iPon Hírek

Önszervező chipeket fejleszt az MIT

Dátum | 2010. 03. 17.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ahogy egyre kisebbek és kisebbek lesznek az áramkörök, úgy kell a gyártóknak egyre precízebb és kifinomultabb szerszámokat is alkotniuk, hogy kellő pontossággal rendezhessék el az apró darabkákat. Az MIT kutatói ezt a problémát azzal kerülték meg, hogy olyan molekulaszálakat állítottak össze, amelyek maguktól odatalálnak a helyükre és így elrendezik magukat.


Az eredményük legfőbb előnye természetesen az, hogy még kisebb és még olcsóbb mikrochipekhez vezethet, ám emellett, ha minden jól megy, lendíthet még a jelenlegi chipek teljesítményén, és megfejelheti akár a merevlemezek kapacitását is.

A technikát a csapat két tagja, Caroline Ross és Karl Berggren mutatta be. Elmondásuk szerint a titok nyitja abban áll, hogy egy "elektronpisztollyal" megjelölik azokat a helyeket, ahova a molekuláknak kerülniük kell - azok pedig, amint oda kerülnek, nyomban reagálnak is a jelre, és ott fel is veszik a kívánt pozíciót.

Ehhez két különböző molekulaszálat használnak, amelyek egymást "felügyelik"; amint a helyükre kerültek, egy plazmatöltettel eloszlatják az egyiket, a másikat pedig üveggé alakítják. Berggen és Ross azt is demonstrálta, hogy ily módon minden további nélkül le tudnak másolni egy chipet. A következő lépés értelemszerűen egy valóban működőképes, igazi chip megalkotása lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. konti
2010.03.18. 08:05
Az milyen király lenne, ha be tudnák lőni, h mondjuk 6 hónap,1év,2év múlva a kapcsolatok maguktól megszünjenek. És akkor rá lennél kényszerítve, h vegyél másikat. Extra profit!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. papus016
2010.03.18. 08:16
Honnan tudod hogy most nincs belőve


de haladunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. konti
2010.03.18. 09:54
Jó, persze így is elbaszódik, de akkor már úgy lehetne árulni a hardvereket mint szolgáltatást, nem mint eszközt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bigz
2010.03.19. 19:03
@konti: kerék gyanús
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!