iPon Hírek

Órajel-korrekció után érkezik a Helio P25

Dátum | 2016. 09. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MediaTek a napokban rendezett nagyszabású bemutató eseményt Kínában a Helio X30 csúcslapkának, amiről már mi is beszámoltunk korábban részletesen, illetve a vállalat emellett reflektorfénybe állította a Helio P20 és Helio P25 modelleket is. A Helio P20-szal már februárban megismerkedhettünk, szóval a kínai rendezvény egyetlen valódi újdonsága a Helio P25 volt. A Helio P25 a Helio P10 utódjául szolgáló Helio P20 megnövelt órajelen üzemelő kivitele lesz. Sajnos erről egyelőre a MediaTek nem sokat árult el. Amit tudni lehet a Helio P25-ről, hogy a felépítése nem tér majd el a Helio P20-nál látottól, és még a gyártástechnológiája is azonos lesz, egy nagyon fontos dolog viszont, az órajel, egyértelmű különbséget fog tenni közöttük. A Helio P25 esetében minden mag nagyobb frekvencián üzemel majd, és előre láthatólag a grafikus egység is jobban fel lesz pörgetve. A túlhajtás mértéke egyelőre nem ismert, ugyanis a Helio P20/25 bemutatásakor csak a Helio P10-hez mérten esett szó arról, hogy mekkora előrelépésről lehet beszélni, azt nem konkretizálta a MediaTek, hogy a Helio P20 és a P25 miként fog viszonyulni egymáshoz.
Ez az újdonság tehát összesen nyolc processzormagot vonultat majd fel, melyek kettő csoportra lesznek felosztva. A heterogén CorePilot felépítés révén (ez a MediaTek saját big.LITTLE-höz hasonló eljárása) a lapka négy energiahatékony és négy teljesítményfelelős egységet tartalmaz majd, melyek teljes összhangban fognak dolgozni. Fontos itt megjegyezni, hogy kizárólag Cortex-A53 egységek lapulnak ebben a chipben. A Helio P20 maximális működési frekvenciája 2,3 GHz-ben lett meghatározva, ami könnyen lehet, hogy a Helio P25-nél már 2,5 GHz-re fog rúgni. A grafikus vezérlő szerepét ebben a központi chipben is egy Mali-T880 MP2 IGP tölti be, ami a Helio P20-nál még „csak” 900 MHz-re van tekerve, ezúttal viszont előre láthatólag már 950-1000 MHz környékén üzemelhet majd. A memóriavezérlő kétcsatornás és LPDDR4x modulok alkalmazását fogja támogatni, ilyen tekintetben 1600 MHz volt eddig a maximum, és ez talán az újdonságnál sem lesz másként. Ami biztos, hogy bár a Helio X30 állítólag már 10 nm-es csíkszélességen fog készülni, itt maradni fog a 16 nm-es gyártási eljárás, ami a Helio P20-nál tűnik fel először a MediaTek berkeiben. A MediaTek Helio P20-szal szerelt eszközök már hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhetnek. A vállalat előzetesen az idei év harmadik negyedévét tűzte ki célul, és néhány konkrét készülékről is van már tudomásunk, amik erre fognak épülni. A Helio P20-at tartalmazza például az Elephone P20 és az UMi Plus Extreme is, ami állítólag elsőként kerülhet a boltok polcaira ezzel a MediaTek termékkel. Az UMI Plus Extreme-ről éppen a napokban röppent fel az a hivatalos információ, hogy bár csak középkategóriás központi chipet alkalmaz, nem kevesebb mint 6 GB-nyi rendszermemória lapul majd a burkolata alatt, ráadásul ha minden jól megy, akkor már az Android 7.0 fog visszaköszönni a kijelzőjéről.
A MediaTek következő üdvöskéje, a Helio P25 2017 elején villanthatja meg a tudását, és nem lennénk meglepve, ha néhány érkező készülék előzetes beharangozása még idén megtörténne. Ez már csak azért sem lenne váratlan, mert a Helio P20-szal felvértezett okostelefonok már a küszöbön vannak, és ahogy azt előre vetítettük, itt architekturális változással aligha kell számolni, az órajelek játszanak majd döntő szerepet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!