iPon Hírek

Önmagát gyógyítja egy újfajta akkumulátor

Dátum | 2013. 11. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Öngyógyításra képes akkumulátor-elektródákkal álltak elő a Stanford kutatói. A fejlesztés titka egy rugalmas, nyúlékony polimer, amely bevonatként használva egyben tartja a szilícium elektródákat és megakadályozza, hogy a működés során keletkező aprócska repedések következtében romlásnak induljon a rendszer teljesítménye. A kutatás vezetője, Chao Wang és kollégái a polimer előállításakor egy olyan anyagot vettek alapul, amelyet eredetileg robotok, szenzorok és protézisek mesterséges bőrrétegeként fejlesztettek ki. Az akkumulátorban való alkalmazáshoz szén nanorészecskéket kevertek a polimerbe, hogy javítsák annak vezetőképességét. A bevonattal tízszeresére nyújtotta a szilícium elektródák élettartamát.

A szintén a kutatócsoport által kifejlesztett elektródák töltéstároló-képessége lassan átlépi a gyakorlati hasznosíthatóság határát, így a szakértők mielőbb szeretnék piacra dobni a terméket, miközben tovább fejlesztik a rendszert. Az öngyógyító akkumulátor jelenleg 100 töltési ciklust bír ki jelentősebb teljesítményromlás nélkül. A mobiltelefonokban való alkalmazhatósághoz ezt minimum 500-ra, az elektromos járművekben való használathoz pedig legalább 3000 töltési ciklusra kellene feltornászni, de a fejlesztők szerint ezek a célok rövidesen elérhetők lehetnek. A lítiumion-akkumulátorokban használt szilícium elektródák kis tömegük mellett remek töltéstárolók, komoly problémákat okoz azonban, hogy működés közben eredeti méretük háromszorosára duzzadnak, mielőtt újra összezsugorodnának. Az elektródák anyaga ezt a terhelést nagyon nehezen bírja, így viszonylag hamar repedezni kezd, rontva az akku teljesítményét. Erre a problémára jelent megoldást az öngyógyuló védőréteg, amely a kémiai kötések szándékolt meggyengítése következtében könnyen törik, a szétszakadt részek azonban gyorsan újra összekapcsolódnak, ha fizikailag közel kerülnek egymáshoz. A bevonat így engedni megduzzadni az elektróda anyagát, majd a zsugorodás során egyben tartja azt, és nem engedi a keletkező repedések mentén elmozdulni annak részeit.
Az újfajta akkumulátor prototípusa
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Grezsa89
2013.11.18. 23:34
Na ez igen!!!
Ez nem kicsit hasznos fejlesztés...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83
2013.11.19. 00:43
Szupi ! Csak mielőbb akkor a gyártással és NE akarja majd egyéb más tényező gátolni a az elterjedést túl hosszú élettartam miatt , mert az nem jó mint tudjuk !!!

Villanykörte hadművelet ... nem jó a gyártóknak a hosszú élettartamú cuccos !!!

[LINK] http://vimeo.com/65996589

[LINK] http://youtu.be/lJ_5OyF6uOM

[LINK] http://www.youtube.com/watch?v=JgGNi8QBW3s&feature=share&list=PL4ABDF631BC4C9603
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Flegeton
2013.11.19. 06:08
I.Jozsef83.: a villanykörte hadműveletben mindig elfelejtik említeni, hogy az embereknek se jó, mert sokaknak nem lenne munkája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. SuhiTomi
2013.11.19. 08:58
Flegeton +1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Flegeton
2013.11.19. 09:40
ocsabi.: nem elmélet, valóság. A jóléti államban a születésszabályozást szinte mindenki ördögtől valónak tartja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!