iPon Hírek

OpenCL driver az Nvidia-tól

Dátum | 2009. 09. 29.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Úgy tűnik, hogy az Nvidia az OpenCL támogatás biztosításával egész jól halad, ami a korábbi hírek szerint a DirectX 11-es GPU-inak fejlesztésére és gyártására  már nem mondható el. A vállalat most elsőként kínált publikus OpenCL drivert, amely Windows-ra és Linux-ra egyaránt elérhető.


A friss driver innen érhető el. Az OpenCL v1.0-s driverek mellé egyéb újdonságokat is kínál a vállalat a GPGPU alkalmazások fejlesztőinek. Az új szoftver a Visual Profiler nevet viseli és segít a programok optimalizálásában, illetve az egyes hibák okainak hatékony és gyors feltárásában. A termék az adott alkalmazás futási teljesítményének vizsgálatára is alkalmas. A Visual Profiler az összes CUDA-ready grafikus processzorral kompatibilis, és az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

A gyártó a Visual Profiler mellett egy másik hasznos újdonságot is kínál, ami tulajdonképpen segítséget nyújt a fejlesztőknek az OpenCL-re történő programozás különböző fogásainak elsajátításában. Az OpenCL Best Practices Guide segítségével hatékony párhuzamos algoritmusok készítésére is lehetőség nyílik, ami nagymértékben hozzájárul az alkalmazások zökkenőmentes, gyors futásához.

Az újdonságokról további információkat a CUDA Zone weblapon találhatnak az érdeklődő fejlesztők. Reméljük, így végre egyre több alkalmazás jelenhet meg, amely a GPU nyers erejére támaszkodva a CPU-ra írt változatokhoz képest jelentősen gyorsabban futhat majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. thspo
2009.09.29. 11:34
VISSZA A HIRHEZ

190.89-es drivereknél már van újabb (191.00, 191.03) asszem ezek is támogatják, de ez nem 100%
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2009.09.29. 12:15
az ilyen híreknél csak azt hiányolom mindig, hogy nekem ez most konkrétan miért jó? azaz: most gyorsan szedjem le, mert régebbi alkalmazások is esetleg jobban fognak futni, vagy egyelőre csak a fejlesztőknek jó, ami a gyakorlatban majd hónapok, évek múlva fog nálam gyorsulásként jelentkezni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thspo
2009.09.29. 12:32
ez speciel még csak a fejlesztőknek kedvez, de remélhetőleg hamarosan mi is profitálhatunk már belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nattila77
2009.09.29. 15:05
Remélem az OpenCL-el elkezdődik valami és nem a CUDA/Stream bénázás játszódik le ujra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!