iPon Hírek

Oppo szabadalmat sért a Polaroid friss mobilja

Dátum | 2015. 01. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Consumer Electronics Show visszhangjaként ezúttal egy jogi összetűzésről számolhatunk be. Az okostelefonok körében egyáltalán nem meglepő, ha az egyik mamutvállalat bepereli egy hasonló kaliberű riválisát valamilyen megalapozott (vagy éppen megalapozatlan) indokkal, ám most kisebb versenytársak akasztották össze a bajszukat.
Az Oppo és a Polaroid „talált egymásra”, méghozzá az utóbbi cég egyik CES-en leleplezett újdonsága miatt. Bár mi arról nem számoltunk be, de a Polaroid egy olyan okostelefont is a nagyközönség elé állított, ami egy forgatható kamerával lett felvértezve. A Selfie névre hallgató készülékről sokan azt hihették, hogy az nem más, mint az Oppo egyik okostelefonja, csak éppen a Polaroid márkajelzésével ellátva, hiszen a Polaroid továbbra sem magának készíti az androidos készülékeit, hanem másoktól szerzi be. Szóval ez a feltevés akár még meg is állná a helyét, azonban mint az mostanra kiderült, egyáltalán nem erről van szó.
A Polaroid Selfie az Oppo tudtán kívül vette kölcsön a dizájnt. Ez még önmagában nem is jelentene akkora gondot a Polaroid számára, hiszen a másolással manapság már nehéz mit kezdeni, azonban ezzel együtt egy levédett megoldást is használatba vett a vállalat, ami egyértelműen ütőkártya az Oppo kezében. Ez nem más, mint a készülék legfőbb jellemzője, az átforgatható kamera. Az Oppo egy percet sem késlekedett, és máris egy hivatalos közlemény keretében foglaltak állást. A távol-keleti gyártó egyértelműen kijelenti, hogy az ilyen módon átforgatható kamera szabadalmait ők jegyezték be az Oppo N1 érkezésekor, és senkinek nem adtak licencet ennek a használatára. Most megvárják a Polaroid következő lépését, és amennyiben úgy látják szükségét, jogi lépéseket fognak tenni.
A nagyobb kijelzős gép az Oppo N1, mellette pedig a Selfie.
Az Oppo emellett arról is beszélt, hogy nem csak levédette, hanem folyamatosan fejleszti is az átforgatható kamerát. A vállalat a tavalyi évben rántotta le a leplet az új N3-ról, ami már motorizált egységgel dolgozik, tehát nem is a felhasználónak kell forgatnia, hanem magától átlendül, ha váltanak az előlapi és a főkamera között a programjában, és ez még nem minden. Az alkalmazásával akár azt is be lehet állítani, hogy kövesse a kijelölt tárgyat, tehát a lehetőségeihez mérten (206 fokot tud bejárni) még a témához is folyamatosan, önállóan igazodik.
A Selfie egyébként egy egészen ütőképes konstrukciónak ígérkezett volna, de nagy valószínűséggel az Oppo megakadályozza, hogy a jelenleg ismert formájában kereskedelmi forgalomba kerüljön. A vitás újdonság szinte az utolsó vonásig az Oppo N1 formavilágát idézi, azonban ennek a kijelzője csak 5,5 hüvelykes. Az IPS technológiás panel 720p-s felbontású, ami azt jelenti, hogy 267 PPI-s pixelsűrűséget szállít. A szerkezet egyetlen 13 megapixeles kamerával lett ellátva, ami szükség esetén a videóhívásokat is bonyolítja, illetve ahogy arra a neve is utal, ennek köszönhetően remek minőségű önarcképek készíthetőek vele. A szívében egy nyolcmagos – feltehetően már 64 bites – MediaTek lapka munkálkodik, melyhez 2 GB rendszermemória párosul a megfelelő rugalmasság elérése érdekében. A tárhely 16 GB-os méretet öltött alapból, de van még bővítési lehetőség is, így ezt még fentebb lehet tornászni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Philo
2015.01.14. 16:29
Az Oppo és társai kínai cégek hány valós szabadalmat sértenek?
Nem ilyen dizájnbeli f-szságokra gondolok, mint ami a cikkben van, hanem valós szoftveres vagy telekommunikációs szabadalomra...
Vicc.

Nem fogok ezekért a ... könnyeket ejteni. -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. cousin333 Philo
2015.01.14. 17:51
Először is: szerintem nem kellene egybemosni mondjuk az Oppo-t a mindenféle Csingcsung márkákkal Másodszor: sértett szabadalmat a Polaroid vagy sem? Mi köze ennek ahhoz, hogy a másik mit csinált, vagy mit nem csinált. Harmadszor: ha az Oppo szabadalmat sért, akkor pereljék be. Ha meg nem, akkor nincs miről beszélni. Én még nem hallottam ilyen problémáról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim cousi...
2015.01.14. 18:29
Pedig igaza van. Eszméletlenül álszent, hogy mindenféle jöttment kínai márka büntetlenül koppinthatja a külföldi termékeket, mert senkit nem érdekel egy kínába benyújtott külföldről származó szabadalmi per, erre az egyik kínai cég meg veri az asztalt az amcsiknál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. asdsa
2015.01.14. 19:50
Oppokon én nem látok lopott dizájnt, bár Kínáról lévén szól, szabadon bánhatnak a szabadalmakkal. A Meizu és a Xiaomi sem az a csingcsung kategória, mégis tudnék mindkettőtől brutális koppintást mutatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. patrik2991
2015.01.14. 20:06
Hogy lehet egyáltalán ilyet levédetni, haverom ezer éves laptopján is ugyan ezzel a megoldással forgatható a kamera, akkor miről beszélünk? Az hogy ez nem laptopon van szerintem csak egy dolog, nagyon ideje lenne már megreformálni ezt a szabadalmi rendszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog patri...
2015.01.14. 20:42
Telefonon is volt mar ilyen az Oppo elott.Persze lehet,hogy ok vedettek le eloszor az otletet,de eleg kicsi az esely.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. domi7777
2015.01.15. 17:35
A polaroid selfie az az inew v8-nak a rebranded változata mint a gfive president tango 7 is, akkor ott miért nem csinált semmit az oppo, meg alapvetően az inew v8-nál csak mert az az alap telefon ami legelőször jött ki az oppo után...?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!