iPon Hírek

Oppo R7 Lite – ésszerű költségcsökkentés

Dátum | 2015. 09. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Oppo ezúttal az R7 okostelefon vette újra górcső alá, és elkészítette a költségcsökkentett variánsát. Az R7 Lite nem nevezhető kistestvérnek, mivel csak alig marad el az R7-től a képességeit figyelembe véve, sőt mi több, a változásoknak köszönhetően még gyorsabb is lehet, mint a „felettese”.
Akárcsak az Oppo R7, a Lite variáns is egy 5 hüvelykes megjelenítővel lesz megáldva, ám ez a panel már lényegesen kisebb felbontással rendelkezik. Az AMOLED technológiával dolgozó megoldás „csak” 720p-s, azonban még egy is 294 PPI-s a pixelsűrűsége, szóval a pixelek továbbra is szinte láthatatlanok. Az előlap védelméről Gorilla Glass 3 üveg gondoskodik, így remélhetőleg jól bírja majd a mindennapos megpróbáltatásokat. Az Oppo ezt a mobilt is két kamerával látta el, ráadásul ugyanazok az egységek kísérik csatába, mint az R7-et. A főkamera 13 megapixeles állóképek készítésére alkalmas, és a másodperc töredéke alatt megtalálja majd az élességet a kiválasztott tárgyakon a fáziseltérésen alapuló fókuszrendszer révén. Ez az egység egy LED-es villanóval is meg lett toldva, és Schneider-Kreuznach lencserendszer került elé, hogy a lehető legjobb eredménnyel szolgálhasson. Az előlapjára már egy szerényebb, de még mindig egészen korrekt fotókkal szolgáló egység került. Ezzel 8 megapixeles fényképeket (szelfiket) készíthet a jövendőbeli tulajdonosa. Videózásnál 1080p támogatás van minden irányba.
Az Oppo a Qualcomm MSM8939 chipet választotta az R7 Lite mozgásba lendítésére, ami a Snapdragon 615 széria tagja. Ez a lapka már a big.LITTLE architektúrát veszi kölcsön, de csak Cortex-A53 magokat alkalmaz. A nyolc magból az egyik négyes 1,5 GHz-es órajelen üzemel, a másik pedig kereken 1 GHz-ig skálázódhat – értelemszerűen ez utóbbiak feladata lesz a megfelelő energiahatékonyságról gondoskodni. A grafikus munka egy Adreno 405-re van itt kiosztva. A rendszer számára az R7 Lite 2 GB-nyi memóriát tartogat, ez pedig az esetek többségében már elegendő a felhasználók számára. A tárkapacitása bővíthető microSD kártyával, és így akár 128 GB-tal is fentebb tornászható a beépített tároló, ami alapjáraton 16 GB-ot nyújt. Az okostelefon egy négyes kategóriájú 4G LTE hálózati modemmel van felvértezve, mely 150 és 50 Mbps-os le- és feltöltési sebességgel szolgálhat ideális körülmények között. A kapcsolati képességek listáján ezen felül említést érdemel még a 802.11 a/b/g/n WLAN, ami Wi-Fi Directtel lett megtoldva. Van továbbá Bluetooth 4.0 modul, és A-GPS vevő is. A telefon burkolata alatt két SIM kártya számára van kialakítva hely, ennek köszönhetően még több potenciális vásárló figyelmét keltheti fel.
Az R7 Lite-ra az 5.1-es Lollipop került, de természetesen nehezen lesz felismerhető, mert az Oppo a saját ízlésének megfelelően átalakította. A Color OS 2.1 rengeteg extrával megtoldva került ezúttal is bevetésre. Fontos kiemelni, hogy a fizikai paraméterei nem változtak az R7-hez képest a Lite-nak, ez pedig azt jelenti, hogy a legtöbb kiegészítő kompatibilis lesz az újdonsággal is, nem jelent gondot, hogy a drágább mobilra szabták. A házát 143 x 71 x 6,3 milliméteres vonalak határolják, a tömege pedig 147 gramm. Az akkumulátor mindössze 2320 mAh-s kapacitású, de ugyanez igaz az Oppo R7-re is, szóval nemcsak ezt a készüléket sújtja az átlagon aluli üzemidő, hanem örökletes a családon belül. Öröm az ürömben, hogy az egység lítium-polimer technológiát használ, így legalább valamelyest tartósabb lesz, mint a hagyományos megoldások. Plusz extrának ott az Oppo által fejlesztett VOOC gyorstöltési eljárás, melynek köszönhetően 30 perc leforgása alatt akár 75 százalékos töltöttségi szint érhető el nulláról. A vásárlók arany és ezüst kivitelekből választhatnak majd.
Az Oppo R7 Lite érezhetően olcsóbb lesz, mint az R7, pedig nem sokkal rosszabb, ami nagyon jó hír. Az újdonságért 280 eurós összeget kell majd kifizetni Európában, míg a „teljes értékű” modellért 350 eurót kér el a vállalat. Az R7 Lite sok érdeklődő figyelmét keltheti fel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Crytek01
2015.09.09. 20:14
Már majdnem azt mondtam fa..a, aztán jött az aksi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!