok neve és jelszavazva lesznek ennyi fog történni.

Azon agyalnának inkább már, hogy másik üzleti modelt találnak ki, a mai világban pl elég nevetséges, hogy zenecdét "kell" venned utána meg rakhatod be mp3ba. Jobban rá kéne menni az online eladásra, ezáltal a jogvédő szervezetek is annak adnák a jogdíjat aki megérdemli és nem 1 kitalált számstatisztika alapján...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LavX
2012.01.19. 23:51
(Comment Censored by SOPA)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kunrichard
2012.01.23. 12:14
Hm SOPAs
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!