iPon Hírek

OpenCL: a szabvány megjelenésre kész

Dátum | 2008. 11. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az OpenCL (Open Computing Language) programozási nyelvet az Apple jelentette be idén júniusban, a szabvány azóta elkészült, most már csak az utolsó simítások vannak hátra ahhoz, hogy bemutathassák a programnyelv által kínált lehetőségeket, valamint megosszák az OpenCL szabvány specifikációit a nagyközönséggel is.


Az újdonsággal kapcsolatban az Intel egyik munkatársa, Tim Mattson adott nyilatkozatot a MacWorld-nek az SC08 High Performance Computing névre keresztelt rendezvény alkalmával. Mattson elmondása szerint az OpenCL specifikációi már készen állnak, jelenleg a partnerek vizsgálják az újdonságot, és ellenőrzik, hogy minden paraméter megfelelő-e számukra. Ez a folyamat legkevesebb 30 napos időkeretet ad a vállalatok számára ahhoz, hogy elfogadják a szabványt, illetve kifogással éljenek. Amíg az egyes partnerek rá nem bólintottak az újdonságra, és alá nem írták a megállapodást, addig nem jelenhetnek meg az új programnyelv specifikációi, sőt, a vele készített demókat sem mutathatják be.

Részlet a Khronos Group november 8-i OpenCL prezentációjából
Az OpenCL egyébként egy C nyelvre épülő programozói környezet, amelynek segítségével a grafikus processzorokban lévő nyers erőt hatékonyan ki lehet majd használni. Maga az OpenCL szabvány egy nyílt, teljesen jogdíjmentes újdonság, amely az AMD Brook+ és az Nvidia CUDA technológiájának megfelelője, amely tökéletesen együttműködik a legkülönfélébb hardver elemekkel az x86-os processzoroktól a GPU-kon át egészen az integrált videó vezérlőkig. Az OpenCL munkacsoportban az AMD, az Nvidia és az Intel foglal helyet.

A Khronos Group - aki az OpenCL fejlesztéséért felelős - elnöke, Neil Trevett kiemelte, hogy az OpenCL specifikációi rekord idő alatt születtek meg, ugyanis a nagyobb szabványok esetében nem ritkák az öt éves vagy akár hosszabb fejlesztési idők sem. Az eddigi rekord 12 hónap volt, amit az OpenCL esetében sikerült egészen 6 hónapra letornászni. A Khronos Group nyilatkozata szerint az OpenCL az Apple soron következő legújabb operációsrendszerével, a Mac OS X 10.6 Snow Leopard-dal is tökéletesen együtt fog működni. Az OpenCL specifikációi, ha minden a tervek szerint halad, várhatóan egy hónap múlva lesznek nyilvánosak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. pluto
2008.11.24. 19:33
Vissza a cikkhez.

Jónak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bszoke88
2008.11.25. 14:06
na, remélem ha ezt bevezetik, akkor már tényleg csak a harware-elemek okoznak differenciát és nem kell majd a driverekkel szöszölni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!