iPon Hírek

Opera: Exkluzív böngésző Apple táblákra

Dátum | 2013. 09. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Opera az elmúlt hónapokban rengeteg különböző grandiózus projektet futtatott egymás mellett, és mivel nem egy óriásvállalatról van szó, az erőforrások hiányában bizony eltart egy ideig, mire egy-egy termék végül összeáll. Ilyen a jelenlegi alanyunk is. Az Coast névre keresztelt szoftver fejlesztését egy kicsiny csapat kezdte meg immáron fél évvel ezelőtt. Visszanézve minden bizonnyal eredményesnek ítélhetik majd az eltelt hónapok alatt felmutatott erőfeszítések eredményét, ami nem más, mint egy extra minimalista felületű, WebKit alapokra felépített böngésző, ami a háttérben a Safaris ősök felé mutathat hasonlóságokat. A Coast projekt azt a kialakult trendet próbálja megtörni, hogy az összes böngészőnek nagyvonalakban éppen ugyanúgy kell kinézni. A friss termékkel az új generációját próbálja megalkotni a táblagépre optimalizált megoldásoknak - mondta el Huib Kleinhout, a Coast program vezetője a TechCrunch megkeresésére.

A Coast esetében a fő irányvonal közelről sem a böngészés felpörgetése volt, inkább a szoftver megjelenésének a kialakítására helyezték a hangsúlyt. Itt a különböző, felhasználói felületet felépítő elemek eltűntek, az egyetlen vezérlőgomb, ami a használat közben előtérben van, a kezdőlapra vezet vissza - ez a képernyő alsó részén, középen látható. Az összes további lehetőséget a jobb alsó sarokba száműzött billentyűvel érhetjük el. Legalábbis abban az esetben, ha kattintgatni szeretnénk, ahogy ahhoz hozzászoktunk a régi megoldásoknál, ám ezt az alkalmazást nem erre találták ki. Itt az összes interakcióra van valamilyen többnyire kézenfekvő gesztus, és ezeknek a használatával kell navigálnunk. Ha balra vagy jobbra húzzuk az ujjunkat a megjelenítőn, akkor például előre vagy visszafelé ugorhatunk az adott weboldalon. Persze radikális újításról nem beszélhetünk, hiszen mellékesként ezek a kézmozdulatra programozott kölcsönhatások már eddig is benne voltak a legtöbb böngészőben. Itt az az újdonság, hogy az Opera mérnökei szeretnék rákényszeríteni ezeknek a használatára az embereket.

Az elképzelésük az, hogy a táblagépek nagy felületén minden másnál könnyebb az ilyen gesztusokat végrehajtani, cserébe pedig lényegesen nagyobbra tudják növelni a hasznos pixelek számát. Nem kell folyamatosan egy sor különböző gombnak éktelenkednie alul és felül a kijelzőn, így sokkal többet látunk a weboldalból. Hagyományos címsorral egyáltalán nem is rendelkezik az applikáció. A Coast mindezek mellett már a nyitóképernyőjével felhívja arra a figyelmet, hogy ez nem egy átlagos internetböngésző: a leglátogatottabb lapok ikonjait fogja felsorakoztatni az egyébként szintén különlegesen elrendezett keresősáv alatt, ami az Opera által meghatározott keresési javaslatokkal lát el minket gépelés közben. A látogatott lapok résszel a könyvjelzőket kívánják kiváltani, ennek megfelelően több oldalból áll, tehát lapozhatunk is a betárazott kedvencek között - fontos kiemelni, hogy automatikusan gyarapodik. A nagy ikonos kezdőképpel is az iOS-hez való illeszkedést segítenék elő a norvég fejlesztők. Amellett, hogy újszerű, árnyoldala is van a Coastnak. A legtöbb Opera megoldásnak része a tömörítési eljárás, ám itt nem lesz ez elérhető. Nemhogy az Opera Mininél látott módon, de még az új, WebKites alapokra épült Operáknál ismert Rally módhoz hasonlóan sem. Ez annak "köszönhető", hogy az Apple által megteremtett alapokat kell hasznosítaniuk.
Az újdonság már elérhető az Apple App Store rendszerében, és teljesen ingyenesen letölthető, ahogy a többi Opera termék is. Eléggé nagyra sikeredett, 14,8 MB-os méretet öltött, így a letöltéséhez nem árt, ha stabil hálózati kapcsolat mellett kezdünk hozzá. Opera Coast
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. nucleon
2013.09.11. 14:07
mókás a reklám, vicces, ahogy 53mp-nél akad a scrollozás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wody21
2013.09.12. 18:14
és tényleg akad, ez azért gáz Opera részéről.
"... 14,8 MB-os méretet öltött, így a letöltéséhez nem árt, ha stabil hálózati kapcsolat mellett kezdünk hozzá."
Jáj, ez viccesen hangzik a 21. században.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!