iPon Hírek

Önmegsemmisítő lítiumion-akkumulátort fejlesztenek

Dátum | 2016. 08. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

15 percig energiával látja el apró készülékünket, majd vízben feloldva megsemmisül egy újfajta akkumulátor, amelyet az Iowai Egyetem kutatói fejlesztettek ki. Az akku kiválóan alkalmazható lehet olyan helyzetekben, amikor átmeneti energiaforrásra van szükség, legyen szó tudományos mérésekről vagy éppen kémkedésről. A fejlesztés az első lítiumion-akkumulátor ebben a kategóriában, így az energiatárolásban is jobb teljesítményt nyújt elődeinél, valamint gyorsabban is semmisíthető meg, mint a korábbi hasonló rendszerek. Az akku alapvetően nem sokban különbözik a többi lítiumion-akkutól, mondja Reza Montazami, a fejlesztő csapat vezetője, de olyan polimer tokkal látták el, amely megduzzad és apró darabokra szakítja magát, illetve a belső részeket, ha vízzel érintkezik. Az ilyen akkumulátorral működő készülékek tehát könnyen és gyorsan megsemmisíthetők, miután elvégezték feladatukat.
Az újfajta akkumulátor vízbe helyezve 30 perc alatt szétesik, ami rendkívül gyorsnak számít az elődökhöz képest, amelyek különböző kémiai folyamatok révén órák vagy napok alatt bomlottak le. Az akku 2,7 V feszültséget tud biztosítani, vagyis nagyjából két ceruzaelemnek feleltethető meg, amivel alacsonyabb feszültségű elődeihez képest már jóval több célra használható. Mivel lítiumion-akkuról van szó, a fejlesztés orvosi célokra, vagyis implantátumok energiaellátására nem alkalmazható, magyarázza Montazami. A rendszer jelenleg mintegy negyed órára elegendő energiamennyiséget képes tárolni, így alkalmazása emiatt is korlátozott. Az üzemidő azonban Bettinger elmondása szerint némi átalakítással jelentősen növelhető lehet, és persze akadnak olyan területek, ahol éppen rövid ideig működő akkukra van szükség. A gyakorlati alkalmazás megkezdése előtt ugyanakkor mindenképp fel kell deríteni, hogy milyen darabokra bomlik le a rendszer, és ezek mennyire veszélyesek. A szakértők jelenleg ennek vizsgálatán dolgoznak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. EVL2
2016.08.19. 11:09
Úgyis max 3évig lehet használni a mai beépített aksis csúcs 250-300e ft-os telefonokat. Ezt a technológiát felhasználva és finomítgatva még jobban le lehet majd szabályozni az élettartamukat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. junpet
2016.08.19. 11:51
Hiába olvastam el a cikket, még mindig nem látom az értelmét, nem győztek meg az érvek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. spdrfx
2016.08.19. 12:21
" A rendszer jelenleg mintegy negyed órára elegendő energiamennyiséget képes tárolni,"

itt valami nem kerek..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester junpe...
2016.08.19. 12:38
A kémeknek biztos jó móka... odamegy rögzíti a dolgokat majd bedobja egy pocsolyába és ott felolvad a készülék.. nem kaphatják el.

De ezen kívül semmi érdemleges célra nem tudnám felhasználni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.08.19. 13:51
Pont ezért tudnák elkapni a kém urat. Menekülés közben bedobja a pocsolyába. A kutya nem keresné ott a nyomravezető aksit, de mivel az összes béka fél óra alatt felfordul így lebegő békahulla halmok rikítva hívogatva vezetik nyomra az üldözőket.

Szerintem azért ennél sokkal környezettudatosabbak a kémek. Legalábbis remélem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller
2016.08.19. 14:20
Nem értem, hogy lehet energiatárolást időegységgel megadni. 15 percig tölteni egy telefont vs. meghajtani egy hajszárítót nem ugyanaz. (Szerk: Most látom a 2,7 V feszültséget, elsiklottam felette, így már világos)

Amúgy a vízben bomlásnak környezetvédelmi előnyei vannak. A legtöbb aksi erősen környezetszennyező és nem tud magától lebomlani. Ha maholnap minden telefon akksiját ilyen technológiával gyártanák biztos csökkenne a biológiai lábnyomunk (tudom ez nem valósul meg, csak példa volt)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. macman507 EVL2
2016.08.19. 19:34
Lehet azt is cserélni, csak nem te cseréled, hanem a szervizben, ha jól tudom. De akár te is kicserélheted, csak elég macerás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fofoka kisko...
2016.08.19. 19:41
Miért, a 2.7V és a 15 perc már együtt elég információ az akku kapacitására nézve? Akkor most mennyi Wh?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2016.08.19. 22:27
lassan már nem az önmegsemmisülő dolgokra, hanem a tartósakra kéne rágyúrni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2016.08.20. 00:29
"Amúgy a vízben bomlásnak környezetvédelmi előnyei vannak. A legtöbb aksi erősen környezetszennyező és nem tud magától lebomlani."

Lebomlás egy közkedvelt szó a bulváros környezetvédelemben.

Ma már tudjuk, micsoda károkat okoznak a lebomló műanyag zacskók.

Itt pedig szó sincs arról, hogyha egy ilyen akksi lebomlik egy pohár vízben, akkor egészésges lenne azt utána meginni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba axe
2016.08.20. 09:26
Abban nincs biznic, ezért tartós dolgokra ne számítson senki sehol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller prohl...
2016.08.20. 11:17
Itt nyilván a kérdés az, hogy mennyire káros a lebomlott anyag vs a bomlandó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!