iPon Hírek

Önmagukat hajtogatják össze a nanodobozok

Dátum | 2012. 04. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Makroméretekben általában nem nagy ügy egy doboz legyártása, egyre nehezebb azonban a dolog, ahogy kisebb méretekben kell ugyanezt megoldani. Mikro- és nanoméretek esetében már nincs az a gépezet, amely képes lenne a doboz kiterített változatát összehajtogatni, egyszerűen túl picik ehhez a méretek. A nanodobozok gyártását alapvetően két irányból lehet megközelíteni: vagy egy tömör nanorészecskébe vájunk üreget valamilyen módszerrel, vagy a hajtogatás mellett döntünk, ez esetben azonban meg kell oldani, hogy a doboz képes legyen magától összecsomagolódni.

Ez utóbbi problémát oldották meg a Johns Hopkins és a Brown Egyetem kutatói, akik megmutatták, hogy a magasabb rendű poliéderek okos gyártással képesek maguktól összehajtogatódni. A dologban az a lenyűgöző, hogy a struktúrák nem random módon csomagolódnak össze, hanem egy nagyon pontos, háromdimenziós formát vesznek fel mindenféle külső beavatkozás nélkül, mondta el David Gracias, kémiai és biomolekuláris mérnök.

Govind Menon, a kutatás másik vezetője, a Brown matematikusa a végleges testek különféle kiterített verzióival próbálkozott. Egy dodekaédert véve példaként, ez számos különféle elrendezésből összehajtható makroméretekben, hogy pontosak legyünk összesen 43 380 módja van a cél elérésének, de a kutatók megfigyelték, hogy kis méretekben egyes változatok jobban hajtogatódnak, mint mások. A legjobbnak azok a kiterített verziók bizonyultak, amelyekben az elemek minél szorosabban, tömörebben helyezkedtek el egymás mellett.A tudósok egy algoritmus segítségével pörgették végig a rengeteg különféle lehetőséget, majd a legjobbnak bizonyuló, tömör változatokat Gracias és kutatócsoportja a valóságban is létrehozta. És hogy mitől záródik össze a test? Az élek befelé eső oldalára egy olyan anyagcsíkot tesznek a gyártás során, amely hő hatására megolvad, a folyékony felületi feszültsége összehúzza a lapokat, és ragasztóként rögzíti a térformát.

Rengeteg különféle anyagból lehetséges nanodobozt gyártani, és ezek eljövendő felhasználási köre is igen széles. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy az orvostudomány területén bevetve a nanodobozok révén minden eddiginél precízebb célzott gyógyszerbevitelre lenne lehetőség. Pláne annak tudatában, hogy Gracias-ék technológiája kompatibilis az integrált áramkörök gyártásával, így a testek falába akár aprócska chipek is építhetők, így tökéletesen irányítható, „intelligens” nanodobozok gyártódhatnak, amelyek a lehető legprecízebben képesek kézbesíteni rakományukat.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. atti2010
2012.04.26. 11:03
A gépek lázadása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. beleutomaz...
2012.04.26. 15:32
Kedves Mikrobi!
Ez a cikk is azt hangsulyozza amit mar regrol lehet tudni. A gyogyszerek nem gyogyitasra vannak manapsag hanem az allapot fentartasara. Minden gyogyszer a hatoanyag mellett sok salakot tartalmaz amelyke mas problemakat okoznak. Hat ez is igy van. A gyogyszer nanodoboz
meggyogyit a rakbol de lehet hoy a trombozis azert meg elvisz.
Nekik siker nem? A rak elmult. A masikrol nem tehetnek ezekben a stresszes idokben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2012.04.26. 16:05
@beleutomazorom
Ha te lennél beteg, gondolom te is örülnél a jó gyógyszereknek a jó szerencse mellé...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2012.04.26. 16:29
Mikrobi: erről volt már egy cikk az iponon. Olyan szerves(vagy szervetlen) receptorokat helyeznek el a nanodobozon, ami olyan sejtreceptorokhoz tapad, amikből jóval több van a rákos sejteken, mint az egészségeseken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!