iPon Hírek

Óriás spamhálózatot kapcsoltak le

Dátum | 2008. 10. 15.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Sikeresen kézre kerítették és leállították az amerikai hatóságok a világ egyik legnagyobb spamhálózatát. A csoportot a spamvadászok HerbalKing néven ismerték, és volt egy időszak, amikor a neten kiküldésre került összes spam 1/3-a tőlük származott.

C. Steven Baker, az F.T.C. középnyugati regionális vezetője beszél a Chicago-i spamellenes erőfeszítéseikről.
A HerbalKing globális szerveződéséből azt is jól láthatjuk, hogy mennyire nem egyszerű fülön fogni egy-egy ilyen hálózat fejeseit - a két fő szervező egyike ugyanis egy Ausztráliában élő Új Zéland-i egyén volt, míg a másik egy Texas-béli amerikai. Az általuk küldött spamekben linkelt oldalakat kínai szervereken tárolták, a hitelkártya-adatok feldolgozását ciprusi és grúziai munkatársaik végezték, az általuk hirdetett gyógyszereket pedig (így például a Zoloft-ot és a Lipitor-t) Indiából szállították.

A győzelem tehát jó, ám a jelentőségét így is kérdéses, mivel a postafiókunkat érő napi spam-mennyiséget így is csak minimális mértékben csökkenti - és bár a HerbalKing szerverei leálltak, várhatóan pillanatokon belül be fogja tölteni a helyüket egy vagy több másik hálózat, akik elmésen kihasználják majd ezt a kis "verseny-enyhülést".

Persze így sem lesz könnyű kitűnniük a kéretlen levélszemét áradatából, tekintve, hogy ma már az összes elküldött e-mail 90%-át ezek teszik ki - és kérdéses, hogy ez a helyzet változhat-e érdemben a közeljövőben. Elvégre a spamküldés hatalmas üzlet, és vélhetőleg mindig lesznek merész vállalkozók, akik a kiesettek helyébe lépnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.10.15. 13:46
vissza a cikkhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!