iPon Hírek

Oppo Find 5 Mini - így kell ezt csinálni?

Dátum | 2013. 06. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Sok felhasználó az óriási okostelefonokat látva egyre többször él panasszal azért, mert egyszerűen nehéz kezelnie az újabb mobilokat. Hatványozottan igaz ez olyankor, mikor a vásárló valami gyors masinát szeretne. A nagy gyártók között egyedül a Samsung az, aki próbálja ezt a szegmenst (kisebb, de erős telefonok) megalkotni.

Immáron több ízben is megkísérelték elkészíteni a jól "kézben tartható" és emellett erős okostelefont, de egyelőre nem sok sikerrel jártak. A Galaxy S3 Mini túl sokat vesztett az erejéből, a Galaxy S4 mini pedig már újfent nem igazán mini, mert hiába a "mindössze" 4,3 colos panel, a házat nem sikerült eléggé lekicsinyíteni - a nagytesó 75,3 cm³-s térfogata mellett a mini 68,2 cm³-je nem éppen mutatós. Korábbi hírek szerint már a HTC is munkálkodik a One minin, most pedig az Oppo felől kaptunk némi iránymutatást néhány tulajdonság és kiszivárgott fotó formájában.

A Find 5 kistestvére a jelek szerint 3,7 hüvelykes, IPS technológiát használó megjelenítővel fog bevetésre indulni. A panel aprósága senkit ne tévesszen meg, a felbontás ugyanis 1280 x 720 képpontos, tehát a pixelsűrűsége 397 PPI-s, így éppen olyan éles képet kapunk, mint a felsőbb ligákban. A készülék dizájnja nem különösebben mutat eltéréseket, így a Find 5 miniként is felismerhető lesz. A ház előlapjának csaknem egésze egy üveg mögött kapott helyet, mindössze a vékony alsó sáv mutatja a ház valódi színét, mely felett a három megvilágított kezelőszerv helyezkedik el. A leginkább "feltűnő" módosítás, hogy a jobb felső sarokban elhelyezett érzékelőnek búcsút kell mondani a kicsinyítést követően. A belbecs ékessége a jelentések alapján ezúttal is egy négymagos chip lesz, ám valószínűleg nem a Qualcomm által gyártott, Krait magos APQ8064-gyel kell számolnunk, hanem a nála sokkal kedvezőbb áron kínált, Cortex-A7 alapokon nyugvó MediaTekkel, vagy a szintén Qualcommtól származó Snapdragon 400 lapkával (a teljesítménytesztekben ezek a SoC-k csak kevéssel maradnak el a Tegra 3-tól). Az órajele vélhetően így 1,2 - 1,4 GHz körül alakulhat, a rendszermemória kapacitása pedig, ha minden jól megy, 1 GB-os lehet. Az eddig ismert tulajdonságok kellemes csalódást jelentenek, reméljük a specifikáció egészének kiderülése után sem fogunk csalódottan állni egy újabb minitelefon kudarca felett.

A Find 5 mini nem csak fizikailag lesz mini, hanem az árát tekintve is. Az eredeti variáns jelenleg 399 eurós áron kelleti magát az Oppo webáruházában, míg a miniért csak 200-250 eurót fognak kérni az eddigi információk szerint. A kék, piros, citromsárga és zöld árnyalatokban pompázó masina így eléggé gyors lesz a mindennapi feladatok során, és az ára is oda vezet, ahol a legtöbb modellt értékesítik, a középkategóriába. A Find 5 mini tehát népszerű lehet, és remélhetőleg Európa számára sem jelent majd tabut. Az Oppo újdonsága talán végre létrehozza a megfelelő ösvényt a többiek előtt, és hamarosan mások is ebbe az irányba indulnak el. A belsőn van még mit szépíteni, így a 3,7 colos HD masinára bőven lehet még licitálni is, ez pedig jó lehetőséget nyújt a nagyok piaci versenyére. Reméljük, hogy végre ráharapnak az Oppo által most már valóságban is kihúzott mézesmadzagra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. nemlehet
2013.06.12. 12:06
Korrekt! Bár nem nagyon tudom, hogy az Oppo-k mennyire megbízhatóak vagy minőségiek (bár egyes galaxy modellek után ez az A brandeknél is erősen kérdőjeles) de jók a specifikációk, talán egyedül az aksi lehet majd a gyenge pont a kis méret miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. DemonDani
2013.06.12. 12:09
nemlehet

Az oppo nem tömeggyárt. És azért az fontos, mert több figyelem jut 1-2 termékre, mint 30-40-re. Lásd Apple Szóval szerintem eléggé korrekt lehet ilyen téren is, de persze szívesen vesszük, ha esetleg valakinek vannak már tapasztalatai és megosztja ezt velünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Simba nemle...
2013.06.12. 12:18
Nekem Oppom van. Egy Find 5. Abszolút minőségi darab. Nem kell tartani tőle. Ez nem a "csingcsung" gagyi copy márka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. StevyXIX
2013.06.12. 12:47
Huawei Ascend D2 Mini is ott van, 4,3-as HD kijelző (IPS), K3V2 ARM A9 Quad-core 1.5GHz processzor (ugyan az mint D2-ben), 2GB ram 32GB ROM (ez nem bővíthető, de szerintem így is bőven elég), 3000 mAH-s akkuval, IP67-es minősítés, lehet hogy Unibody ház, de szerintem ez a legkevesebb ezek után.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Petester
2013.06.12. 12:58
Végre nem egy pingpong ütő!
Amúgy megelégednék egy kisebb felbontással is, pláne, hogy talán az üzemidőn is javítana. Ekkor méretre nem kell szerintem a HD felbontás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. DemonDani
2013.06.12. 13:21
Petester

nem kell, de nem árt szerintem. Ezzel biztosra mennek, és nem egy eszeveszett érték mint a HTC One 4,7 colos FHD-je. qHD-val már "csak" 297 PPI, ami pont nem haladja meg azt a "varázslatos" határt, ami az emberi (egészséges) szem látási képessége ilyen távból.

Steve

Te se gondoltad komolyan.
140 x 71 x 9.4mm, 170g
Ez mint mini?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pdx06
2013.06.12. 13:37
Nem értem a felhasználókat. Nem akarnak pingpongütőt viszont játszani akarnak. Ha kicsi akkor az is baj mert nem látni a játékot csak a két hüvelykujjat. Mert valljuk be, csaj az Angry Birds új részeiért vesz az ember erős processzorokkal meg 64 colos plazmával megáldott telefonokat, nem az sms küldésért meg a böngészésért. Jatékra a nagy se olyan jó mert kijelzővel együtt nőnek a gombok is. Azt sem értem hogy normál méretben miért nem tudnak erős telefonokat gyártani.. Ja, nem fér be a cucc. Nekem a Galaxy mini 2 tökéletesen megfelel, játszani rühellek mobilon, maximum az ötletes dolgokkal elvagyok azért, bár egy jobb kijelzőt meg erősebb procit elfogadtam volna bele. Kényelmes, nincs az a gond hogy fullra szét kell feszíteni a zsebet hogy beleférjen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. HUFEUR
2013.06.12. 13:49
5" lehet túl nagy, de 3.7" meg már túl kicsi. 4-4.3" között szerintem jobb lenne, bár biztos sokaknak jó a 3.7" is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. StevyXIX
2013.06.12. 14:32
Demondani, azok az Ascend D2 méretei, keress rá, nem tudják még mekkora az Ascend D2 Mini.
Petester, szerintem meg kell a HD 4,3"-ra is, csak hogy partyban legyen a nagyokkal pixelsűrűségben (nem is partyban, mert bőven elmarad 450 körüli csúcstelóktól, de legalább Retinát bőven eléri). 4,3" qHD-ben "csak" 256 ppi, HD-ben pedig 342 ppi ami már "Retina" fölötti, szóval tű éles. Ez is egyfajta maximalizmus, ne csak a lapát méretű telók érjék ezt el.
pdx06, részben igaz, de nézd meg készülék használhatóságát, sebességét. Középkategóriába nincs meg a csúkategória sebessége és egyre inkább mennek el a lapát telefonok irányába. Addig nem is baj még böngészel, videót nézel vagy játszol, sőt nyilván előny. De ha zsebre kell vágni vagy telefonálsz netalán vele azért megmutatkozik a méretből fakadó hátránya, persze mondják ott a BT headset, van akinek megoldás esetleg, más meg annyira nem menne bele. 4-4,3" az a méret ami jól használható mindenre, nagy, de nem túl nagy. Gyártók viszont nem készítenek ide csúcskészüléket, pedig lehet lenne rá kereslet. Van akinek alapkészülék is elég, de van aki szereti ha egy gyors korszerű vas van a kezében. Másrészt fejlődik minden, te se fogsz rosszabb készüléket venni mint ami most van neked, én is jobbat akarok majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. DemonDani
2013.06.12. 14:37
StevyXIX

Jah igaz (fránya google), bár ilyen méretű kijelzővel nagyon nehéz Mini telefont gyártani szvsz. Nem lehetetlen, a Motorola megmutatta 4,2 colon, de azért nem kis bravúr kell a kényelmes méret és a 4,3 col összeegyztetéséhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. StevyXIX
2013.06.12. 14:48
DemonDani, szerintem 4,3" Edge to edge kialakítással még pont jó, nézd meg az Xperia S-t. Ascend D2 Mini is Edge to edge lesz szerintem, alul érintő gombokkal amik még a kijelző részét képezik, szóval nem lesz olyan nagy kávája szerintem. Razr i is 4,3"-os amúgy amire gondoltál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Petester
2013.06.12. 15:41
StevyXIX:
Mi számít retinának? Az iPad 3 is állítólag retina, de ott 263 ppi a pixelsűrűség... Gyönyörű képe van annak is, nem kell oda 300 fölötti érték.
Jelenleg 229 ppi-s kijelzőt nézek nap mint nap. Bőven megteszi ez is.
Engem nem ezekkel az értékekkel tudnának megvenni. Sokkal inkább pl. azzal, hogy mennyi ideig tudom használni a telefont egy feltöltéssel. És minél nagyobb a ppi, annál nagyobb munka vár a hardverre, annál nagyobb a fogyasztás. Teljesen fölösleges, 300 fölött úgysem látod már a különbséget szabad szemmel. Kicsit gyerekesnek tartom ezekkel a számokkal dobálózni. Kinek az apukája az erősebb vagy kinek a farka nagyobb. És ez persze egy szubjektív vélemény. És nem lesz ebben sose egyetértés, nem is vitának szántam a fenti sorokat, mint ahogy abban sem, hogy mekkora legyen egy telefon kijelzője. Legyen mindenféle, hogy lehessen miből választani. És örvendek, hogy végre újra van/lesz használható telefon 4 coll alatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. franc0
2013.06.12. 15:51
Már megint ez a gyerekes, specifikációra/hardverre verés.
Talán normális terméket kéne venni, nem azt amit a reklámok az arcodba tolnak.

Tudom hogy sokakat sokkol (épp ezért kapálóznak ellene majd), az Android egy fos. És mivel divatos, már drága is...
Most komolyan, itt van előttem egy Nexus 7 és egy Lumia 800.
Nexus 7: négymagos Tegra 3 és 1GB RAM, JB 4.2.2
Lumia 800: egymagos, 512MB RAM, WP7.8

És baszki smoothabb a Lumia, jobb érzés használni. Akkor most miről beszélünk?
És akkor nem beszéltünk még egyéb faktorokról.

szerk:
és akkor a Win a bukás... szerintem az a bukás, hogy zabáljátok a fost kétpofára és boldogan fizettek érte. Ti vagytok a bukás.
Komolyan, most épp kártyásan 49-ért adják a Lumia 620-at, nem értem miért nem ezzel szalad mindenki... Ezzel pariban egy Nexus 4 van kb, ami nem kicsit drágább. S3-at megeszi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.12. 16:20
Hogyne lenne "smoothabb", mikor sokkal puritánabb a WP? A 7.8 még rendes multitaskingot se tud. Ennyi erővel a Nokia 3310 veri mindet, az aztán nagyon smooth volt, Snake sose akadt meg rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DemonDani
2013.06.12. 16:50
StevyXIX

Az Xperia S-t pont hogy nagyon nem emlegetném... Az nekem és sokaknak bőven nagy már. Ég és föld a Xperia S meg a Razr i: 128 x 64 x 10.6 mm vs 122.5 x 60.9 x 8.3 mm. Nagyobb a térfogata mint az Galaxy S4-nek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. nemlehet
2013.06.12. 18:28
franc0 már nem azért de az ilyen jellegű kommentek olvasásakor imádkozok egy interneten keresztüli pofánvágás gombért... Mi a retekért kell idejönni és flamewart gerjeszteni? Nem mellesleg pont a nexus 7-re nem mondhatod, hogy nem smooth. Tény, hogy főleg a samsung féle touchwiz microlaggos, de egy jól optimalizált android is teljesen lagmentes (főleg a project butter után).

Azért nem rohangálnak az emberek Lumiákkal, mert túlságosan korlátolt a használhatóságuk. Későn jött ki, sok gyerekbetegsége volt ezért az emberek már "belaktak" más platformot (iOS-t vagy Androidot) és bizony nagyon sok programnak nincs megfelelője WP-n. Több WP-s ismerősöm is van akik kipróbálták, de mindannyian azt mondják, hogy nem érte meg. A készülékek nagyon jók, a rendszer viszont nem az. Lehet, hogy neked bejött, de pl AutoCAD WS nincs rá ami nekem kellene ezért ki is esett a lehetséges platformok közül.

Úgyhogy mellőzd az ilyen jellegű hozzászólásokat és mások lehülyézését ha kérhetem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. StevyXIX
2013.06.12. 20:05
franc0:
Egyszer az életben kulturáltan megfogalmazott véleményt láthatnék tőled, nem ilyen beröfögést ... Részben igazad van, tényleg Android legnagyobb hibája a hardverek sokszínűsége és ezzel együtt az optimalizáció hiánya. Ez kb mint a Linux vs Windows harc, csak itt fordítva.
Tudásban meg Lumia 620 vs Nexus 4, te se gondoltad komolyan.
Másik a programok az amiben nem tud versenyezni az Androiddal.
Ha annyira smooth mobil kell ami tényleg nem szemfényvesztés akkor Nokia Asha 501 lesz ilyen, bár az inkább Feature Phone, de sebaj, attól még jó.

Demondani:
Vastagság a fő különbség ha megnézed, Xperia S jóval vastagabb, de méretben, magasság 6 mm szélesség 4 mm az nem sok, ne térfogatot nézd hanem szemből az alapterületet. S4 még S-nél 8 mm-el nagyobb 5 mm-el szélesebb viszont 2,7 mm-el vékonyabb, ezért kisebb a térfogata. Razr i tény hogy kisebb, de szerintem Xperia S se túl nagy, láttam is élőben.

Petester:
Igen ilyen 200 fölött már elég jó a pixelsűrűség ez tény. De egyrészt én előre akarok lépni (Motorola Defy 265 ppi), vagyis következő mobil legyen ennél jobb ha lehetséges és itt jön a másik, előre haladunk nem hátra. Persze igen egy HTC One-t vennék most akkor nehéz lenne a következő váltás, valószínű akkor ebben nem tenném ilyen magasra a mércét. Én legalább HD-t szeretnék következőnek, ez tényleg ízlés kérdése.
Ha az számít neked meddig tudod használni egy feltöltéssel a mobilod akkor ne okostelefont nézz, ez elég egyszerű és tényleg így van.
Igen, több munka a harvernek, de azért gondolom észrevetted hogy fejlődik a hardver minden téren, 2-4 magos processzorok és lassan belépő szintű asztali VGA-val vetekedő GPU-k vannak a mobilokban. Nem, nem gond nekik a HD és FHD megjelenítés.
Ezzel a kinek mije a nagyobb meg felesleges dobálózni. Erről szól az egész ipar, legyen szó bármelyik rendszerről is, Nokia Asha 501-et láttam csak ami megtörte ezt a hagyományt, persze ez meg nem csúcsmobilnak készül csak egy felhasználói körnek. Ha ezek neked nem lényegesek akkor vissza lehet térni a jó öreg oldschool mobilokhoz. Nem sértésnek szánom, de ez tényleg egy ilyen dolog. Cserélek mobilt én se akarok gyengébbre cserélni, hanem jobbat szeretnék és ezzel általában így van mindenki. Most még jó ez is de legközelebb azért nyilván jobb legyen már, hiszen rosszabbat nincs értelme megvenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rendesadam
2013.06.12. 20:38
@pdx06: "Nem értem a felhasználókat."
A felhasználók nem egyformák: vagy akinek az 5" kevés, másnak a 4" a felső határ, ennyire egyszerű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Woodstock
2013.06.12. 20:38
Szerintem meg,ki kell próbálni a mobilokat és nem csak tesztek alapján megmondani hogy "dehát ennyiér má4mag meg stb meg a PPI meg a mittomén"
Ami a lényeg hogy átlag felhasználóra milyen benyomást kelt a készülék és kész kifújt.
Például barátnőm beleszeretett a lumia 620-ba olcsó is,szép is,van hozzá mindenféle színű hátlap,nagyon gördülékeny a rendszere és ennyi.
Őt biztosan nem fogja senki meggyőzni hogy kicsi a ppi meg túl zárt a rendszer.
(Van egy tippem hogy a női vásárlók többsége ilyen mindenféle ledegradálás nélkül.)
Én persze már más helyzet vagyok,de még mindig átlagfelhasználó szóval nem kellenek világmegváltó progik,persze nálam már befigyel a kütyümánia férfias része szóval nézem mivan belül,milyen a szoftver stb meg jobban utánanézek a dolgoknak,és felhasználói véleményeknek.De amikor kipróbáltam egy lumiát meg egy sony-t igazából átlag felhazsnálóként tényleg a lumia tűnt ügyesebb folyamatosabb,kezesebb kis gépnek pedig ismerem a korlátait,tudom hogy milyen okok miatt nem lesz lumiám,de az tény hogy meggyőzött.(persze kategóriában egyformákat néztem,és nálam ilyen csúcsizomgépek nem jönnek szóba mert tökömnek se kell egy 2 éves személyi kölcsönnel egyenértékű mobil előfizetés,hiába megy a hype hogy a csúcs is lehet 0Ft stb...)
Na de mind1 is témához vágóan annyi hogy 3,7 col kicsi 5 meg nagy 4,3 a tuti szerintem és kína 2 év múlva itt lesz nagyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nemlehet
2013.06.12. 22:09
Amúgy tényleg nem a WP-t fikázandó, de nekem két hölgy ismerősöm is váltott WP-re mert hogy milyen cuki, meg nyomatták nekik ezerrel, hogy mennyivel egyszerűbb lesz használni. Mind a kettő csalódott, mert egyrészt az az 1-2 program amit megszoktak nincs WP-n és pont olyat nem találtak ami ugyan azt tudja másrészt pl nem tudnak rá fájlt másolgatni mint egy USB-re a bluetooth fájlküldés sem működött olyan egyszerűen, sok programmal vannak/voltak push problémák így nem kaptak meg egy csomó mindent, a zenelejátszóban sem tudtak olyan egyszerűen zenelistát létrehozni és még sorolhatnám.
Szóval számukra pont ott hasalt el a rendszer ami elvileg az erőssége lenne. Persze lehet mondani, hogy user fail, de érdekes módon androidon simán mentek ezek. Ha meg nem mentek akkor kerestek olyan programot ami úgy működött ahogy nekik jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Simba
2013.06.13. 16:56
Márciusban vettem a Lumia 920-am, most hétfőn jött az Oppom. Smooth tényleg az, és itt kb ki is merül az előnye. Inkább a döcögős droid részemről, a WP még 1000 sebből vérzik. Egyszer talán jó lesz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. franc0 nemle...
2013.06.13. 17:17
USB? BT?
Az ilyenek meg is érdemlik a sorsukat...

Behúzom a SkyDrive mappába oszt csoki. Egyből tudom nézni bármelyik telefonomon, tabletemen és laptopomon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.06.13. 20:56
Csak tudod az nem érhető mindig el normálisan. Most én például zenét nem fogok hallgatni, mert nincs értelmes adatcsomag még nálunk emberibb áron. WiFi nem kifogás, mivel az nincs mindig mindenhol, ugyan úgy helyhez kötött. Ráadásul nincs mindenhol 3G. Meg mi a francnak szórakozzak ezzel, ha egész egyszerűen megoldható ez? Egyébként WP8-nál nincs ilyen probléma megy a kék fogas fájl küldés, meg USB-s hátértárként is lehet használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. franc0 Simba
2013.06.26. 12:50
Egy 100 megás adatcsomaggal egész hónapban olvashatod RSS-ben a híreket...
Legalább ragad rád valami a világ dolgaiból.
Két év múlva már azt is tudni fogod, melyik hírek a valós hírek. Hajrá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!