iPon Hírek

Óriási elbocsátások várhatok több gyártónál is

Dátum | 2012. 05. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok piaca ugyan jól fut, viszont a folyamatosan növekvő piac csak a látszat. Valójában, mint már azt korábban is megírtuk, a bevételek jelentős része két gyártó zsebébe vándorol, és a rosszabb piaci szereplés miatt a többieknek néha meg kell húzni a gatyamadzagot.


A RIM és a Motorola Mobility sajnos csak a dolgozók létszámának csökkentésével ellensúlyozhatja majd a veszteségeket. A két vállalat részéről szinte egy időben láttak napvilágot olyan hírek, hogy bizony komoly elbocsátások várhatóak a cégek berkeiben. A két vállalatnál jelenleg hasonló számú dolgozó teljesít szolgálatot, az előbbinél 16,5 ezer a teljes létszám, míg az utóbbi esetében mintegy 19 ezer főről van szó. A Motorolánál a Google általi felvásárlást követően, a munkások közel öt százalékától, nagyjából 800 embertől válnak meg, a RIM-nél pedig még rosszabb a helyzet, ott a dolgozók több mint 10 százalékától, 2000 embertől válhatnak meg.


Ezek már nem az első ilyen esetek, emlékezzünk csak vissza, hogy a Nokia is pontosan a költségek csökkentése végett kezdett nagyszabású leépítésekbe néhány hónappal ezelőtt. A finnek összesen közel négyezer munkásuknak bontják fel a szerződését az idei évben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. zord01
2012.05.29. 18:27
Tisztelt gyártók!

Tessék értelmes irányba fejleszteni, és minőségi terméket lepakolni az asztalra, ami az ergonomia mellett a funkcionalitást is magában rejti, és akkor talán nem csak az alma meg a sámson tarolná le a piac 90 sok százalékát...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. jozsefm
2012.05.29. 22:10
Ettől aztán baromira versenyképesek lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. dfsz34
2012.05.29. 23:20
Ez az igazi probléma a kapitalizmussal, hogy 1 vagy 2 cég, de mindenképpen kevés számú versenyző dominanciára tör, mert nem versenyezni akar, hanem uralni. Az uralom pedig sikerül is, mert a fogyasztók is csoportokat, mintákat meg trendeket követnek, magyarul odasereglenek, ahol siker és csillogás van.

Az Apple-nek sikeres a stratégiája és jól árazottak a termékei. Összegyűjtött már 100 milliárd dollárt a malacperselyben. Közben meg mást ne mondjak nálunk is kirúg 2500 embert a Nokia meg a cikkben említett cégek is több ezer embert tesznek lapátra.

Csak én gondolom úgy, hogy ez rohadtul nincs rendben? Az Apple számolgatja a milliárdjait, közben meg több ezer ember munkanélküli lesz. Nem az Apple-l van a baj, hanem egészen egyszerüen a rendszer, amit a verseny céljára kitaláltak nem működik, mert egyszerüen dominancia alakul ki és alig van verseny egy idő után szinte bárhova nézünk.

Kíváncsi vagyok meddig mehet ez a mostani monetáris rendszer ilyen módon tovább, de hogy előbb utóbb itt valami nagy gebasz lesz, az biztos.

Ha hozzátesszük, hogy a telefonok piaca még istenes mondjuk a processzorokéhoz képest, ahol van egy mammut, amelyik bármikor kénye-kedve szerint kiüthetné az összes riválisát. Ennyit a verseny mindenek feletti hatalmáról, meg a verseny majd mindent megold. A francokat, csak kitermeli a győztest és a vesztest, ahelyett, hogy arról szólna, hogy munkát ad x embernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. dilofekete
2012.05.30. 12:11
A munkások már mióta vesztesek? Mióta gépek léteznek és majd munkás se lesz, de vesztes sok ügyefogyott is, aki képes pár nagy darab kavicsért kiadni egy éves bevételét vagy még többet is, amiért megszenvedett, így nem is igaz az, hogy az üzleti piacon vannak vesztesek, esetleg vannak jobbak, de vesztes márkáról én még nem igen hallottam és mindig a legcsóróbb kap(kiad, fejleszt...) egy új terméket amit elad, így fenntartják az árréseket, a munkásnak mégis mi köze a céghez, ha kirúgják azt is elfelejtik, hogy valaha is létezett, nem küldenek karácsonyi üdvözlő lapot meg semmi, ezek az emberek mindig le voltak koppintva, annyit ér a cégjük is kb, mondom a megoldás a jövő, amikor már nem kell munkás és ez a szörnyű múlt senkit nem fog érdekelni, mert a reklámokra költik a többletet, ami semmit se ér, de mégis így fogják eldönteni ki a jobb, szóval lesz akkor is mivel fenntartaniuk az árréseket. Én így hiszem, amíg sok-sok árkülönbözetet látok, 1 réz-, 2 műanyag-kavics és némi fém között.
Jó érdekes volna, ha a nyomorék szerencsétlen, hajléktalan emberek, mások reklámaiból élnének és még a kamera előtti szereplés is kötelező volna, nade többet költenének reklámokkal, mint ahogy most van és nehogy megmagyarázza valaki, hogy a reklám nem hülyeség, mert úgyse fogom elhinni, az csak 1-2 fotó és barátságosnak tűnő mondat és erre mindenki képes azért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2012.05.30. 12:31
Az én munkám pontosan az emberek kiváltása lesz gépekkel, majd ha befejeztem az egyetemet. Jelenleg rengeteg dolgot csinálnak emberek, amikre már lenne költséghatékony gépi megoldás. A képzetlen munkaerőre már hatalmas támogatásokat adnak a kormányok, hogy ne legyenek munkanélküliek.
gyakorlatilag az emberek 30-40%-a kiváltható lenne gépekkel, csak ebbe belerokkanna a világgazdaság. Addig ameddig a jelentős többség (90%+++) nem lesz kiváltható, addig dolgozni fogunk.
A nagy gazdasági paradigmaváltást pedig megfogjuk élni, alig 1-2 évtizedig tartható fenn ez a pazarlással mérjük a jólétet felfogás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. dilofekete
2012.05.30. 12:54
Ha a szállítmányozásból kivennénk az embereket és már nem üzemanyaggal megy, ezáltal ingyen energiához is jutnánk és két sárga csekk menne a kukába a legtöbb erőművel, az már elég sok százalékot kitenne, de ezt a váltást követné az üzletek megszűnése, ez is pár százalék, a webshopok fejlesztése és reklámozások, ez embereknek ad munkát, ez a 90pluszok kategória, továbbá a fizikai munkások megszüntetése és kilyukadunk oda, hogy minden embernek rendelkeznie kéne egy internettel és hozzá egy készülékkel, de nyugalomban élünk csak hát mégis nyomorgunk, mert a gépiesítés hírétől is visszakozik nagyon sok cég, mert úgy többet termelne olcsóbban, ami a támogatók pénztárcáját becsukná és ez így nem jár haszonnal a kis pénzért dolgozó emberekhez képest. Nem a gépiesítés itt a gond, hanem az hogy még mindig nem építettünk és váltottuk le a régi és jó poros rendszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zord01
2012.05.30. 14:37
Nem a kapitalizmussal van baj, hanem a mamutcégek felfogásával.

Közgazdasági szemmel ugye adott bármely vállalat, melynek célja, minél több termék és vagy szolgáltatás értékesítése minél nagyobb árréssel. Ez hozza ugyanis a profitot.

Fogyasztói szemmel, adott a kielégítendő igény, és a fogyasztó tudatosan vagy tudat alatt azt a terméket fogja választani, ami a lehető legjobban kielégíti az igényeit.

Ezt a két alapigazságot képesek befolyásolni, torzítani egyéb hatások pl divat, reklám, arculat, de csak kis mértékben.

Na most a vállalatokkal a következő van.

Adott egy új vállalat. A régi arcok közé csak úgy tud betörni, ha vagy a minőségben vagy árban versenyképesEBB tud lenni. Sőt az igazán nagy sikersztoryk általában mindkettőben azok.
Aztán a vállalat sikeres lesz, megnő, és hatalmas, lassan reagáló szervezetté válik, ami részben rugalmatlanság miatt, részben pedig azon felfogás miatt, miszerint majd a márkanév eladja a terméket, szép lassan elveszíti a kapcsolatot a fogyasztókkal, rosszul méri fel az igényeket, és a márka hanyatlani kezd.

Lásd Sony. 80-90 években hihetetlen minőségi cuccokat gyártottak, relatíve megfizethető áron, és fejlesztettek, fejlesztettek, fejlesztettek.
Aztán elkényelmesedtek, és most sokadik éve veszteségesek.

Apple. Fejlesztett, fejlesztett, fejlesztett. Minőségi, innovatív termékeket árult. Ipod: 80k volt, egy 80 gigás Ipod, mikor a Sony 40-ért árult 4 gigásat.
Sejtitek, miért vett mindenki Apple mp3 lejátszót, aki meg tudta fizetni.
Az Apple még most is hihetetlen lendületben van, de szerintem 5-10 éven belül ők is a hanyatlási fázisban lesznek.

Sonyericsson. Milyen elképesztő innovációkat hoztak a telefonokba zene és fotózás térén. Aztán élesen elkülönítették a termékpalettát, nem jöttek rá, hogy van ám olyan ember, aki egyszerre akar minőségi zenét és minőségi kamerát a telefonjába. Végzetes hiba volt, amit betetőztek azzal, hogy későn vették észre az okos-telefonok iránti igény robbanásszerű növekedését, és technikailag képtelenek voltak korrekt hardverrel szerelt készülékeket, korrekt minőségben és árban lerakni az asztalra.
Ez lett a veszte.

Nokia: ugyanez a történet. A mobiltelefonálás ősattya, az okostelefonok feltalálója, és a piac vitathatatlan ura... Menet közben csak fejleszteni felejtett el, s mikor beütött a robbanás, hirtelen ott álltak egy szál gatyában, egy már évek óta elavult, piacképtelen oprendszerrel, és a MS-sel megkötött (szerintem nagyon hibás) szerződésnek hála, még csak esélyük sem maradt, hogy rövid távon kimásszanak a slamasztikából. Az egyetlen esélyük, ha az WP7-8 megtalálja az útját az emberek szívéig különben... csáó Maria... izé Nokia.

Szóval nem, nem a kapitalizmussla van baj. Minden gyártó a teljes uralomra törne, csak nem mindenkinek sikerül.
Jelenleg két gyártó van, aki képes hardveresen és szoftveresen is igen magas szinten okostelót előállítani, az alma meg a samu, de vigyázat, a folyamt nem áll meg, már ott tolonganak mögöttük a trónkövetelők. Úgy hívják őket HTC meg Huawei...

No ez a kapitalizmus lényege!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zord01
2012.05.30. 14:48
Jah persze a RIM ugyan ez. Hosszú évek alatt felépített magának egy márkanevet, egy presztízst. Emlékszem egyetemista koromban, úr isten mekkora szám volt, ha valakinek Blackberry-je volt.
Ezt a felépített presztízst 3 év alatt sikerült a porig rombolniuk, azzal, hogy abszolút figyelmen kívül hagyták a piaci igényeket, trendeket, és nem jó irányba fejlesztettek. Nem csoda, ha 3-4 év hibáit nem tudják 1 év alatt kiküszöbölni.
A RIM most kb a nulláról fogja újra kezdeni.
És elég nehéz úgy megújulni, hogy közben még csak egy készüléket sem dobtak piacra...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dilofekete
2012.05.30. 17:43
A mobiltelefonok a világ legjobb pénznyelő találmányai, mert ha elfog egy hirtelen akart, hogy földhöz vágjam azt meg is teszem és lehet az akármilyen csili vili telefon, ha a hiányosságok és a baromságok a gumikerék alá készteti a telefont és ez tényleg így is van, mert ezek a készülékek semmivel sem érnek többet ennél a színvonalnál, minthogy kimész a szeméttelepre itthon Magyarországon és tonnaszámra találsz a tiedénél jobb telefont és sírva fakadsz, pedig ilyet nem szokás, de mégis miért MIÉRT? höhö
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zord01
2012.05.30. 18:36
Orvosnál voltál már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dilofekete
2012.05.30. 19:01
és te voltál már szeméttelepen? több pénz van ott mint a lakásomban
tudod mit? ajánlj egyet és én elmegyek csak úgy a vicc kedvéért, de tuti a kukába vágja a diplomáját utána!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2012.05.30. 22:14
Azt elhiszem, hogy sok zsozsó van a szemétben, de a hozzászólásod elég idegbetegre sikeredett. Nem tudom, miért kéne földhöz vagdosni a telefont. Vagy bármi mást. Vezesd le a feszkót civilizáltabban, és akkor nem kell elmeorvos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dilofekete
2012.05.31. 12:44
Azon okból kifolyólag, mert ez az egyszerűbb megoldás, hogy eljussak egy tényleg létezők végpontig Felhívhatom a szolgáltatót is 15x és magyarázhatok nekik, de hát nagyon nem fogja őket érdekelni, max az idejüket pazarlom, ami pár értékes óra és az idő pénz, ilyen szempontból én fizetek, hogy megcsinálják a hiányzó menüpontokat, mivel ha a szakmámban dolgoznék, akkor is az lenne a vége, hogy remeg a kezem, elbasztam vagy kockásra ültem az ülepem és ugyan úgy földhöz vágnám és ez a művelet még több órába telik nekem és arra a következtetésre jutottam, ha úgysincs értelme bigyóznom vele, akkor már had szóljon Igen van abban igazság, hogy legyek toleránsabb csak hát a több ezredik nyimi-nyomira elpattan a cérna és repül, jó messzire és ki tudja hol áll meg Tehát célszerű és rohadtul megnyugtató emberi érzést ad, ami nem abnormális, mert az emberi érzések nem díszből vannak, hanem hogy használjuk őket Hozzáteszem felér akár egy fél füves cigivel is néha vagy inkább sörrel Nem kell elmeorvos nekem ahhoz, hogy kialakítsak egy egyedi pszihológiát magamnak, ami tükrözi a sorsom és beépül az egyéniségembe úgy, hogy a kultúrált színvonalat ne közömbösítsem magamban. Esetleg mások számára szokatlan, mint most neked, de egyáltalán nem biztos, hogy abnormális szokás, mivel a sokadik alkalomra történik meg ez a folyamat és hát egy telefon sd kártya, mp3, lámpa és sim kártya 500 forint lebeszélhető, 4000-ért jobban megéri, mint a jelenlegin kifizetni az SOS-t, az már mínusz egy ezres, felpolírozni hogy megközelítse az új állapotot és aksit cserélni benne, tulajdonképpen egy 2500 forintos feltöltés ára egy komplett telefon, ami tükrözi azt a véleményemet, hogy menyire is nagy biznisz van az elhasználódó és hiányos menürendszerű telefonok gyártásában, amit ezek a szerencsétlen munkások összetesznek és ennyit ért a munkájuk, mert gagyit gyártanak, ami semmit nem ér és halomban hevernek a szeméttelepen és ezért fogják leépíteni őket, mert nem is kellenek ők voltaképp csak az üzlet miatt és nem azért, hogy életképes technológiát gyártsanak a jövő nemzedékének, hanem a ritkán használhatatlan és gyakran idegesítő opciókért, amivel elértéktelenítik a pénzt és elvezet egy szutykos szennyes társadalmi felfogáshoz.... nem is folytatom, mert rám húzzátok a kényszerzubbonyt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!