iPon Hírek

Önszervező szék készül az MIT-n

Dátum | 2015. 02. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az MIT kutatói olyan anyagokon és szerkezeteken dolgoznak, amelyek képesek maguktól összeállni valamilyen előre meghatározott objektummá. Skylar Tibbits kutatócsoportjának legújabb fejlesztése egy aprócska, mindössze 15 x 15 centiméteres szék, amely hat különböző darabból képes összerakni magát. Ahogy a mellékelt felvételen látható, ehhez egy olyan víztartályba kell dobni a darabokat, amelyben a folyadék folyamatos mozgásban van. A rendszer titka, hogy a darabok csak egyféleképpen képesek csatlakozni egymáshoz, így kellő idő elteltével a vízben össze fognak találkozni azok a részek, amelyek kapcsolódni tudnak, vagyis csak idő kérdése, hogy összeálljon a piciny szék. Első pillantásra könnyűnek tűnhet a dolog, az alkatrészek előkészítése azonban sok munkát igénylő folyamat. A prototípus minden egyes darabja egyedi, mágneses alapú kapcsolódási pontokkal rendelkezik, így ha az egymáshoz tartozó részek közel kerülnek, könnyen csatlakozhatnak. A szék felépülése persze így is rengeteg sikertelen próbálkozással kísérve valósul meg a kavargó vízben. A darabok addig kerülgetik egymást, amíg megtalálják párjukat, ami a videón látható esetben összesen hét órát vett igénybe.
Ez rendkívül hosszú időnek tűnik, a szakértők szerint ugyanakkor ez még csak a kezdet. Igazából minden azon múlik, hogy milyenek a kiinduló darabok. Ha ezek egy adott szerkezetben könnyen helyettesíthetik egymást, az összeszerelődés is gyorsabbá válhat. És persze a hét órát mérlegelve azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a darabok bedobálását követően emberi közreműködés nélkül állt össze a struktúra. A hasonló önszervező rendszerekben nagyon fontos egyensúlyt találni a véletlenszerűség és az ellenőrzés közt, hangsúlyozzák a fejlesztők. Ha túl erős a kontroll, az egész folyamat túl specializált lesz, amely mindig csak egyféle szerkezet létrehozására alkalmas, arra is lassan. Ha viszont a véletlenszerűség irányába tolódik el a mérleg nyelve, idővel teljesen szabályozhatatlanná válik a végső szerkezet formája. A hasonló rendszerek idővel olyan helyeken lehetnek használhatók, ahol nincs lehetőség emberi közreműködésre a struktúrák megépítésére vagy kijavítására, például az űrben vagy mélytengeri körülmények közt. A kutatócsoport jelenleg annak megfejtésén dolgozik, hogy milyen formájúra kell szabni az alapelemeket ahhoz, hogy a legrövidebb idő alatt összekapcsolódjanak, illetve hogy mely anyagok működnek a legjobban az önszervező építkezéseknél.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Meteoreso
2015.02.18. 20:14
Nekem ez hasonló elvűnek tünik mint ahogy sokan gondolják hogyan alakult az élet ki a kavargó óceánban. Végtelen sok kombináció után egyszercsak kiadta az életet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. SgScorpion Meteo...
2015.02.18. 20:42
Ezt most te sem gondoltad komolyan, ügye?

Az "élet" nem egy kirakós, mint egy szék barátom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kiskoller
2015.02.18. 22:12
Pedig én is látom a párhuzamot. Pont úgy kirakós, mint egy szék, csak több elemből áll össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. madcaptain
2015.02.19. 01:18
Tok jo, a jovo hightech furdokadas jateka gyerekeknek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. KatonaKM SgSco...
2015.02.19. 07:52
DNS-ről hallottál már? Aminosavakról? Az élet egy kirakós, olvass utána.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Meteoreso
2015.02.19. 10:57
Azért az megnyugtató hogy mindenki értette az összefüggést az aminosavak és a cikk összefüggéséről csak az ipon moderátora nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim Meteo...
2015.02.19. 11:04
A jelen hozzászólók közül egyedül én vagyok "moderátor".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester SgSco...
2015.02.19. 16:32
Pedig de... vagy netán valaki manuálisan illesztette össze a megfelelő atomokat molekulákká, és a molekulákat még összetettebb aminosavakká, és egyéb szerves élet-alkotóelemmé?

Mintha lett is volna kísérlet az ősleves megalkotásáról ahol az élethez szükséges alap elemeket beöntötték a steril tartályba, majd sok sok "villámcsapást" adagoltak neki valami áramforrásból és kis idő után fura módon szerves molekulákat találtak.. pedig ez a kísérlet nem évmilliókig tartott és nem több köbkilométer anyag segítségével...

Ezt a fejlesztést meg turbózzák fel, mert egy széket jelenleg egy alkoholista Józsibá is gyorsabban összerakja a lécekből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2015.02.21. 11:48
A jövő Ikea bútora. Belököd a darabokat a kerti medencébe és kipecázod a szekrényt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog
2015.02.21. 11:49
Szerintem a Lego kockak mosogepben valo forgatasa talan meg jobban demonstralja ez a folyamatot.
Azok nincsennek preparalva mint ez a szek, es megis osszeallnak random alakzatokba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!