iPon Hírek

Optikai illúziót alkalmaz a tojók lenyűgözésére egy madárfaj

Dátum | 2013. 04. 26.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Optikai illúziókkal gyakran találkozhatunk az építészetben, illetve a film- és fotóművészetben. Az alkotók a perspektíva manipulálása révén kisebbnek vagy nagyobbnak láttatnak bizonyos dolgokat azok valós méreteinél. Ilyen optikai illúzióval találkozhat bármelyik Disneyland látogatója is: a parkok Fő utcáját úgy tervezték, hogy az annak végén található kastély sokkal távolabbinak és grandiózusabbnak tűnjön a valóságnál. Ennek érdekében az utca épületeinek felső szintjei, illetve a kastély felső emeletei kisebb elemekből épülnek fel, mint az alsóbb szintek, így minden magasabbnak látszik, továbbá a kastély felé közeledve csökken a házak magassága, így az utca hosszabbnak tűnik a valóságosnál. De hasonló módon, mesterséges perspektívával lehet átlagos magasságú emberekből hobbitokat „gyártani”, hogy egy még frissebb példát említsünk. Az ember tehát gyakorta alkalmaz hasonló megoldásokat, egy új kutatás azonban fényt derített rá, hogy nem mi vagyunk az egyetlen faj, amely képes optikai illúziókat felépíteni: az Ausztráliában honos mályvapártás lugasépítő nevű madárfaj hímjei hasonló trükköket vetnek be leendő párjuk lenyűgözésének érdekében. A lugasépítő-félék családjának tagjai nevüket onnan kapták, hogy a hímek párzási időszakban komplikált szerkezetű, díszes, lugasszerű építményeket emelnek a tojók odacsábítására. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a lugas minősége és a párosodás gyakorisága között egyértelmű összefüggés van, tehát a hím génjeinek továbbörökítése szempontjából egyáltalán nem mellékes, hogyan sikerül az építmény.

A mályvapártás lugasépítő a család többi fajához képest igen spártainak nevezhető lugast épít. Ez két párhuzamos falból áll, amelyek földbe szúrt ágakból és füvekből épülnek fel. A bejáratot fehér ás zöld színű tárgyakkal, csontokkal, csigaházakkal, tollakkal, illetve emberi eredetű objektumokkal díszíti. Az így létrehozott sétány egy kis udvarszerű térségbe vezet, itt adja elő a hím jellegzetes „táncát”, amellyel minél több, kívülről figyelő tojót igyekszik magához csalogatni. A tojók tehát a falakkal övezett sétány másik végéről figyelik a hímet, valahogy úgy, ahogy Disneyland látogatói a kastélyt, és a hím az építkezés során tudatosan ki is használja a sajátos helyzet adta lehetőségeket. John A. Endler és kollégái megfigyelték, hogy a hímek a tojóktól távolabbra egyre nagyobb tárgyakat helyeznek el az udvar aljzatán, ami miatt a sétány rövidebbnek, az udvar pedig kisebbnek tűnik a valóságosnál. Ennek az illúziónak számos előnye lehet, vélik a kutatók. A legegyszerűbb elmélet szerint a kisebb „színpad” révén a hím relatíve nagyobbnak tűnik, így vonzóbb párnak látszik a tojó számára. Ez az elrendezés ráadásul könnyebben láthatóvá teszi az előadást. Endler ás társai több különböző lugas vizsgálata alapján jutottak erre a következtetésre. Amikor a kutatók hozzányúltak a hím által elrendezett tárgyakhoz, az állatok a lehető leggyorsabban visszarakták azokat eredeti helyükre, helyreállítva az illúziót, és igazolva, hogy az objektumok helye korántsem véletlenszerű. A szakértő szerint a legegyszerűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a madarak egyszerű próbálgatással jutnak el az optikai illúziót kreáló elrendezésig, vagyis a tojócsalogatásra legjobb változatig. Párzási időszakban a hímek idejük nyolcvan százalékát azzal töltik, hogy ide-oda pakolgatják a tárgyakat, majd újra és újra ellenőrzik, hogyan néz ki kívülről a kompozíció, amíg elégedettek nem lesznek az udvar látványával. Azt egyelőre nem tudni, hogy mennyire összetett a viselkedési folyamatok állnak a háttérben, és hogy ez mennyiben öröklött és/vagy tanult tényezők eredménye. A lugasépítők közeli rokonságban állnak a madárvilág legokosabb képviselőivel, a varjakkal, a hollókkal és a szajkókkal is, így igazából az sem lenne meglepő, ha szokatlanul fejlett kognitív képességekről tennének tanúbizonyságot.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. 5hR3kY
2013.04.26. 15:23
Érdekes, mert az embereknél pont hogy a nőstények alkalmaznak optikai illúziókat! Van is meglepetés amikor másnap reggel meglátod smink nélkül!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Enno
2013.04.26. 15:36
meg a sok implantátum
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Norbert09
2013.04.28. 03:00
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!