iPon Hírek

Opera 10 alpha: 30 százalékkal gyorsabb

Dátum | 2008. 12. 07.
Szerző | Freeman07
Csoport | SZOFTVER

Az Opera a napokban adta ki 10-es verziószámú böngészőjének az alpha változatát. Az újdonságok címszavakban: 30 százalékos gyorsulás, teljes kompatibilitás az internetes szabványokkal és integrált fejlesztői eszközök.

Az Opera 10 alpha már az új Presto 2.2 elnevezésű renderelő motort használja, ami képes felvenni a kesztyűt a sebesség terén az eddig domináló Mozilla TraceMonkey és Safari SquirrelFish Extreme JavaScript-tel szemben. Az új motor komplex, sok JavaScriptet tartalmazó weboldalak megnyitása esetén 30 százalékkal gyorsabban teljesít, mint a korábbi változata, ami az Opera 9.6-ban található.

A Presto 2.2 ezen kívül még a legújabb internetes szabványokkal is jóban van. A motor béta változata idén márciusban már sikeresen teljesítette az Acid3 tesztet, amiről be is számoltunk. Jelenleg az Operán kívül csak az Apple Safari 4 bétának sikerült még teljesítenie a tesztet. Ez azt jelenti, hogy egyedül ez a két böngészőprogram kompatibilis teljes mértékben a netes szabványokkal.

Az Opera ezen kívül még bemutatta a Dragonfly elnevezésű fejlesztői eszköz harmadik frissítését. Ez egy keresztplatformos hibakereső környezet az Opera böngészőre. Ezzel a webfejlesztők megvizsgálhatják és szerkeszthetik az oldaluk CSS és DOM-jellemzőit, javíthatnak a JavaScript kódon és megtekinthetik a hibákat számítógépen és mobil eszközön egyaránt (mivel már azokra is létezik mini Opera).


Az Opera 10 alpha mindezeken felül rendelkezik még pár, a felhasználó szempontjából kényelmi funkciókkal. Ilyen például a beépített helyesírás-ellenőrző az űrlapokban vagy az automata frissítő eszköz, ami figyelmezteti a felhasználót az új változatokra vagy az apróbb hibajavításokra.

A fejlesztési terv szerint a béta változat 2009 elején lesz várható, a végleges pedig 2009 vége fele fog megjelenni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. pluto
2008.12.07. 20:29
Vissza a cikkhez.
Én régen rengeteget használtam Operát, lehet hogy visszatérek rá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pluto
2008.12.07. 22:17
Jahh
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2008.12.07. 22:18
Pontosabban hagynak lépéselőnyt Mozilla-nak, hogy 1 év alatt dobjanak valami jobb Safari-t ki az ablakon - vagy belülre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!