iPon Hírek

Optikai számítás rögzített szivárvánnyal?

Dátum | 2009. 11. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A teljes egészükben optikai számítógépek sokkal gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnének a jelenlegieknél, ám eleddig a jeleket minduntalan oda-vissza kellett konverálni optikai és elektronikai formátum között, mivel a fényt önmagában csak akkor lehet manipulálni, ha előzőleg kellően lelassítják.

Ez utóbbi követelmény megvalósítására már 2007-ben kidolgozott egy elméletet az angliai Surrey-i Egyetem kutatócsoportja Ortwin Hess vezetésével, viszont a gyakorlati megvalósítást csak most sikerült megoldaniuk a Baltimore-i Towson Egyetem illetékeseinek, Vera Szmoljanyinova vezetésével - az eredmény pedig nem csak hasznos és ígéretes, de még látványos is.


A 2007-es alapelgondolás arról szólt, hogy a fényt csapdába lehetne ejteni egy, a fényt meghajlítani képes metaanyagokból összeállított elkeskenyedő hullámterelőben. Szmoljanyinova csoportja ezt 4,5mm átmérőjű, 30nm vastag aranyréteggel borított lencse, és egy szintén aranyréteggel borított üveglappal oldotta meg.

A lencsét az aranyozott oldalával lefelé elhelyezték az üveglapon. Oldalról nézve a lencse és az üveglap között csak egy zéró vastagságig szűkülő levegőréteg maradt - vagyis egy elkeskenyedő hullámterelő. Amikor aztán egy több-hullámhosszú lézersugarat irányítottak eme aranyozott hullámterelő nyitott végére, azon belül egy "rögzített", "csapdába ejtett" szivárvány jött létre: felülről, mikroszkóppal nézve a vékony aranyrétegen átszivárgó látható fény egy sor színes fénygyűrű alakját öltötte.

A rövidebb hullámhosszú zöld fény jelent meg legbelül, mivel csak ott zárult össze eléggé a szűkület ahhoz, hogy áthatolhatatlanná váljon a hullámhossza számára, míg legkívül a "hosszabb" vörös mintegy keretbe foglalta az egész jelenséget - köztük pedig szépen felsorakozott az összes többi hullámhossz is, egymás után.

Mindez pedig a hétköznapok nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy gyakorlatban is igazolták az elméleteket és elhárítottak egy lényeges akadályt az optikai számítástechnika útjából, máris sokkal járhatóbbá és ígéretesebbé téve azt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. engine
2009.11.30. 22:10
Magyarul jönnek a hippper szuppper számítógépek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gargantu
2009.12.01. 08:26
engine:

Lehet, hogy hipper, lehet, hogy szupper, de elég távol van a számítógéptől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!