iPon Hírek

Órajel-emelés után érkezik a MediaTek Helio X23 és az X27

Dátum | 2016. 12. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek meglehetősen jól kihasználja az első háromklaszteres felépítésű központi chipjét. A Helio X20 még áprilisban mutatkozott be, de már biztosan kijelenthetjük, hogy még sokáig közöttünk lesz, csak éppenséggel már némileg magasabb órajelek kíséretében. A vállalat egyszer emelt már a Helio X20 órajelén, akkor született meg a többé-kevésbé exkluzív Helio X25, most pedig a Helio X23 és a Helio X27 érkezéséről számolhatunk be.
A lapkákban három csoportban vannak a feldolgozók, az energiahatékonyságon munkálkodó kvartett Cortex-A53 egységekből áll és nagyon alacsony órajelen üzemel, a középcső négyes csoport már aránylag ki van gyúrva, de még mindig Cortex-A53 magokról beszélhetünk, a csúcson pedig kettő Cortex-A72 egység dominál. A Helio X20 esetében ezek úgy néztek ki, hogy indult a sor 1,4 GHz-től, 1,85 GHz-es volt a középső lépcsőfok, a plafont pedig 2,1 GHz jelentette. A helyzet a Helio X23 érkezésével a Cortex-A53 magokat felvonultató klasztereknél nem változik, szóval marad az 1,4 és az 1,85 GHz, viszont a Cortex-A72 páros már 2,3 GHz-es frekvencián dolgozhat majd. A Helio X25 ezekkel ellentétben már 1,55, 2 és 2,5 GHz-es órajelig is elmehetett már, a Helio X27 pedig még ennél is magasabbra teszi a lécet. Az MT6757X jelölésű lapka esetében a legszerényebb Cortex-A53 kvartett is 1,6 GHz-is skálázódhat, míg a középső egységeknél maradt a 2 GHz, a kettő Cortex-A72 processzormag viszont már 2,6 GHz-re lépett előre.
A grafikus egységek tekintetében még kisebb változásról számolhatunk be. Mind a Helio X23, mind pedig a Helio X27 maradt a Mali-T880 MP4 használata mellett. Ráadásul tették ezt úgy, hogy a Helio X20-at leváltó Helio X23 még az órajel tekintetében sem mutat előrelépést, szóval 780 MHz-es IGP-ről beszélhetünk ebben az esetben. A Helio X25 grafikus vezérlője már 850 MHz-re lett tekerve korábban, és erre 25 MHz-cel licitált rá a Helio X27, vagyis ez így már 875 MHz-en pöröghet maximális terhelés mellett. (Érezhető előrelépést persze minden bizonnyal még ez sem jelenthet a kvázi elődjéhez képest.) A MediaTek nem érezte úgy, hogy a memóriavezérlő beavatkozást igényelne. Azt nyilván tudja a vállalat tervezőbrigádja, hogy a 14,9 Gbps-os sávszélesség elegendő lesz-e még a Helio X27 mellett is, ami miatt viszont mégis fájó, hogy ezen a fronton mindent maradt a régiben, az a modultámogatás. A két 32 bites csatornát kizárólag LPDDR3 lapkák használhatják, amelyek ugyan elfogadható hatékonysággal dolgoznak, de azért az LPDDR4-gyel már nem tudják felvenni a versenyt, és ez az üzemidő rovására mehet. Hiába dolgozik jól a háromklaszteres felépítés, ha az ilyen dolgok az összképbe rondítanak.
Teljesen azért nem maradnak újítások nélkül a lapkák, szóval nem kizárólag a frekvenciákból adódó eltéréssel kell számolni. A vállalat elsőként a továbbfejlesztett MediaTek Imagiq képfeldolgozót emelte ki, ami ettől kezdve már könnyedén képes lesz meghajtani dupla képalkotós modulokat is a főkamera tekintetében. A MediaTek hisz abban, hogy a felsőbb árszegmensekben szép lassan sztenderdé válik a kettős kamerarendszer, éppen ezért elengedhetetlennek tartotta ezt a fejlesztést a Helio X23 és a Helio X27 esetében. A központi chipek két 13 megapixeles egységig támogatják ezt a felállást, és olyan lehetőségekkel számol a MediaTek ezen a területen, mint az RGB/monokróm szenzoros együttes, vagy a nagyobb mélységélesség előállítására szolgáló megoldások. Az új Imagiq ráadásul alapjában véve is sokkal jobban teszi majd a dolgát, ugyanis a vállalat közleménye szerint előrelépés várható a fotók részletességében, színvilágában, dinamikájában és a portré üzemmódban is, ami továbbra is mesterségesen próbálja majd elhomályosítani a hátteret, de már pontosabb lesz, mint a korábbi eljárások. Érdekesség pedig, hogy dupla kameránál mindkét érzékelő lehet PDAF támogatású, és ezeknek a kihasználásával még gyorsabb fókuszálást tudnak majd produkálni az új Heliókkal szerelt mobilok. Megjelent továbbá a MiraVision EnergySmart Screen támogatás, ami jobb energiagazdálkodást tesz majd lehetővé. Ez a technológia állítólag akár 25 százalékos előrelépést is jelenthet a mostani Helio X20/X25 lapkákhoz képest, amit elvileg a kijelző tartalmának figyelésével és a környezeti fények jobb kihasználásával ér el a rendszer. Ráadásul ehhez jön még az Envelope Tracking Module is, ami akár további 15 százalékos előrelépést eredményezhet azzal, hogy a jelerősség figyelembe vétele mellett dinamikusan adagolja a feszültséget az erősítő számára.
A kapcsolati lehetőségek tekintetében 300 és 50 Mbps-os le- és feltöltési sebességet nyújtó 4G LTE hálózati modem nyitja a sort, ami 20+20 MHz-es CA támogatással képes elérni a maximális sebességét. Emellett van még 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi, ami 280 Mbps-ig bírja a tempót, az A-GPS vevő pedig a GLONASS és a BeiDou navigációs rendszerekre is képes támaszkodni a munkája során – a Bluetooth és az FM rádió sem hiányzik persze az új Helio központi chipekből. A 20 nm-es gyártási eljárás maradt, ami azért igazán érdekes, mert a Cortex-A72 processzormagokat tervező ARM eredetileg olyan magas frekvenciatartományt, mint amit itt elér ez az egység, csak 14/16 nm-es csíkszélesség mellett vetített előre ennél a magnál. Reméljük, hogy a MediaTek nem vállalata túl magát, és nem kell majd melegedéssel küszködő mobilokkal számolni a jövőben a Helio X27 központi chip felbukkanása esetén. Az újdonságok megjelenésével kapcsolatban pontosabb információkat nem közölt a MediaTek, mindazonáltal a vállalat hivatalos közleménye kijelentette, hogy a Helio X23 és az X27 hamarosan testet ölthet mobilok formájában.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!