iPon Hírek

Óriási bírságot kapott az Apple

Dátum | 2015. 02. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

Óriási büntetés Az Apple nemrégiben egy hatalmas, 532,9 millió dolláros büntetést kapott, ugyanis a Texas államban található Tyler szövetségi bírósága úgy ítélte meg, a cég valóban megsérti a felperes, azaz a Smartflash három szabadalmát. A Smartflash – amelynek székhelye ugyancsak a Texas állambeli Tyler-ben található – még 2013 májusában indított pert az Apple ellen, mivel az szerintük megsérti három szabadalmukat. E szabadalmakat – amelyek a digitális tartalomvédelemhez, az adattároláshoz és a fizetési rendszerhez kapcsolódnak – az Apple a Smartflash szerint jogtalanul használja iTunes szoftverében, így jelentős anyagi kárt okoz. Utóbbi miatt lehetséges az, hogy a Smartflash eredetileg jóval nagyobb, 852 millió dolláros kártérítésre nyújtott be igényt, de ebből "csak" 532,9 millió dollárt ítéltek meg. A 852 millió dollárt egyébként meglepő módon határozta meg a Smartflash: a cég részesedést kért minden olyan Apple termék eladása után befolyó összegből, amelyen fut az iTunes – ez a Mac-ek, az iPhone-ok és az iPad-ek forgalmát egyaránt érinti. Az Apple nem érti a döntést
Fotó: Reuters/Yuya Shino
Az ítélet finoman szólva is felháborította az Apple illetékeseit és ügyvédeit, ugyanis szerintük a Smartflash szóban forgó szabadalmai egyrészt nem értek többet 4,5 millió dollárnál, másrészt pedig eleve érvénytelen szabadalmakról van szó. Az Apple szerint a szóban forgó eljárásokat más szabadalmakkal már levédették, amelyek ugyanazokra a technológiákra támaszkodnak, a Smartflash csak hasznot akar húzni abból, hogy olyan az amerikai szabadalmi rendszer, amilyen. Az Apple szerint egyébként is eltúlzott a Smartflash kárigénye, plusz szerintük megalapozatlan, hiszen az Apple szakembereinek több évnyi munkájukba telt az ötletek megvalósítása. Az Apple szerint a Smartflash egyébként sem rendelkezik termékekkel, nincsenek alkalmazottai, nem teremt munkahelyeket és még csak jelen sincs az Amerikai Egyesült Államokban, cserébe viszont olyan szabadalmakért kér pénzt, amelyeket az Apple fejlesztet ki. A Smartflash összességében elégedett a döntéssel A Smartflash illetékesei természetesen egészen máshogy látják a helyzetet. A 2000-es évek elején alapított kis cég mögött Patrick Racz áll, a cég pedig nem állít elő termékeket, csak szabadalmakat értékesít, méghozzá olyanokat, amelyek elkészítésében Racz maga is részt vett. 2008 és 2012 között emiatt a cég tevékenysége annyiban ki is merült, hogy licenceltek hét szabadalmat. De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy Racz 2000 környékén a szabadalmak kapcsán leült tárgyalni a Gemalto SA jelenlegi vezetőivel, illetve Augustin Farrugiával, aki ma az Apple kötelékében dolgozik, méghozzá biztonságtechnikai igazgatói pozícióban. Farrugia komoly szaktekintély a digitális tartalomvédelem terén, és ő tervezte Szingapúr nemzeti bankrendszerét is az 1990-es években. A Smartflash szerint Farrugia egyszerűen ellopta a szabadalmakat a 2000 környéki üzleti tárgyalás után. Mások is számíthatnak még büntetésre A Smartflash az Apple mellett egyéb cégeket is beperelt, így hamarosan ezekben az ügyekben is megszülethetnek az ítéletek. A perbe fogott cégek között a Samsung éppúgy jelen van, mint a HTC és a Google.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Shinjiii
2015.02.26. 08:11
Így kell okosan meggazdagodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. jotek007
2015.02.26. 08:12
Amikor visszanyal a fagyi.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2015.02.26. 08:26
Úgy van, így lesz milliárdos a csávó, akié a Smartflash.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim
2015.02.26. 08:28
Hát, ez is egy megélhetési forrás ... levédetni koncepciókat, aztán várni ... várni míg egy cég azt évekig használva akkora tőkére tesz szert, hogy félmilliárd dollárra lehet perelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr...
2015.02.26. 08:39
"a Smartflash csak hasznot akar húzni abból, hogy olyan az amerikai szabadalmi rendszer, amilyen"

Mint a lekerekített négyzet? Azért valljuk be, az USA szabadalmi rendszer gyengeségeinek/logikátlanságainak kihasználása tőlük sem idegen. De hogy egy teljes céget fel lehet építeni arra, hogy semmi mással ne foglalkozzon, az azért egyértelmű jele annak, hogy a szabadalmi törvények sürgős frissítésre szorulnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szefmester
2015.02.26. 08:47
Milyen édesek amikor olyanért méltatlankodnak amik a részükről teljesen hétköznapi dolgok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.26. 08:54
+1

Ha nekik szabad trollkodni, akkor másnak is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. istvankiss...
2015.02.26. 09:22
"Az ítélet finoman szólva is felháborította az Apple illetékeseit és ügyvédeit"
Egyem a szívüket! Egy világ omlott bennük össze az amerikai álomról. El kellett volna gondolkodni azon, hogy jó időben felvásárolják a Smartflash-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Shinjiii
2015.02.26. 10:05
Asagrim

De legalább a Smartflash szert tehet két Dying Light zombi bunker gyűjtői kiadásra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. lajcsi1975
2015.02.26. 12:35
Helyes! Már nagyon rájuk fért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. frenc Philo
2015.02.26. 14:14
Azt leszamitva, hogy az apple a termekeit es magat vedi mindenfele szabadalommal, mig ez a ceg csak a lehuzasra megy. Es lassuk be, pont az ilyen cegek (lehuzasok) igazoljak, hogy miert kell mindenkinek szabadalmakkal "trollkodni".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tanulo01
2015.02.26. 17:09
Racz? csak nem egy emigrált magyar családtagjáról van szó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Avisto
2015.02.26. 22:35
Bár nem vagyok én sem a jelenlegi szabadalmi rendszerek nagy híve, de ez hogy kitalálnak dolgokat és levédetik, tulajdonképp egy módja annak amikor valaki "eladja az ötletét".
Márpedig pénz abban van leginkább.
Az autógyárban is hiába reklamálna az összeszerelő munkás hogy ő szeretné a haszon nagy részét zsebre tenni, merthogy mégiscsak ő készíti el a végterméket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester frenc
2015.02.27. 00:07
Oké védje magát mindenféle szabadalommal... de a vékony keretes téglalap levédése milyen szellemi teljesítmény?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!