iPon Hírek

Online zene: Európai kerekasztal-megegyezés

Dátum | 2009. 10. 22.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Sikeresen megállapodtak az EU, a zenekiadók, a hardvergyártók és -forgalmazók, valamint a tartalomszolgáltatók képviselői, megnyitva így a kaput az Európán belüli széleskörű online zeneterjesztés előtt.

Az Apple, az Amazon, a BEUC, az EMI, a Nokia, a PRS for Music, a SACEM, a STIM és a Universal is vállalta, hogy együttműködnek az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy lehetőség szerint az EU valamennyi tagállamában egyaránt működőképes, egységes licenszelési rendszert alakíthassanak ki - mindezt szabadabb és nyíltabb információáramlás mellett.

Egyelőre ugyan még semmiféle konkrét időpontot vagy intézkedési tervet nem fogalmaztak meg, viszont ígéretet tettek ennek a lehetőleg rövid időn belüli kidolgozására. Mindehhez persze az kellett, hogy előzőleg a Bizottság komoly nyomást gyakoroljon a zeneiparra a méltányosabb versenyhelyzet érdekében, de a jelek szerint végül meg is lett az eredménye.

Remélhetőleg így rövidesen a kisebb országokban is kibővülhet az iTunes eddig igen gyér választéka, miután az Apple így már könnyen behódoltathatja a zenekiadókat, és feltehetőleg (kiindulva a jelenlétéből a résztvevők között) rövidesen az Amazon is megnyithatja az MP3-boltját Európában is. Érdeklődve várjuk a további fejleményeket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. L4z4
2009.10.25. 04:14
VISSZA A HIRHEZ

Nem értem, miért erőltetik csak az mp3-mat a mai sávszélesség mellett?
A wma-ról nem is beszélve. (nem ismerek olyant, aki szeretn
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Balu127
2009.10.26. 08:51
Egyetértek veled. Bár én nem erőltetetem a veszteségmentes zenék, jól elvagyok az mp3-mal. Annyit hozzátennék a dologhoz, hogy ha azt akarják, hogy a rendszer jól működjön, akkor nem csak látszatra kell nagy választékot kínálni. Nagyon sok, nagyon ismeretlen, mégis kiemelkedő zene van a világban, én pl folyton ilyeneket keresek. De támogatom a rendszert: kellő infoszerzés mellett (megfelelő minőségű és mennyiségű belehallgatás), emberi áron nagyon szívesen támogatom a zenészeket, de a kiadókat nem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.10.26. 19:21
L4z4: A .flac formátummal én is egyetértek, de míg az iTunes és a Windows Media Player nem ismeri naítvan, addig esély nincs rá, hogy ilyen formában bárki is bepróbálja a terjesztést.

Az előnézetekkel nekem nincs semmi bajom, ha jól emlékszem, az amazon esetében végig lehet hallgatni a számokat, akinek meg ez nem elég, annak ott a YouTube.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!